Alles over allergie voor condooms: oorzaak, symptomen en oplossingen

gratis condoom

Als je seks hebt, dan wil je dat uiteraard wel zo veilig mogelijk doen. Het eerste waar veel mensen aan denken is het gebruik van een condoom, iets wat juist heel goed is. Maar wat als je allergisch voor condooms bent? Er zijn namelijk mensen die niet tegen latex kunnen. Dat is een probleem, want daar zijn condooms van gemaakt. In deze blog gaan we dieper in op allergie voor condooms, met de allergie voor latex in het bijzonder.

Hoe weet je of je een allergie voor condooms hebt?

Vaak weet je al dat je een latex-allergie hebt voordat je seksueel actief wordt. Je wordt er namelijk mee geboren. Deze allergie kan qua ernst heel erg verschillen. De ene persoon heeft een milde vorm, terwijl de andere heel ernstige symptomen krijgt als de huid in aanraking komt met latex. Laten we voorop stellen dat je geen allergie voor latex condooms hebt als je er eerder eentje om hebt gehad en vervolgens geen last kreeg.

Als je allergisch voor latex condooms bent, dan hoef je dat niet meteen te merken als je een condoom omdoet. In sommige gevallen kan er pas later een allergische reactie optreden, zoals roodheid of bultjes en jeuk. Irritatie aan de geslachtsdelen na het gebruik van een condoom is een van de eerste symptomen en dus weet je of je allergisch bent voor dit type condoom.  

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of de ontvangende partij een allergie voor condooms met latex heeft. Een vrouw (of man) die met een latex exemplaar wordt gepenetreerd en vervolgens klachten en symptomen van een dergelijke allergie krijgt, die kan er net zoveel last van hebben. Het is dus belangrijk dat jullie beiden geen allergie voor latex hebben en/of dat van elkaar weten voordat jullie seks gaan hebben.

condoom allergie

Wat zijn de symptomen van een latex allergie?

De meeste symptomen van een allergie lijken op elkaar en treden op nadat een persoon in aanraking is gekomen met het desbetreffende product. Als je bijvoorbeeld een allergie voor noten hebt, dan kun je klachten krijgen zoals roodheid en een opgezette keel. Dit kan levensbedreigend zijn, en dat is in het geval van een allergie voor condooms ook zo, ondanks het feit dat je (als het goed is) het condoom niet inslikt.

Het maakt niet uit of de klachten uitwendig of inwendig zijn. Het ligt aan de ernst van de allergie hoe extreem de klachten zich manifesteren. Een allergie voor condooms moet serieus worden genomen, want er kunnen daadwerkelijk mensen aan sterven. Het is dus raadzaam om een arts te raadplegen als je allergische klachten krijgt als je in aanraking bent gekomen met een latex condoom en vervolgens een van de onderstaande symptomen kreeg:

  • Roodheid en/of zwelling (een van de eerste symptomen van een allergie)
  • Netelroos (erg vervelend, maar goed te behandelen)
  • Loopneus
  • Jeuk
  • Bultjes
  • Branderig gevoel
  • Ademhalingsmoeilijkheden
  • Drukkend gevoel op de borst

Het is sowieso raadzaam om een arts te raadplegen als je lichaam anders reageert op een latex condoom, dan dat de bedoeling is. Je moet een dergelijk exemplaar gewoon kunnen gebruiken zonder dat er bijwerkingen ontstaan. Let er wel op dat je een juiste maat condoom gebruikt, want een te strak condoom kan ook zwellingen veroorzaken, dus dat hoeft dan niet per se een allergische reactie te zijn. Het meten van de juiste maat condoom kan met een condoom-meter. Een allergie voor condooms krijg je uiteraard niet door het dragen van ene te strak condoom.

latex condooms

Hoe lang duurt het voordat de allergische reactie voorbij is?

Als je te maken hebt met een allergische reactie tijdens of na het gebruik van een latex condoom, dan is het belangrijk dat je het exemplaar meteen weggooit en ook niet meer koopt. Hoe lang de allergische reactie aanhoudt is moeilijk te zeggen omdat ieder lichaam verschillend is en dus ook verschillende reageert op de allergie als het gaat om de reactie. De ene persoon is er binnen een paar uur vanaf, een ander kan er zomaar dagen last van hebben. Een allergie voor condooms moet dus zeker serieus worden genomen.

Als je geslachtsgemeenschap hebt en ongemakken ervaart op de plek waar het condoom in aanraking met de huid is gekomen, dan is het logisch dat je op dat moment stopt met datgene wat je aan het doen bent. Op die manier beperk je eventuele ernstige bijwerkingen. Als je vervolgens te maken krijgt met een (of meerdere) bovenstaande symptomen, dan is het belangrijk dat je een arts raadpleegt die je van de juiste medicatie kan voorzien. In veel gevallen trekt de allergische reactie na een tijdje weg.

Latex allergie

Bestaan er ook condooms voor mensen met een latex-allergie?

Absoluut! Er zijn speciaal condooms in verschillende maten verkrijgbaar die speciaal zijn gemaakt voor mensen die een allergie voor condooms met latex hebben. Deze zijn net zo veilig en effectief als reguliere condooms, dus je hoeft je niet onveilig te vrijen als je een latex-allergie hebt. Deze condooms bevatten geen latex en kunnen dus veilig worden gebruikt.

Wij hebben een prima condooms in ons assortiment die gebruikt kunnen worden door mensen die niet tegen condooms met latex kunnen. Ze hebben geen negatieve invloed op je seksleven en kunnen veilig worden gebruikt. Iedereen moet veilig seks kunnen hebben, of je nu een allergie voor condooms hebt of niet. Gelukkig hebben producenten van condooms dit ook door en kan er dus zonder problemen voor iedereen condooms worden gefabriceerd.