Alles over erectieproblemen: dit is het, en dit kun je eraan doen

erectieproblemen oorzaak tips

Een erectie is een lichamelijk fenomeen dat vrijwel elke man krijgt als hij seksueel geprikkeld wordt. Sommige mannen hebben moeite met het krijgen van een erectie, of het lukt ze helemaal niet om een erectie te krijgen. Hoe komt dat? En wat kun je ertegen doen? In deze blog gaan we dieper in op het krijgen van een erectie, erectieproblemen en de oorzaken van een erectieprobleem.

Wat is een erectie?

Een erectie is vrijwel altijd het eerste lichamelijke teken dat bij mannen (jongens) optreedt als er een seksuele prikkeling is. Door deze seksuele stimulatie – zoals het kijken naar porno – sturen de hersenen een signaal naar de penis, waarna deze stijf wordt, je krijgt dan een erectie. Dit is een normale reactie van het lichaam zodat geslachtsgemeenschap mogelijk wordt. Je lichaam maakt zich op deze manier dus klaar om seks te kunnen hebben.

Een stijve penis wordt dus een erectie genoemd. Dit gebeurt bij jongens meestal op een leeftijd dat ze zichzelf seksueel beginnen te ontwikkelen. Dit onderwerp hebben we eerder behandeld in onze blog over seksuele ontwikkeling door de jaren heen. Als je een erectie krijgt dan wordt je penis groter en harder. De reden waardoor dit komt is uitstekend uit te leggen. Het begint dus allemaal bij de hersenen, maar dat is nog maar het begin, want daarna begint er van alles te werken in je lichaam.

erectieproblemen man

Wat gebeurt er in je lichaam als je een erectie krijgt?

Als je opgewonden raakt en je hersenen seksuele prikkels binnen krijgen dan geven je hersenen je zenuwen de opdracht om prikkels door te geven aan je penis. Door deze prikkels ontspannen de spieren rondom de slagaders en stroomt er meer bloed in de zwellichamen van je penis. Deze zwellichamen zitten in de wanden van je penis. Als die zwellichamen zich met bloed vullen, worden deze wanden hard, waarna je een stijve krijgt.

Doordat het bloed ‘vast blijft hangen’ in de penis wordt deze hard en stijf. Hij groeit dus in lengte en dikte, en dat geeft op zijn beurt weer extra stimulans, waardoor je nog meer opgewonden raakt. Je penis gaat dan ‘staan’ in plaats van hangen en is klaar om bijvoorbeeld in een vagina gestopt te worden (penetratie). Dit is natuurlijk biologisch gezien de bedoeling van het stijf worden van een penis.

Als het bloed weer uit de penis wegloopt dan keert hij terug in zijn oorspronkelijke slappe vorm, dus gebeurt dat wanneer de seksuele opwinding minder wordt of verdwijnt, zoals na het krijgen van een orgasme.

erectieproblemen orgasme

Wat voor erecties bestaan er?

In feite werkt elke erectie hetzelfde als de wijze waarop we het hierboven hebben uitgelegd. Bij alle erecties begint het stijf worden van een penis onderaan, en werkt naar boven tot aan de eikel. Sommige mannen hebben een zogeheten ‘bloedpenis’, dat is een wat kleinere penis die in lengte en dikte kan verdubbelen bij het krijgen van een erectie. Dan hebben we ook de ‘vleespenis’, dat zijn penissen die amper groter worden in formaat bij het krijgen van een erectie, en in slappe toestand weer groter dan een bloedpenis.

Niet elke penis is dus gelijk. Sommige zijn kleiner, anderen weer groot. Sommige jongeheren zijn weer krom, en anderen weer kaarsrecht. De meeste mannen krijgen in de ochtend na het wakker worden ook een zogeheten ‘ochtenderectie’. Dit komt doordat het lichaam, dus ook de spieren rondom de bloedvaten tijdens het slapen zeer ontspannen zijn.

Hierdoor stroomt er meer bloed naar de penis, en worden mannen wakker met een stijve. Als men ouder wordt dan neemt dit af, vooral bejaarde mannen hebben in de ochtend steeds minder een ochtenderectie, zij nemen vaak een erectiepil om erectieproblemen te voorkomen.

erectieproblemen

Het hebben van erectieproblemen

Soms heeft een man moeite met het krijgen van een erectie. Dit hoeft geen probleem te zijn, het gebeurt bij iedereen weleens. Het wordt wel een probleem als het steeds vaker gebeurt. Door dit probleem kan een man erg onzeker worden, waarna er een vicieuze cirkel ontstaat. De man in kwestie is bang dat hij geen erectie kan krijgen als hij seks wil hebben, door faalangst gebeurt het juist niet, en zo verder. Dit kan een probleem in een relatie worden, dus het is belangrijk dat er over dit probleem wordt gepraat.

In sommige gevallen lukt het de man niet om zijn erectie in stand te houden tijdens het hebben van seks. Dit kan ook voor problemen tijdens het krijgen van een orgasme zorgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 17% van de Nederlandse mannen een erectieproblemen hebben. Dit zijn voornamelijk mannen die een wat oudere leeftijd hebben. Een erectieprobleem is een serieus probleem, en mag niet worden onderschat, want het kan voor serieuze (relationele) problemen zorgen.

erectieproblemen oorzaken

Wat zijn de oorzaken van erectieproblemen?

Erectieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. De meeste oorzaken zitten tussen je oren. Het is dan ook raadzaam om een psycholoog of een seksuoloog te raadplegen als het een serieus probleem begint te worden. Deze hulpverleners werken discreet en hebben geheimhoudingsplicht, dus je kunt vrijuit spreken over dit probleem. Maar wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een erectiestoornis? We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

Faalangst

Faalangst is een grote boosdoener van erectieproblemen. Als je moeite hebt met het krijgen en houden van een erectie tijdens de seks dan kan het zijn dat je last krijgt van faalangst. Je wordt zo bang dat het de volgende keer weer niet lukt, dat het vervolgens inderdaad niet lukt om een erectie te krijgen. Een vicieuze cirkel zorgt er vervolgens voor dat het helemaal niet meer lukt.

Je bent er teveel mee bezig in je hoofd, waardoor je jezelf niet meer kunt concentreren op het genieten. Als je partner er dan ook nog vervelend op reageert dan wordt de druk om te presteren nog groter, waarna de zin in seks zelfs kan verdwijnen, met alle gevolgen van dien. Jullie kunnen ook een sextoy gebruiken ter afwisseling, misschien dat deze extra spanning een erectie krijgen wat makkelijker maakt.

Stress en andere emoties

Als je veel stress in je leven hebt dan kan dit ook een grote oorzaak zijn van erectieproblemen. Je bent in je hoofd teveel bezig met de problemen in je dagelijkse leven waardoor je niet optimaal kunt genieten van seks. Dit kunnen financiële problemen zijn, of problemen op je werk, etc. Dit kan verschillen per situatie. Ook andere emoties kunnen invloed hebben op je erectie, zoals depressiviteit. Stress en zenuwen staan ook zeker in de top 3 van de grootste boosdoeners als het gaat om erectieproblemen.

Leeftijd en ziekte

We hebben eerder in deze blog al benoemd dat leeftijd een rol kan spelen in het krijgen van erectieproblemen. Dit kan zijn omdat de bloedtoevoer iets minder goed is, maar ook omdat er een ziekte aan ten grondslag ligt, zoals diabetes, een nierziekte, COPD en hart- en vaatziekten. Ook een lichamelijke beperking, zoals een handicap en een dwarslaesie kunnen een oorzaak zijn.

Alcohol en drugsgebruik

Als je voor een langere tijd veel alcohol en/of drugs gebruikt dan kunnen erectieproblemen een van de gevolgen zijn waar je na een tijd mee te maken krijgt. Ook je leefstijl kan dus een grote boosdoener zijn. Niet alleen alcohol en drugs, maar te weinig beweging en overgewicht kunnen ervoor zorgen dat je minder snel een stijve penis krijgt. Hier valt gelukkig wat aan te doen door dit patroon te doorbreken. Lukt het niet alleen? Dan is er zeker professionele hulp te vinden ter ondersteuning.

Wat kun je doen tegen erectieproblemen?

Als je last hebt van erectieproblemen dan is het verstandig dat je hier met je partner over communiceert. Vervolgens kunnen jullie samen werken aan een oplossing. Je partner kan namelijk het idee krijgen dat je hem of haar niet meer (seksueel) aantrekkelijk meer vindt, en dat kan voor wrijving in de relatie zorgen. Als jij duidelijk aangeeft dat het niet aan je partner ligt en wil werken aan dat probleem, dan ben je al een flinke stap dichterbij een oplossing, want die stress is dan weg.

Je kunt dus een psycholoog raadplegen en onderzoeken waar de erectieproblemen vandaan komen. Je kunt er ook voor kiezen om een erectiepil te nemen voordat je seks gaat hebben, maar daar los je het onderliggende probleem niet mee op. Het kan wel een tussentijdse oplossing zijn terwijl je bezig bent met het zoeken naar een oplossing. Een erectie hoort vanzelf te komen en te gaan bij de juiste prikkelingen, dus schroom niet om hulp te vragen als je dat nodig acht.