Alles wat je moet weten over condooms

Alles over Condooms

Je kent ze wel, die leuke ballonnetjes die je opblaast als ze worden uitgedeeld op je favoriete festival, of tijdens een seksuele voorlichtingsklas. Condooms. Ze zijn belangrijk tijdens de seks, dat weten de meesten wel, maar waarom precies? Welke is voor jou geschikt en, hoe gebruik je ze eigenlijk?!

Even een geschiedenislesje

Laten we beginnen bij het begin. Condooms worden al decennialang gebruikt. Tegenwoordig kennen we ze kleurrijk, met een smaakje of met een speciaal glijmiddel, maar vroeger zagen ze er heel anders uit. De eerste condooms waren gemaakt van geweven stoffen, maar die waren zoals je misschien wel zelf kan bedenken niet zo effectief. Ga maar na, als je water op een theedoek giet, sijpelt er een hoop water doorheen. Datzelfde gebeurt met een stoffen condoom. De eerste echt effectieve condooms waren gemaakt van schapen- en varkensdarm. Klinkt niet zo smakelijk hè? Gelukkig worden de condooms van nu vooral van latex gemaakt.

Waarvoor gebruik je een condoom?

Maar waarom gebruiken we ze dan? Condooms gebruik je tijdens de seks om seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en zwangerschappen te voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten soa’s, misschien heb je wel eens van HIV, gonorroe of chlamydia gehoord. Soa’s kunnen erg vervelend, pijnlijk en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn, het is daarom belangrijk om jezelf en je partner goed te beschermen tegen deze geslachtsziektes. De meeste soa’s zijn met bijvoorbeeld antibiotica te genezen, maar van sommige kom je nooit meer af, zoals HIV. Je gebruikt condooms dus om jezelf en je partner te beschermen. Wil je meer weten over soa’s? Stay tuned, binnenkort posten we een blog over soa’s!

Welke condoom heb ik nodig?

Oké, je weet nu dus waarom het belangrijk is om een condoom te gebruiken maar welke soort heb je eigenlijk nodig? Allereerst is het goed om te weten welke maat je nodig hebt. CondoomEnzo heeft een condoommeter ontwikkeld, zodat jij altijd de goede maat condoom kunt vinden! Zodra je jouw maat weet kan het feest beginnen. Maar wacht, welke condoom moet je kopen? Wij hebben voor jou een paar soorten op een rijtje gezet!

  • Het standaard condoom wordt het meest verkocht en gebruikt. De condooms zijn geur- en smaakloos, hartstikke veilig en goed betaalbaar.
  • Seks is meer dan alleen maar ‘de daad’ of penetratie, ook hier komt binnenkort een blog over online te staan. Je kunt je partner ook op een andere manier plezieren. Zo kan je iemand ook oraal bevredigen, door bijvoorbeeld te pijpen. Omdat je een ook een soa kunt oplopen met orale seks, is het belangrijk ook dan een condoom te gebruiken. Maar een stukje plastic pijpen is helemaal niet zo lekker, vandaar de condooms met smaakje! Denk aan aardbeien, mango of chocolade smaak. Mhmm!
  • Wil je de ander graag oraal bevredigen maar heeft je partner geen penis? We verkopen ook beflapjes. Deze beschermen jou en je partner tegen soa’s, net zoals een condoom dat doet.
  • Het kan zijn dat jij of je partner een latexallergie heeft. Het kan dan heel erg vervelend en zelfs pijnlijk zijn als je seks hebt met een latexcondoom. Met de latexvrije condooms heb je geen last meer van allergische reacties.
  • Vrouwencondooms. Wacht wat? Het kan zijn dat je nog nooit van een vrouwencondoom hebt gehoord. Ze worden echter steeds populairder! Het grote voordeel van een vrouwencondoom? Je kunt het condoom tot wel 8 uur van tevoren in doen bij de vrouw. Zo hoef je de seks niet te onderbreken om het condoom om te doen. Let er wel op dat je niet ook nog een normaal mannencondoom om doet, door de wrijving kunnen de condooms namelijk scheuren.
  • Mocht je toe zijn aan een nieuwe ervaring kun je altijd de condooms met ribbels of noppen uitproberen! Door de oneffen oppervlakte voelt de seks ineens een stuk intenser.

Er zijn nog veel meer soorten condooms, op CondoomEnzo vind je ze allemaal! Klik hier om alle soorten condooms te bekijken.

Condooms

Hoe doe je een condoom om?

Het kan best spannend zijn om een condoom om te doen, zeker als het je eerste keer is. Zie hier, het magische ‘hoe doe je een condoom om’ stappenplan met tips!

De voorbereiding

  1. Zorg dat de penis helemaal stijf is, anders kan het zijn dat het condoom gaat schuiven tijdens de seks en dat is niet alleen onveilig, maar het voelt ook niet fijn aan.
  2. Tip van het huis; doe een klein beetje glijmiddel (op waterbasis!) in het condoom, dit maakt het makkelijker om het condoom af te rollen. Let erop dat je echt maar een beetje gebruikt, anders kun je het topje van het condoom, het reservoir, verstoppen en is er geen ruimte meer voor het sperma. Gebruik alleen glijmiddel op waterbasis, een glijmiddel op oliebasis kan het (latex) condoom beschadigen en dan zijn jullie beiden niet meer beschermd.
  3. Trek de voorhuid naar achter zodat de eikel bloot ligt. Let er wel op dat de top van de penis erg gevoelig is, dus wees voorzichtig. Deze stap doe je natuurlijk alleen als je een voorhuid hebt.

Het omdoen

  1. Knijp het reservoir van het condoom dicht. Hierdoor zit er geen lucht in het condoom en kun je hem makkelijker afrollen als je klaar bent.
  2. Rol het condoom af. Gebruik één hand om het puntje van het condoom dicht te knijpen, en de andere hand om het condoom af te rollen tot de schacht van de penis. Als het condoom ver genoeg naar beneden is afgerold, kun je het reservoir loslaten en het condoom helemaal over de stam af rollen.
  3. Als je een voorhuid hebt probeer dan voorzichtig de voorhuid terug over de eikel te duwen als je het condoom hebt afgerold. Houd hierbij wel de onderkant van het condoom vast, anders kan hij afglijden. Als de voorhuid weer op z’n plek zit, zorgt dit voor meer bewegingsvrijheid en kan zelfs je eigen genot en dat van je partner versterken!

Het zal de eerste paar keren misschien een beetje onwennig aanvoelen, maar oefening baart kunst, echt waar! Overigens is het natuurlijk niet altijd aan degene met de penis om het condoom om te doen. Er is niets zo spannend als wanneer iemand anders eraan zit, dus neem zelf ook eens initiatief of vraag je partner om te helpen met het condoom omdoen! Zorg ook als je geen penis hebt dat je altijd een condoom bij je hebt als je seksueel actief bent. Better safe than sorry!

Onze laatste tips: do’s and don’ts

Do’s:

  • Gebruik een condoom ook tijdens het voorspel: DO! Tijdens het voorspel kan er al voorvocht vrijkomen en ook in het voorvocht zit al sperma. Om optimaal beschermd te zijn, doe het condoom meteen om zodra de penis stijf is.
  • We hebben het er al even over gehad, maar zorg altijd dat je condoom goed past! Als ie te strak zit kan het pijn gaan doen en als het condoom te groot is kan deze los raken en zijn jullie beiden niet meer beschermd.
  • Gebruik alleen glijmiddel op water- en silliconenbasis. Glijmiddel op oliebasis kan het condoom beschadigen.
  • Kijk naar de houdbaarheidsdatum. Een condoom wat ‘niet meer goed is’ is niet meer veilig. Het condoom kan bijvoorbeeld uitgedroogd zijn waardoor er sneller scheurtjes in komen, raar ruiken of erg plakkerig zijn. En dat vindt niemand fijn.
  • De condooms in je nachtkastje (of andere droge, enigszins koele plek) bewaren. Als de condooms aan te veel licht en warmte worden blootgesteld, kunnen ze uitdrogen en eerder scheuren. De koelkast is niet geschikt om ze te bewaren en roept waarschijnlijk heel wat vragen op bij je familieleden.
  • Vind jij het vervelend om het condoom om te doen omdat je bang bent dat het de sfeer verpest? Dat zal niet gebeuren wanneer je het condoom onderdeel maakt van het (seks)spel! Doe het condoom bijvoorbeeld om met de mond, dat is weer even iets anders!

Don’ts:

  • Twee condooms over elkaar gebruiken. Als je twee condooms over elkaar gebruikt ontstaat er een wrijving waardoor er scheurtjes en lekkage in het condoom kunnen komen.
  • Condoom laten zitten als de penis verslapt na het klaarkomen. Als het condoom vol zit met sperma is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk wordt afgedaan. Zo voorkom je dat het condoom los raakt en het sperma uit het condoom lekt.
  • Gebruik geen zonnebrandcrème, vaseline, (massage) olie, sla- of babyolie als glijmiddel. Deze middelen zijn niet bedoeld om inwendig te gebruiken, doe dat dan ook niet! Plus daarbij kunnen deze producten door de olie het condoom beschadigen.
  • Condooms in je broekzak bewaren. Stel, je loopt de hele dag met een condoom in je kontzak rond. Je bent lekker aan het bankhangen, je schuift tijdens de les op je stoel heen en weer omdat je nodig naar de wc moet of je hebt 20 minuten gefietst. Door de wrijving van het zitten en bewegen kun je het condoom beschadigen, dus bewaar ze niet in je broekzak! En pas ook goed op met scherpe objecten als sleutels, deze kunnen het condoom ook beschadigen waardoor je niet meer beschermd bent.
  • Spelen met condooms is leuk, maar eenmaal afgerold of opgeblazen zijn de condooms niet meer te gebruiken, ze zijn dan niet meer betrouwbaar. Hergebruiken is over het algemeen erg positief en goed voor het milieu, condooms kun je helaas nooit hergebruiken.

Meer blogs lezen?

Zijn dingen je nog niet duidelijk of ben je nieuwsgierig geworden? Of is er een onderwerp waar jij graag meer over wilt weten? Je kunt ons altijd een berichtje sturen met je vraag, opmerking of suggestie. We bloggen iedere week, stay tuned voor de volgende!