Hoe gebruik je een anaal douche? Uitgelegd in 10 simpele en kleine stappen

kontlikken

Je kent het vast wel, de spanningen lopen op tussen jou en je partner, je hebt zin om lekker van elkaar te genieten. Maar je bedenkt je net dat je niet ready bent voor jullie anale avonturen. Snel een anaal douche gebruiken dus! Maar, hoe doe je dat eigenlijk?

Wat is een anaal douche?

Anaal douchen, ook wel anaal spoelen, is het schoonmaken en spoelen van de binnenkant van de anus en de binnenkant van de endeldarm (rectum). Dit schoonmaken is voor anale seks een echte must, want anders kom je geheid viezigheid tegen. Poep tegenkomen tijdens de anale seks is natuurlijk heel normaal en menselijk, maar vinden de meeste toch minder smakelijk. Hartstikke logisch! Gelukkig kan een anaal douche hier het verschil in maken.

Er zijn twee verschillende manieren om je rectum en anus klaar te maken voor de anale seks:

  1. Met een anaal douche of handpompje. Deze worden verreweg het meeste gebruikt bij het schoonmaken van de anus. Een anaal douche ziet er een beetje uit als een soort ouderwetse gloeilamp, waarbij je het smalle gedeelte inwendig inbrengt. Dit wordt ook wel een enema genoemd. 
  2. Met een opzetstuk voor je douche. Het heeft geen zin om je normale douchekop tussen je billen te proppen, er zullen niet voldoende stralen in de anus terecht komen waardoor het niet goed schoon gespoeld zal worden. Gelukkig bestaan er opzetstukken die je op de douche kunt zetten. Deze kun je wel veilig inwendig inbrengen en zo effectief schoonmaken.

Waarom is het goed om een anaal douche of enema te gebruiken?

Dit spreekt deels natuurlijk voor zich. Niemand zit erop te wachten om ontlasting aan je penis of seksspeeltje te hebben zitten na het penetreren of het zelfs te proeven tijdens het rimmen. Brrr. Nee dankje! Maar een enema zorgt er ook voor dat je hygiënisch bent en dat bacteriën die in het rectum thuishoren, minder gemakkelijk op andere plekken belanden waar ze eigenlijk niet horen. Zo kunnen bacteriën die in de anus thuishoren, erg vervelende blaasontstekingen en andere infecties veroorzaken als deze in of rond de vulva terecht komen.

Anaal douches worden vaker gebruikt dan de opzetstukken voor de douche. Dit komt omdat het vaak makkelijker in gebruik is, goedkoper en beginnersvriendelijk. Dit komt omdat je met een anaal douche nooit te veel water kunt gebruiken, en met een opzetstuk is dat wat moeilijker in te schatten als je er nog niet veel ervaring mee hebt. 

Een opzetstuk moet je ook telkens op je douche schroeven, dus het kost je ook wat meer tijd om alles klaar te zetten. Het spoelproces van het opzetstuk is gelijk aan het spoelproces van de anaal douche. Wel is het belangrijk om de douche met het opzetstuk niet te hard (of te warm) te zetten, de huid van het rectum is erg gevoelig, en kan dan ook scheuren als er te veel druk op komt te staan, door bijvoorbeeld een harde straal erop te richten.

Hoe gebruik je zo’n anaal douche dan?

En anaal douche gebruik je als volgt:

Stap 1. Haal het tutje van de anaal douche af en vul deze met lauwwarm water, geen zeep. Zorg ervoor dat dit water niet te warm is om beschadigingen en pijn te voorkomen. De huid van de anus en het rectum is namelijk hartstikke gevoelig. Draai het tutje weer op de enema zodra deze vol is, en houdt ‘m rechtop.

Stap 2. Stop niet zomaar de anaal douche in je anus. De kringspier heeft tijd nodig om ontspannen te raken waardoor het gemakkelijker is om iets in te brengen. Masseer daarom de kringspier met glijmiddel en je vinger. Twee minuten masseren moet genoeg zijn om je kringspier lekker te laten ontspannen.

Stap 3. Knijp alle lucht uit de anaal douche. Dan knijp je de lucht niet in je rectum, wel zo fijn! Doe dit door zachtjes in de enema te knijpen tot er water uit het tutje komt. Blijf in de anaal douche knijpen tot je deze anaal inbrengt (anders komt er weer opnieuw lucht in).

Stap 4. Breng de anaal douche voorzichtig en niet verder dan 2,5 tot 5 centimeter in. Stop als het oncomfortabel wordt, en breng ‘m dan een beetje terug. Het moet namelijk niet onprettig aanvoelen.

Stap 5. Knijp de enema langzaam en voorzichtig leeg. Doe dit leegknijpen in ongeveer 10 seconden (echt langzaam dus!). Het is voldoende om slechts één gevulde anaal douche te gebruiken. Vol het rectum niet met meer water (bijvoorbeeld twee keer een anaal douche), dit water zal dan op een gegeven moment in de dikke darm terecht komen wat echt niet hoeft te worden schoongespoeld. Zo diep komen een penis en/of seksspeeltje namelijk niet. Ook blijft water langere tijd in de dikke darm zitten. Beetje onhandig als je de rest van de dag aan het lekken bent.

Stap 6. Knijp je billen dicht en houdt het water zo’n 30 seconden tot 2 minuten binnen. Loop een beetje rond, beweeg je heupen en zorg dat het water overal bij kan komen. Ga niet te wild springen, of handstanden doen, anders loopt het water verder het rectum in richting de dikke darm.

Stap 7. Na de 30 seconden tot 2 minuten, mag je op de wc gaan zitten en laat je gaan! Zie het een beetje als normaal poepen op de wc, maar dan met water. Pers niet te hard, je kunt wel zachtjes druk zetten zodat al het water met de ontlasting eruit loopt. 

Stap 8. Herhaal stappen 1 tot en met 7. Vaak is het niet voldoende om slechts één keer te spoelen. Doe dit daarom meerdere keren, zodat je zeker weet dat je helemaal schoon bent van binnen. Vaak is 5 tot 7 keer voldoende.

Stap 9. Ben je je meerdere keren schoongespoeld? Vergeet dan niet om na afloop je anus nog even te spoelen onder de douche of schoon te maken met een vochtig wc papier. Maak daarna alles droog met een zachte handdoek. Gebruik voor het droogmaken geen normaal wc papier, dan kunnen er wc papierrestjes achterblijven, wat vaak niet zo lekker is tijdens het rimmen.

Stap 10. Maak de enema (en dan vooral het tutje) goed schoon met water en zeep, en spoel daarna goed af. Zo zitten er geen bacteriën meer op en kun je ‘m de volgende keer zonder problemen weer gebruiken.

Kan een anaal douche ook voor andere dingen worden gebruikt?

Een anaal douche kan ook zeker worden gebruikt als vaginale douche! Zolang de enema altijd goed wordt schoongemaakt na gebruik, om te voorkomen dat er bacteriën van de anus en endeldarm in de vagina terecht komen. Het is erg belangrijk om te weten hoe je voor je vulva en vagina moet zorgen, om de flora van je vagina goed in balans te houden.

Wat is nog meer belangrijk om te weten bij anale seks?

Het is tijdens de anale seks erg belangrijk om altijd goed ontspannen te zijn. Daardoor is het makkelijker om langs de kringspier heen te komen zonder dat hier ongemakken aan de pas komen. Ook moet je echt altijd, maar dan ook altijd, glijmiddel (op siliconen basis) gebruiken. Zonder glijmiddel, zal er een nare frictie ontstaan tijdens de anale penetratie, en dat wil niemand. Het glijmiddel zorgt ervoor dat er alleen plezierige wrijving is, en dat alles soepeltjes verloopt. 

Meer blogs lezen

Voel jij je op deze blauwe maandag een beetje blue? Misschien dat onze blauwe maandag tips jou een handje op weg kunnen helpen om je weer lekker en sexy te voelen! Of misschien ben je helemaal niet blue en voel je je juist adventurous. Dan is een blog over intieme piercings misschien wel wat voor jou. We bloggen iedere maandag, so stay tuned!