Alles over anticonceptie: dit moet je weten

anticonceptie

Als je seks hebt, dan wil je niet voor verrassingen komen te staan. Een SOA of een zwangerschap is na een nacht vol seksuele opwinding zo gebeurd, en daar zit je niet op te wachten, mits de zwangerschap is gepland, maar daar gaan we in deze blog even niet vanuit. Het is dus altijd verstandig om anticonceptie en voorbehoedsmiddelen te gebruiken. In deze blog gaan we dieper in over het nut van deze twee vormen van anticonceptie, en hoe je ze gebruikt.

Wat is een anticonceptiemiddel?

Een anticonceptiemiddel zorgt ervoor dat er geen ongewenste zwangerschappen ontstaan. Anticonceptie wordt ook wel een voorbehoedsmiddel genoemd. Elk voorbehoedsmiddel is anders, maar dient hetzelfde gezamenlijke doel; het voorkomen van een ongewenste zwangerschap. De meeste anticonceptie beschermen echter niet tegen soa’s, dus wat dat betreft moeten er geen vergissingen worden gemaakt. Het meest verstandige is om een condoom te gebruiken.

In deze blog gaan we het niet hebben over seksueel overdraagbare aandoeningen, dat onderwerp hebben we al eerder behandeld in onze blog over soa’s. We leggen onze focus in deze blog op anticonceptie, en dat wordt over het algemeen door vrouwen gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie verkrijgbaar. De ene vrouw doet het goed op het ene middel, terwijl de andere vrouw juist de voorkeur geeft aan een andere vorm van anticonceptie. We zetten ze even op een rijtje.

Welke soorten anticonceptie bestaan er?

Voor de meeste anticonceptie moet je naar de huisarts. Je kunt ze niet zomaar in een drogist kopen, op een paar uitzonderingen na. We gaan ze allemaal benoemen. Soms is het even zoeken hoe je lichaam reageert op een bepaalde anticonceptie, want elk lichaam is anders. Je kunt ook natuurlijke methoden gebruiken, maar de betrouwbaarheid hiervan is erg laag, en dan is de kans op een ongewenste zwangerschap het hoogst.

Op een natuurlijke manier voorkomen dat je zwanger wordt, gebeurt meestal door het in de gaten houden van de menstruatiecyclus. Dit wordt ook wel de kalendermethode genoemd. Je berekent dan je vruchtbare dagen. Dat zijn 7 dagen voor en 2 dagen na de eisprong. Op die dagen heb je geen seks. Omdat we dit niet willen motiveren gaan we verder niet op dit onderwerp in, en lichten we de meest gangbare vormen van anticonceptie uit.

De pil

Hormoonspiraal

anticonceptiestaafje

koperspiraal

prikpil

mannencondoom

vrouwencondoom

anticonceptiepleister

pessarium

anticonceptiering

Als je op de link van de betreffende voorbehoedsmiddel klikt dan krijg je alle informatie te zien die op seksualiteit.nl staat. Deze website is betrouwbaar, en geeft de juiste informatie met betrekking tot anticonceptie en voorbehoedsmiddelen. Het is verstandig om adviezen op social media, zoals TikTok, te vermijden, en je informatie van deze website tot je te nemen. De Rutgers Stichting is erkend, en dus het meest betrouwbaar als het gaat over het voorkomen van een ongewenste zwangerschap.

voorbehoedsmiddel anticonceptie

Wat kan er misgaan bij anticonceptie?

De meeste anticonceptie werkt prima, maar er kan altijd iets misgaan. Het kan zijn dat je lichaam een nieuwe pil niet accepteert, of dat je niet tegen een bepaald hormoon in een spiraal kan. Als je dan seks hebt dan is de kans op een ongewenste zwangerschap nog steeds aanwezig. Het is dus raadzaam om er zeker van te zijn dat je lichaam de juiste anticonceptie accepteert voordat je seks gaat hebben. Nogmaals; de pil, een spiraaltje etc voorkomen geen soa’s.

Het is zeer belangrijk dat je jouw anticonceptie op tijd neemt. Als je de pil vergeet, te laat een nieuwe prikpil gaat halen, of een anticonceptiering te laat inbrengt, dan vergroot je de kans op een zwangerschap aanzienlijk. De meeste ongewenste zwangerschappen komen doordat de anticonceptie niet op tijd wordt gebruikt of wordt vergeten. Er zijn apps en andere tools beschikbaar die een geheugensteuntje geven voor het nemen van anticonceptie.

We gaan het condoom toch even wat extra aandacht geven, want dit is zeker een betrouwbare vorm van anticonceptie, én beschermt beter tegen een soa dan een ander voorbehoedsmiddel. Je bent het meest veilig als je anticonceptie gebruikt in combinatie met een condoom. Er zijn talloze soorten en maten condooms op de markt, en daar hebben wij er een hoop van in ons assortiment. Neem vooral een kijkje, want je kunt beter voorkomen dan genezen.

Hoe kom ik aan anticonceptie?

Als je naar de huisarts gaat dan kun je bespreken welke vorm van anticonceptie jij het liefste gebruikt of wil proberen. Een arts heeft de expertise en ervaring om jou te begeleiden. De bovengenoemde anticonceptie zijn veelal via de huisarts te verkrijgen, maar sommige voorbehoedsmiddelen kunnen ook online of bij een apotheek of drogist worden gekocht.

Zorg er altijd voor dat je iets koopt bij een erkende en gecertificeerde winkel, en laat je niets wijsmaken. Als iets te goedkoop lijkt dan is dat vaak een signaal dat het een malafide webshop is, of producten verkoopt die niet aan de richtlijnen voldoen. Check ook altijd of een bepaalde anticonceptie samengaat met bepaalde medicijnen, ook dit kun je met je huisarts bespreken, hij of zij zal jou dan van de juiste informatie voorzien.

anticonceptie condoom

Anticonceptie bij ziekte of beperking

Het kan zijn dat de hormonen in een bepaalde anticonceptie je juist ziek maken, of dat een bepaalde ziekte niet samen kan met een bepaalde pil of spiraaltje. Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie, dus er zal altijd wat voor jou tussen zitten, maar het is raadzaam om dat eerst goed te onderzoeken. Er is onderzoek gedaan naar ziektes in combinatie met anticonceptie. Uit deze onderzoeken is naar boven gekomen dat bepaalde middelen onvoldoende werken in combinatie met een bepaalde ziekte of beperking.

Op het onderstaande schema kun je zien wat er voor jou mogelijk is als je een bepaalde ziekte hebt. Aan de linkerkant van de tabel zie je een aantal ziektes en beperkingen, en daarnaast zie je welk middel in dat geval veilig (of veiliger) is om te gebruiken. Het is een overzichtelijk schema, maar staar jezelf er niet op blind. Bij twijfel moet je altijd een huisarts raadplegen. Tot slot kunnen we adviseren dat je seks vooral leuk en lekker moet vinden, en geen spijt moet krijgen van overhaaste beslissingen. Doe het lekker op je eigen tempo, en onderzoek wat het beste bij jou past, dan komt het allemaal goed.

anticonceptie tabel