Bekkenbodemspieren trainen, hoe doe je dat?

Training bekkenbodemspieren

Je bekkenbodemspieren trainen, het lijkt misschien heel ingewikkeld. Dat hoeft het gelukkig niet te zijn! Bekkenbodemspieren zijn de spieren die ervoor zorgen dat je niet constant je urine laat lopen. Best wel belangrijke spieren dus, die je ook nog eens kunt trainen! Maar wist jij dat het ook op seksueel vlak profijt kan hebben om je bekkenbodemspieren te trainen?

Waarom is het belangrijk om bekkenbodemspieren te trainen?

Je kunt je bekkenbodemspieren trainen met kegeloefeningen. Het is een mannelijke gynaecoloog geweest die deze spieren wilde trainen, al had dat niets te maken met seks. Arnold Kegel bedacht zogeheten kegeloefeningen (waar zou de naam toch vandaan komen), om incontinentie bij vrouwen tegen te gaan. Wanneer deze spieren namelijk sterker worden, kan het enorm helpen bij mensen die hun plas minder goed kunnen ophouden.

Ook is het goed om ze te trainen na een bevalling, omdat dan spieren opgerekt en wellicht ook wel gescheurd zijn. Dit kan namelijk helpen in het helings/aansterkingsproces. Toch zijn sterke bekkenbodemspieren niet alleen goed om incontinentie tegen te gaan en voor vrouwen die net bevallen zijn. Het kan namelijk ook enorm helpen in de slaapkamer

Wat kun je met getrainde bekkenbodemspieren?

Deze spieren kunnen de key zijn tot betere en langere seks. Dit geldt voor iedereen, man, vrouw en alles daar tussenin. Goed werkende of goed getrainde bekkenbodemspieren zorgen er namelijk niet alleen voor dat je niet incontinent wordt, maar kunnen ook het seksueel genot verhogen. Deze spieren kunnen namelijk zorgen voor langere erecties, hardere erecties, helpen tegen vroegtijdig klaarkomen én zorgen voor intensere orgasmes

Ook bij mensen met een vulva kunnen sterkere bekkenbodemspieren zorgen voor sensationele orgasmes en kan er zelfs voor zorgen dat iemand sneller opgewonden/nat raakt! De bekkenbodemspieren kunnen ook worden aangespannen tijdens de penetratie, wat voor beiden partijen zeer plezierig is

Bekkenbodemspieren trainen met kegeloefeningen

Er zijn verschillende manieren waarop je je bekkenbodemspieren kunt trainen. Daarvoor is het eerst nodig om te weten waar deze wonderspieren eigenlijk zitten. Je kunt ze voelen door tijdens het plassen, je plas in te houden. De spieren die je daarbij aanspant, zijn de bekkenbodemspieren. 

Kegeloefening 1 – beginner

 1. Ga op je rug liggen en trek je knieën naar je hoofd
 2. Span je bekkenbodemspieren vijf seconden aan 
 3. Ontspan weer voor vijf seconden
 4. Herhaal dit 10 keer

Kegeloefening 2 – als je iets meer ervaring hebt

 1. Ga zitten op een stoel en buig je lichaam licht naar voren
 2. Span de bekkenbodemspieren zo hard mogelijk aan
 3. Ontspan voor tien seconden
 4. Herhaal dit 10 keer

Kegeloefening 3 – ervaren (doe dit pas als oefening 1 en 2 je goed afgaan)

 1. Span terwijl je loopt de bekkenbodemspieren voor 5 seconden aan
 2. Ontspan voor 5 seconden
 3. Herhaal dit tien keer

Voer deze oefeningen in het begin twee keer per dag uit. Dit kun je doen als je net wakker wordt, of als je naar bed gaat, en op termijn terwijl je gewoon naar je werk loopt of je ontbijt aan het maken bent. Als je begint met deze kegeloefeningen, begin dan bij oefening 1 en voer het aantal herhalingen elke week op met 5. Ook doe je de oefening na elke week een keer vaker, tot vier keer per dag.

Dus na een week, herhaal je de oefening die jij fijn vindt 15 keer, 3x per dag, na 2 weken 20 keer 4x per dag, tot je in totaal 30 herhalingen 4x per dag doet. Gaat dit je goed af? Ga dan naar de volgende kegeloefening. 

Zoek je meer uitdaging? Dan kun je ook met vaginaballetjes of Ben Wa Balletjes kegeloefeningen uitvoeren. Je stopt zo’n balletje in de vagina, en probeert deze door het aanspannen van de bekkenbodemspieren op z’n plek te houden. 

Je bekkenbodemspieren trainen is dus eigenlijk niet zo heel erg ingewikkeld. Het belangrijkste is dat je weet waar ze zitten, en dat je tijdens het trainen je andere spieren met rust laat. Span dus niet je dij-, bil- of buikspieren aan als je je En zo kun je dus je bekkenbodemspieren trainen!

Niet op de wc trainen!

Het is goed als je gaat beginnen met je bekkenbodemspieren trainen. Let er echter wel op dat je ze niet traint terwijl je naar de wc gaat. Het op de wc aanspannen van je bekkenbodemspieren is echt alleen bedoeld om je spieren te vinden, niet om ze te trainen. Het is namelijk niet goed voor je om je urine telkens op te houden. Zo kunnen er nare infecties zoals urineweginfecties ontstaan. 

Meer blogs lezen

Ben jij nu benieuwd hoe je het seksueel genot nog meer kunt verhogen met je partner? Spoiler alert: praat erover! Maar niet alleen praten of het voorstellen van spannende dingen helpen, seksspelletjes kunnen ook een positief effect hebben op jullie seksuele relatie! We bloggen iedere maandag, so stay tuned!