Bonding, boeiend!

BDSM

Grote kans dat je het op Netflix voorbij hebt zien komen, het tweede seizoen van Bonding. Een hilarische serie over het leven van een Dominatrix, die samen met haar gay best friend een balans probeert te vinden tussen haar werk en haar privéleven. Maar wat is een Dominatrix (of Dom) nou eigenlijk precies?

First things first

Voordat we het over Doms gaan hebben, is het eerst verstandig om het wat meer over BDSM te hebben. Waar staat het voor, wat schuilt er allemaal achter en waarom vinden sommige mensen het zo spannend?

Dus.. Wat is BDSM? Hou je vast, want dit is een hele mond vol; BDSM staat voor Bondage, Discipline, Dominantie & Submissie en Sadisme & Masochisme. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk?

Bondage

Wanneer je into bondage bent, word je graag vastgebonden of bind je je partner graag vast tijdens de seks. Dit vastbinden kun je doen met handboeien of speciaal bondagetouw. Er zijn allerlei verschillende vormen van bonding. Zo kun je alleen de polsen aan elkaar binden zodat je minder bewegingsruimte hebt, maar je kunt ook de benen en/of enkels aan elkaar binden, of het touw ook deels om de torso heen te wikkelen. Daar heb je wel een goed lang touw voor nodig, maar dat zijn de meeste bondagetouwen wel! Het voordeel van touw is dat je het overal op het lichaam kan gebruiken en het strakker of juist wat losser kan maken. Op deze manier is geen enkele bondage sessie hetzelfde.

Je kan er zelf voor kiezen hoe rustig aan je het doet. Wil je bijvoorbeeld je partner helemaal gek maken met jouw mond? Dan kan bondage perfect voor jullie zijn. De ander moet zich namelijk wanneer hij of zij vastgebonden zit, volledig aan jou overgeven, wat ontzettend spannend kan zijn. Oh, en wat dacht je van het gebruiken van een blinddoek? Er is niets zo spannend als het niet aan zien komen van wat er gebeurt en alles over je heen te laten komen. Wil je iets liever niet of zit je schouder bijvoorbeeld niet lekker terwijl je vastgebonden zit? Dan gebruik je een safeword, zodat jouw partner weet dat je niet meer in je rol zit, maar weer jezelf bent wanneer je iets vraagt of aangeeft.

Discipline

Het woord verraadt het eigenlijk al wel, discipline staat voor het geven bevelen en bepalen van regels. Of het opvolgen hiervan natuurlijk. Op het moment dat je ‘stout’ bent en een van de regels overtreedt, kun je gestraft worden door bijvoorbeeld iets niet te mogen doen, zoals het niet aan de ander mogen zitten of krijg je een tik van de zweep. Ook hier kun je het weer zo gek maken als dat je het zelf wilt. Je kunt bevelen geven zoals ‘raak jezelf langzaam aan’, of ‘doe dit aan’.

Deze vorm van BDSM wordt soms als heel extreem gezien waarbij er allerlei bizarre regels worden opgesteld, maar dat hoeft dus helemaal niet. Wordt het je toch te veel? Gebruik dan jullie van te voren afgesproken safeword. Sommige mensen vinden het heerlijk als ze iets wordt opgedragen tijdens een rollenspel, of willen juist die kick voelen van het even de baas kunnen spelen. De straffen zijn vaak ook erg spannend, waardoor je ook daarvan kunt genieten. Experimenteer er lekker op los!

Dominantie & Submissie

Waar de veel mensen het touwwerk en het volgen van regeltjes nog wel willen uitproberen, houdt het daar vaak op. Terwijl BDSM meer is dan alleen dat. Dominantie en submissie is een nog vrij onbekende maar zeker niet oninteressante vorm van BDSM. Hierbij spelen de rollen in bed een cruciale rol. De een heeft een dominante rol en bepaalt dus wat er gebeurt, terwijl de ander erg onderdanig is en niets te zeggen heeft. De persoon in de dominante rol wordt ook wel de ‘baas’ of ‘dominater/dominatrix’ (kortweg dus Dom) genoemd, en de onderdanige rol wordt ook wel een ‘slaaf’ of ‘submissive’ (kortweg Sub) genoemd.

De rollen kunnen tijdens de seks worden omgedraaid, dit noem je dan een switch. Het is dus niet zo dat een Dom altijd dominant in bed is, maar soms ook wel eens een Sub wil zijn. Het switchen kan ook tijdens een vrijpartij voorkomen, net wat je zelf uitkomt en leuk vindt. De Dom is degene die de regels bepaalt, die de straffen geeft, die de Sub vastbindt en opdrachten geeft. De Sub doet en ondergaat alles wat de Dom zegt en van hem of haar vraagt. Hierbij kunnen er ook vernederende bevelen worden gegeven, zodat de Sub zich nog onderdaniger voelt en de Dom zich nog machtiger. Eigenlijk is het dus een machtspelletje. Zoals bij alle vormen van rollenspel, is het hierbij ook erg belangrijk om een safeword af te spreken.

Sadisme & Masochisme

Dit is de enige vorm van BDSM waar ‘echte’ pijn bij komt kijken, en SM is meestal hetgeen waar de meeste mensen aan denken wanneer ze het woord BDSM horen. SM gaat vaak wat verder dan dat klapje op het achterwerk met een zweepje of het ietwat strakke touw om de polsen. Net zoals je dat bij de andere vormen ook hebt, heb je hier twee rollen voor nodig. Het sadisme krijgt een kick uit opzettelijk het pijn doen van de partner tijdens de seks, en het masochisme is het willen ondergaan van die pijn. Je kunt hierbij denken aan slaan, knijpen of het gebruiken van seksspeeltjes. Seksspeeltjes worden bij SM erg veel gebruikt, sommigen zijn namelijk ideaal om op een ideale manier prikkelende of stimulerende pijn aan te brengen bij de masochist. Je kunt hierbij denken aan tepelklemmen of het gebruiken van speciaal massagekaarsvet. Hier is het extreem belangrijk om een safeword te gebruiken en deze te respecteren.

Safewords en veiligheid

We hebben ze al een paar keer gebruikt, wat misschien aangeeft hoe belangrijk ze zijn. Een safeword is een woord, zinnetje of gebaar wat je vóór het seksspel met je partner afspreekt. Dit woord of gebaar kan tijdens het spel worden gebruikt wanneer er een grens wordt overschreden, wanneer de ander zich niet meer comfortabel voelt of als je gewoon geen zin meer hebt. Zo weet de Dom altijd wanneer de Sub het nog wel leuk vindt, ondanks eventuele tegenstribbelingen, en wanneer het niet meer leuk is. Je kunt natuurlijk ook voor de seks samen afspreken waar jouw grenzen liggen, zo weet de ander precies waar hij of zij aan toe is.

De safewords zijn enorm belangrijk tijdens BDSM, aangezien het niet altijd zonder risico is. Zo kun je last krijgen van lichamelijke klachten, maar ook van mentale klachten. Dit kan voorkomen wanneer er bijvoorbeeld in het verleden sprake is geweest van seksueel misbruik. Daarom moet je altijd 100% zeker weten dat jij en jouw partner op één lijn zitten. Misschien dat jij heel graag een Dom wilt zijn, maar de ander zich helemaal niet comfortabel voelt om een Sub te zijn. Ga er dus nooit vanuit dat hetgeen wat jij wil, ook hetgeen is wat je partner wilt. De enige manier om erachter te komen of jij hetzelfde wilt (proberen) als jouw partner, is door het er met elkaar over te hebben!

Bonding

De meeste vormen van seks en BDSM vinden zich plaats in de slaapkamer (of woonkamer als je met je partner samenwoont en geen huisgenoten hebt (of juist wel, we don’t judge!)). Dit hoeft echter niet altijd. Dat komt omdat er niet altijd met BDSM sprake is van (penetrerende) seks. Je kan ook heel gemakkelijk wanneer jullie samen voor de tv zitten je als een Sub gedragen en alles doen wat jouw Dom van je vraagt. Voor sommige mensen is dit dus oprecht een levensstijl. De serie Bonding gaat over een professionele dominatrix wiens BDSM-werkleven ook niet stopt bij de voordeur. Wij zijn erg benieuwd, heb jij de serie al gezien? Heb jij er net zo van genoten als wij? Laat het weten!

Meer blogs lezen?

We hebben het bij CondoomEnzo niet alleen over Netflix. Ook dingen als sextortion en wat glijmiddel nou zo goddelijk maakt komen aan bod! Wil jij graag ergens meer over lezen of heb je vragen? Neem dan vooral contact met ons op. We bloggen iedere maandag, so stay tuned!