Bonusblog: Paarse Vrijdag

Blog Paarse Vrijdag

Het is weer zover! Paarse Vrijdag! Dé dag waarop jij je solidariteit aan de LGBT+ community kunt tonen door paarse kleding te dragen! Maar, waar komt deze traditie nou eigenlijk vandaan? En waarom paars? Lees er alles over in deze bonusblog (en maak je geen zorgen, maandag bloggen we ook weer gewoon😉)!

Waar komt Paarse Vrijdag vandaan?

Zoals met wel meer tradities, gewoontes en andere speciale dagen (denk maar aan Halloween en Black Friday), komt Paarse Vrijdag uit Amerika. We hebben er in Nederland onze eigen draai aan gegeven door het ‘Paarse Vrijdag’ te noemen. In Amerika staat deze dag namelijk bekend als ‘Spirit Day’. In 2010 vond de Canadese studente Brittany McMillan dat er een einde moest komen aan het pesten van alle mensen die zich thuis voelen in de LGBT+ community. Er waren in Amerika namelijk veel zelfmoorden van (jonge) mensen die, door het gepest en de ‘homohaat’ waar ze mee te maken kregen, het leven niet meer zagen zitten. Brittany vond dat het zo niet langer kon, en kwam met een initiatief. Hiermee liet ze aan iedereen zien dat ze achter de LGBT+ community stond en stak ze zo een hart onder de riem. Dit initiatief werd vervolgens zo groot in Amerika, dat ze er een volledige dag aan hebben toegewijd. En die dag is komen overwaaien naar Nederland.

Waarom paars?

Paars is een kleur die veel symboliseert in de LGBT+ community. De kleur zit in de regenboogvlag van de homobeweging, en staat voor ‘spirit’. Dit staat voor karakter, (daad)kracht of enthousiasme, vandaar ook dat ze deze speciale dag in Amerika ‘Spirit Day’ noemen! Paars laat dus zien dat iedere ‘spirit’ er mag zijn, waarbij het niet uitmaakt welke seksualiteit of genderidentiteit je hebt.

Wat moet je eigenlijk doen op Paarse Vrijdag?

Iedere 2e vrijdag van de decembermaand, vandaag dus 11 december, wordt er opgeroepen aan iedereen om paars te dragen. Door paars te dragen, laat jij zien dat jij het gepest niet accepteert en dat jij je bekommert om de mensen in de LGBT+ community. Je hoeft hiervoor niet zelf homoseksueel, biseksueel of transgender te zijn, ook als heteroseksueel of cisgender kun je paars dragen en laten zien dat je solidair bent naar deze groep mensen! Hoe meer paars er wordt gedragen, des te meer we met z’n allen laten zien dat het pesten niet meer wordt getolereerd en dat het prima is om volledig jezelf te zijn! Heb je nou geen paarse kleren? Wees dan creatief! Bak paarse muffins en deel ze uit op school of het werk, post iets paars op social media, verf je haar paars, lak je nagels paars of plak de bovenkant van je woonkamerraam vol met paars papier. Zo laten wij écht zien dat we er allemaal voor elkaar zijn.

Waarom is het belangrijk om vandaag paars te dragen?

We weten allemaal dat het lastig is om puber te zijn, dat het lastig is om anders te zijn of je anders te voelen. En dat terwijl we allemaal hetzelfde zijn, namelijk mens! Helaas zijn er veel mensen die anders worden behandeld, omdat ze bijvoorbeeld vallen op hetzelfde geslacht of geen seksuele voorkeur hebben. Of zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam of zich eigenlijk niet echt man óf vrouw te voelen. Discriminatie op basis van wie je bent en hoe jij je voelt, is een absolute no go. Iedereen zou zich veilig, gelukkig en zichzelf moeten voelen. Zou de kans moeten krijgen om zich veilig, gelukkig en zichzelf te voelen. Al de mensen die het nu moeilijk hebben met hun seksualiteit of genderidentiteit, of misschien hierom worden gepest of gediscrimineerd, zullen zien dat er zoveel mensen paars dragen en al die mensen dus achter hun staan en ze niet alleen zijn.

Door wie wordt er allemaal paars gedragen?

Op dit moment wordt er in heel Nederland aandacht besteedt aan het accepteren van mensen in de LGBT+ community. Voorheen werd er alleen aandacht aan besteed op het middelbare onderwijs, maar sinds dit jaar wordt er ook actief mee gedaan door het basisonderwijs en het hogere onderwijs, zoals HBO- scholen en op Universiteiten! Dit is natuurlijk fantastisch, want hoe eerder (jonger) mensen weten dat het prima is om binnen de LGBT+ community te vallen, des te minder er zal worden gepest en iedereen uiteindelijk wordt geaccepteerd!

Dus wat moet jij nou doen?

Heb jij jouw paarse sokken nog niet van de bovenste plank gehaald? Ga dat dan eens heel rap doen, en laat zien dat jij ook vindt dat iedereen mens is! En ben jij iemand die ooit gepest of gediscrimineerd op basis van jouw seksuele voorkeur of gender? Of twijfel je misschien over wie je nu echt bent? Praat erover met mensen! Laat weten dat je ermee zit, alleen op die manier kan je geholpen worden en kan jouw situatie veranderen. Lees hier het interview van de eigenaar van CondoomEnzo, waarin hij vertelt over zijn eigen seksualiteit en hoe hij de LGBT+ community steunt.

Meer blogs lezen?

Wil jij meer weten over de LGBT+ community? We hebben er al eens eerder over geschreven, maar misschien dat ze je zijn ontschoten! Lees hier meer over de + in LGBT+ en hier over de verschillende genders! We bloggen iedere maandag, so stay tuned!