Op 11 oktober vieren wij Coming Out Day! Hoe vier jij vandaag?

Coming Out Day

Uit de kast komen kan ontzettend eng en spannend zijn. Het kan echter ook een super mooie en waardevolle ervaring zijn. Hoe dan ook, het is belangrijk om stil te staan bij iedere vorm van seksualiteit en genderidentiteit. Daarom wordt er vandaag op Coming Out Day extra aandacht aan besteed!

Een deel van jouw identiteit

Iedereen moet de mogelijkheid hebben om zichzelf te kunnen zijn. Het is belangrijk dat je de vrijheid hebt om aan anderen te laten zien en voelen hoe jij in het leven staat. Wat jouw interesses zijn, wat je belangrijk vindt, waar je gelukkig van wordt. Dus ook wat jouw seksualiteit of genderidentiteit is. Gelukkig wordt er de laatste jaren steeds meer positieve aandacht aan gegeven. Toch voelt nog niet iedereen zich veilig genoeg om er open over te zijn. Soms durft iemand niet of twijfelt nog, of is iemand bang om vervelende reacties te krijgen. Daar moet verandering in komen. Jouw seksualiteit is namelijk onderdeel van jouw identiteit, en jij hoort gewoon jij te kunnen zijn, toch?

Waarom is Coming Out Day belangrijk?

Coming Out Day is in 1988 in het leven geroepen en is sinds 2009 een erkende nationale dag in Nederland. Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan alle mensen die zich identificeren met de LHBT+ community, is nodig omdat er nog steeds homofoben en transfoben zijn. Dit zijn mensen die heteroseksueel de norm vinden en alles wat daarbuiten valt niet oké vinden. Homo- en biseksuelen worden soms door deze mensen gepest en er kan zelfs geweld bij komen kijken.

Mensen uit de LHBT+ groep worden nog steeds benadeeld, respectloos behandelt of gediscrimineerd. Zo is het voor veel mensen moeilijk om uit te komen voor hun seksualiteit in het voetbalteam vanwege de machocultuur. En transgenders of non-binaire mensen wordt het lastig gemaakt in kleedkamers van de sportschool. Er is dus nog veel te behalen op dit vlak, vandaar dat er nog steeds een Coming Out Day nodig is. Door positieve aandacht te besteden aan het accepteren en respecteren van iedereen, door erover te praten, door iedereen zichzelf te laten zijn, creëren we een safe space voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Daarom is Coming Out Day zo belangrijk.

Een eigen Coming Out ervaring

Zoals je misschien al wel in eerdere interviews met de eigenaar van CondoomEnzo hebt kunnen lezen, is hij homoseksueel. Hij was 14 jaar toen hij zijn coming out had en tegen zijn familie vertelde dat hij op jongens viel. Zijn familie reageerde eigenlijk heel fijn, ook toen hij al vrij snel een vriendje kreeg. Ze luisterden naar wat hij had te zeggen en accepteerden wie hij was. In principe verandert er namelijk niets aan een persoon wanneer hij of zij uitkomt voor zijn of haar geaardheid. Je seksualiteit, wie je leuk vindt, waar je op valt, dat zijn geen eigen keuzes, dat is nou eenmaal zo! Seksualiteit is niet te veranderen en het hoort bij je. 

Hoe doe je dat, uit de kast komen?

Het kan enorm spannend zijn. Veel mensen gaan er nou eenmaal vanuit dat iemand heteroseksueel of cisgender is. Daarom hebben we een paar tips voor jou:

  1. Begin bij iemand die je vertrouwt. Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om het tegen je ouders te zeggen. In dat geval is het misschien niet zo fijn om het eerst tegen hen te zeggen. Begin daarom bij iemand die je vertrouwt. Dat kan je beste vriend of vriendin zijn, je begripvolle broer, favoriete tante of je lieve buurvrouw;
  2. Voordat je het vertelt, geef aan dat je iets belangrijks over jezelf wilt vertellen. Wees ook eerlijk over hoe je je voelt. Ben je zenuwachtig en vind je het spannend? Zeg het hardop! Zo weet de ander hoe moeilijk het is voor jou, en word je sneller serieus genomen;
  3. Besef je dat sommige dingen tijd nodig hebben. Misschien dat jij al ruim een jaar weet dat je op hetzelfde geslacht valt of dat je eigenlijk transgender bent. Jij hoeft dus niet meer aan het idee te wennen. Het kan zijn dat de mensen om je heen dat wel moeten. Wees daarom niet meteen enorm verdrietig of bang als iemand niet reageert zoals je had gehoopt. Soms heeft het gewoon iets meer tijd nodig!;
  4. Weet je niet zo goed hoe de ander over homoseksualiteit of transgenders denkt, en vind je het daarom spannend om te vertellen? Vraag er dan eerst naar in de algemene zin hoe iemand erover denkt. Dan hoef je niet meteen te vertellen dat je uit de kast wilt komen, maar kun je wel al peilen wat de reactie van de ander zou kunnen zijn;
  5. Zoek contact met lotgenoten en praat erover. Er zijn nog zoveel anderen die in hetzelfde schuitje zitten als jij, je bent echt niet alleen. Ga op zoek naar verhalen van mensen of met wie je kunt praten, dit kunnen lotgenoten zijn, die kun je bijvoorbeeld vinden op Iedereen is Anders of praat hier anoniem over met bijvoorbeeld de Kindertelefoon, Alles Oké of de Luisterlijn. 

Hoe vier jij Coming Out Day?

Misschien wil jij wel graag actiever zijn binnen de LHBT+ community op een dag als vandaag. Het kan zijn dat je meer begrip hebt gekregen voor iemand in je omgeving. Maar het kan ook zijn dat je een Coming Out Day wilt gebruiken om eindelijk te zeggen wat je al heel lang wilt vertellen. Wat je ook doet op Coming Out Day, niets is te gek en alles kan. Wil je graag je handen uit de mouwen steken en aan activiteiten meedoen? Daar kun je op Switchboard alles over vinden.

Meer blogs lezen?

We hebben het graag over seksualiteit, genderidentiteit en de LHBTI+ community. Het is belangrijk om deze topics op een positieve manier te blijven benaderen. Wil jij nog ergens graag over lezen of wil jij graag jouw ervaring met ons delen? Laat het ons weten! We bloggen iedere maandag, so stay tuned.