Discipline, straffen of gestraft worden

Blog Discipline

We hebben het al gehad over BDSM, een benaming voor seksuele voorkeuren en rollenspellen. Hierbij kun je denken aan machtspellen, bonding en discipline. En dat laatste is nou precies waar de D in BDSM voor staat.

De D van Discipline

Discipline kan in iedere vorm van BDSM worden toegepast. Bij de B van bonding, bij de DS van Dominant en Submissive (onderdanig) en SM van Sadisme en Masochisme.  Discipline staat voor het opleggen van regels en geven van opdrachten tijdens de rollenspellen of de seks. Deze regels of opdrachten geeft de Dominante (Dom) tijdens het rollenspel en voeren de Submissive (Sub) vervolgens uit. Wanneer de Sub dit niet goed of niet goed genoeg, zitten daar consequenties aan. Dit zijn meestal straffen en kunnen zowel fysiek als mentaal zijn, of een combinatie hiervan. De Sub wordt op deze manier door de Dom gedisciplineerd.

Doel van Discipline

Het ultieme doel van Discipline is, is dat de Sub leert wat hij of zij wel en niet kan doen en zo een betere Sub kan worden. Het is een vorm van trial and error. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat de Sub reageert op een ja-nee vraag van de Dom met: ‘ja, maar…’. Dat was niet wat de Dom vroeg, hij of zij verwachtte een ja of een nee. Als er een regel wordt overtreden of de Sub voert een opdracht van de Dom niet goed uit, zit daar een consequentie aan vast. Deze consequentie is vaak afgestemd op de fout die wordt gemaakt. Hoe groter de fout, des te groter de straf. Straffen (en beloningen) kunnen ook worden gekozen door de Sub, maar alleen wanneer de Dom die optie geeft.

Straffen

De straffen kunnen enorm uiteenlopen. Zo kunnen er lichte straffen worden gegeven, als het ‘simpelweg’ schreeuwen tegen de Sub. Maar de straffen kunnen ook wat zwaarder zijn. Zo kan er een fysieke straf worden uitgedeeld wanneer er een regel wordt verbroken, de Sub kan dan bijvoorbeeld klappen op het achterwerk krijgen of worden de handboeien strakker gedaan. Ook kunnen er mentale straffen worden gegeven, zoals openbare (erotische) vernedering. Soms wordt dit voor een publiek gedaan, bijvoorbeeld voor een webcam. Maar er kunnen ook zeker straffen worden gegeven waarbij het fysieke en mentale aspect met elkaar worden gecombineerd. Voorbeelden hiervan zijn het omdoen van een blinddoek, het vastbinden van de armen of het omdoen van een zogeheten gag ball. Door deze straffen kun je je vernederd voelen, omdat je ineens heel kwetsbaar bent, en tegelijkertijd word je fysiek gestraft omdat je bijvoorbeeld niet meer kunt praten of bewegen.

Belonen

De Sub kan ook worden gedisciplineerd met beloningen. Discipline hoeft dus niet alleen met straffen te worden uitgevoerd. Zo kan het zijn dat de Sub zich voorbeeldig gedraagt, en dus een beloning krijgt. Het kan zijn dat de Sub zelf mag kiezen wat voor beloning dat is, maar dat kan ook door de Dom worden bepaald. Zo’n beloning kan bijvoorbeeld zijn dat de touwen of handboeien los worden gemaakt bij de Sub, of dat de Sub een orgasme mag krijgen met bijvoorbeeld een seksspeeltje.

Niet hetzelfde als SM

Waar de lijfelijke pijn en martelingen bij SM juist zorgen voor genot bij de Sub en/of Dom, zijn de straffen die worden uitgedeeld bij Discipline alleen bedoeld om te leren. Het zijn echt consequenties van de acties van de Sub, wanneer deze bijvoorbeeld de regels niet goed volgt of de opdracht niet goed uitvoert. Wat wel kan overeenkomen met SM, is dat er limieten worden gesteld aan wat er wel en niet kan. Voor iedere vorm van BDSM wordt er namelijk afgesproken waar de grenzen liggen. Dit is ontzettend belangrijk om het leuk en fijn voor iedereen te houden.

Doe het voorzichtig

En nee, we hebben het hier nu even niet over het gebruik van een condoom (al is dat nog steeds wel erg belangrijk!!) Bij iedere vorm van BDSM, of het nou met of zonder pijnprikkel is, moet er altijd toestemming zijn van alle deelnemers. Als de Sub iets moet doen wat hij of zij écht niet wil, dan hoeft dat natuurlijk niet. In BDSM is het ontzettend belangrijk om duidelijke regels met elkaar te hebben en gebruik te maken van safe woorden. Op die manier is er nooit sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag of mishandeling, omdat met elkaar is afgesproken wat wel en niet kan.

Meer blogs lezen?

Is BDSM niet jouw ding? Geen zorgen, we schrijven ook over wat lichtere zaken als relaties of over de verschillende vagina’s. We bloggen iedere maandag, so stay tuned!