Eén, twee, drie, ik kom

Klaarkomen Blog

Klaarkomen, hoogtepunt bereiken, climaxen, een orgasme krijgen. Voor de een zo klaar als een klontje, voor de ander nog een compleet mysterie. Hoe zit dat nou eigenlijk met dat klaarkomen?

Eerst een biologielesje

Je kunt een orgasme krijgen als je opgewonden bent en aan je edele delen (je intieme lichaamsplekjes) zit, dat noemen ze ook wel masturberen. Hier kun je speeltjes voor gebruiken, zoals een vibrator of een masturbator. Je kunt ook een orgasme krijgen tijdens het vrijen met je partner. Wanneer je een orgasme krijgt, vindt er een intense (en vaak erg lekkere) seksuele ontlading plaats. We weten allemaal dat er verschil zit tussen het vrouwelijk en het mannelijk lichaam. Klaarkomen ziet er en voelt dan ook anders aan bij mannen als bij vrouwen.

Mannelijk orgasme

Wanneer een man seksueel wordt gestimuleerd en er een orgasme aan zit te komen, zwellen de zaadballen op en worden ze door de spier musculus cremaster opgetrokken richting het lichaam. Wist je trouwens dat deze spier, ook wel de balheffer genoemd (en nee, dat is geen grap), je ballen omhoog trekt naar het lichaam toe als het koud is en weer ontspant wanneer de ballen te warm worden? Weer iets nieuws geleerd! En terug naar het orgasme. Wanneer de man een orgasme krijgt, is er vaak ook sprake van ejaculatie, ook wel zaadlozing genoemd. Dit zijn snelle samentrekkingen van de prostaat en de spieren bij de basis van de penis, waardoor het sperma uit de bijballen via de urinebuis naar buiten wordt geduwd. Deze zaadlozing hoeft niet per se voor te komen wanneer de man klaarkomt, bijvoorbeeld wanneer er (nog) geen sperma wordt aangemaakt. Dit noem je dan een droog orgasme. Bij mannen voelt de penis vaak erg gevoelig en soms zelfs pijnlijk aan na een orgasme, wees hier dus bedachtzaam op. Soms kunnen (en willen) mannen nog wel een keer als ze net zijn klaargekomen, maar meestal hebben ze een pauze nodig. Wanneer een man klaarkomt wordt er vaak, maar niet altijd, gekreund en trekken de spieren in het lichaam onwillekeurig samen, waardoor het lichaam begint te schokken.

Vrouwelijk orgasme

Bij vrouwen gebeuren er andere dingen bij een orgasme. Bij mannen kun je het zien dat hij klaarkomt (de zaadlozing), bij vrouwen is het niet zo gemakkelijk te zien. Maar wat gebeurt er dan wel? Wanneer een vrouw opgewonden is wordt de vagina goed vochtig, en zwelt de clitoris op doordat er meer bloed doorheen stroomt. De clitoris is een orgaan wat je slechts voor een klein deel buiten het lichaam kan zien, maar grotendeels in het lichaam zit verstopt. Wanneer het orgasme voor de deur staat, verdwijnt het stukje clitoris wat normaal buiten het lichaam zit, in een huidplooi en de binnenste schaamlippen worden donkerder van kleur. Dit heeft ook met de bloedtoevoer te maken. Als de vrouw komt, trekken de bekkenbodemspieren in de vagina zich (ritmisch) samen en neemt de vagina wel 30% (!!!) in omvang af. Het wordt dus een stuk nauwer daarbinnen! Voor vrouwen is het wat makkelijker om vaker achter elkaar klaar te komen dan voor mannen. Zolang ze worden gestimuleerd, kan het feestje gewoon doorgaan. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere vrouw en hangt ook grandioos af van hoe ze zich voelen. Klaarkomen gaat vaak, net zoals bij mannen, gepaard met kreunen en kan het lichaam schokken.

Hoe kom je klaar?

Dat is voor iedereen verschillend. Zowel voor man als voor vrouw, maar ook van individu tot individu. De een vindt het wat ruiger lekker, de ander neemt er liever de tijd voor en is misschien wat gevoeliger. Vaak is het een kwestie van uitproberen. Ga zelf op onderzoek wat jij het fijnst vindt. In onze blog over seks hebben we je al een beetje op weg geholpen. Je kunt op verschillende manieren tot een orgasme komen. Niet alleen door aan je penis of vagina te zitten, maar ook door aan je tepels te zitten, kusjes te krijgen in je nek of door je partner geplaagd te worden met seksspeeltjes.

Moeite met klaarkomen

Als je moeite hebt met klaarkomen (of misschien juist vaak te snel klaarkomt), knoop dit dan goed in je oren: je bent absoluut niet de enige. Wist je bijvoorbeeld dat één op de tien vrouwen niet klaarkomt? Best veel hè! Als je niet klaarkomt tijdens de seks, noem je dat ook wel anorgasmie. Het kan verschillende redenen hebben als je geen orgasme kunt krijgen. Het kan zijn dat je bang bent om betrapt te worden, ruzie hebt met je partner, je veel zorgen maakt om iets, je partner toch niet zo goed is als hij/zij denkt of als je erg moe bent. Je mentale gesteldheid bepaalt vaak hoe je je voelt en of je in staat bent om opgewonden te raken.

Wat doe je dan?

Probeer vooral zelf verschillende de dingen uit als jij moeite hebt met klaarkomen. Lukt het niet met je eigen handen of vingers, misschien dat sextoys dan een uitkomst kunnen zijn. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor seksueel genot en kunnen jou wellicht over de streep trekken naar een geweldig orgasme. Heb jij een partner die niet zo goed weet waar hij of zij moet beginnen of weet je zelf niet zo goed waar je bij je lief moet beginnen? Dan geven we jou dit advies: communicatie. Zonder met elkaar te praten, weet je ook niet wat jij of de ander lekker vindt! Praten kan ook erg helpen als je met zorgen of andere mentale problemen rondloopt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met je partner, maar ook je beste vriend of vriendin of familielid.

Meer blogs lezen?

We hebben het al vaker gehad over masturberen en seks. Wil jij graag over een heel ander onderwerp meer weten? Laat het ons weten door een berichtje achter de laten of contact met ons op te nemen! In de tussentijd kun je ons eerdere interview lezen met Kim Holland. We bloggen iedere maandag, dus stay tuned voor de volgende!