Help! Je eerste date, hoe pak je dat aan? 20 praktische tips

Eerste date

Eindelijk, de eerste stap is gezet en je hebt uitgesproken aan je crush dat je de ander leuk vindt. En zelfs nu samen op date gaat! En ja, wat dan? Geen nood, wij geven jou meerdere tips over hoe je je eerste date het best kunt aanpakken!

Tip 1. Bedenk een originele plek

Er is niets zo saai als een eerste date in de bios. Tuurlijk, er kunnen films draaien waar jullie allebei helemaal weg van zijn of misschien hoop je dat hierdoor de zenuwen minder zullen worden, maar je eerste date zal niet erg memorabel zijn. En dat is juist iets wat wel wilt! Eerste indrukken zijn cruciaal, en hoe origineler de plek of date, des te beter de ander je zal onthouden en wellicht wel op meerdere dates met je wil. 

Voorbeelden van originele plekken voor je eerste date: 

 • Wandelen door een oud stadscentrum
 • Een museum met interactieve elementen waar jullie beiden interesse in hebben
 • Escaperooms
 • Dierentuin
 • Discobowlen of skaten
 • Spelletjes avond
 • Kattencafé
 • Picknicken in een parkje
 • Jazzclubs 
 • Plekken waar live muziek is of waar beginnende artiesten optreden

Zoals je al ziet, er zijn zoveel meer opties dan alleen de bioscoop voor je eerste date!

Tip 2. Laat jezelf van je beste kant zien

Deze spreekt eigenlijk wel een beetje voor zich. Het is belangrijk om je positieve eigenschappen nóg meer te benadrukken tijdens een date, zeker een eerste date. Je moet een date namelijk zien als een soort momentopname. Op basis van deze middag of avond, zal de ander bepalen of er nog meer van dit soort dates met jou zullen zijn. Tijd dus om je beste beentje voor te zetten. 

Weet jij onwijs veel af van bijvoorbeeld de stad waar jullie doorheen lopen? Wijs de ander de weg en vertel over de geschiedenis van de gebouwen waar jullie voorbij lopen. Zo laat je zien dat je kennis hebt, een hart voor de stad én heb je meteen een interessant gespreksonderwerp waar eindeloos over gekletst kan worden. Ga eens voor jezelf na waar jij goed in bent en hoe je dat op je date kunt laten zien. 

Tip 3. Draag kleren die bij jou passen en waar je je comfortabel in voelt

Looks zeggen een hoop over jou als persoon. En het valt ook meteen op wanneer je looks niet bij je persoon passen. Iemand die niet gewend is een pak te dragen en dat toch op een eerste date doet, zal zich minder zeker gedragen dan wanneer er kleren waren aangedaan waar diegene zich wel comfortabel in voelt. Dat wil overigens niet zeggen dat je geen nieuwe kleren op een date kunt aandoen.

Wil je juist graag iets nieuws en speciaals aan op je eerste date? Zorg dan dat je je comfortabel voelt in je outfit. Bedenk je hoe goed je eruit ziet, hoeveel geluk de ander heeft dat dat ze op date mogen met jou. Dik het allemaal lekker aan, zo geef jij jouw zelfvertrouwen een enorme boost. 

Tip 4. Doe je niet voor als iemand anders

Het heeft natuurlijk geen enkele zin om je voor te doen als een ander, vroeg of laat val je toch wel door de mand. Of dat nu op de eerste date of 2 maanden in een relatie is, niemand houdt het vol om zich voor te doen als een ander. En reken maar dat je date dan enorm teleurgesteld gaat zijn. Begin er daarom maar niet aan, en wees lekker jezelf. Jij bent namelijk de leukste versie van jezelf! En onthoudt: eerlijkheid duurt altijd het langst. 

Tip 5. Speel een beetje hard to get

Teasen hoort een beetje bij daten. Het maakt het niet alleen spannend, maar ook interessant.  Door hard to get te spelen, hou je en een beetje de controle over jullie date, maar trigger je ook de nieuwsgierigheid in de ander. Die mysterieuze date van vorige week.. wat schuilt er nog meer in hem/haar?

Dat betekent niet dat je de ander moet ghosten, gewoon helemaal niets meer van je laten horen. Dat is natuurlijk niet netjes en ook zeker niet je bedoeling! 

Tip 6. Eerste date voor jou, maar misschien niet de eerste date van de ander

Tip 7. Check of je helemaal ready voor de eerste date

Er zijn een aantal dingen die je eigenlijk altijd wel moet doen voordat je op date gaat:

 • Frisse douche nemen
 • Schone outfit
 • Tanden poetsen
 • Je haar gedaan
 • Goeie schoenen aan die geschikt zijn voor de date
 • Lekker luchtje op doen

Heb je deze allemaal kunnen afvinken en zit je er helemaal fris en fruitig bij? Dan ben jij ready om op date te gaan!

Tip 8. Neem je de leiding of laat je je leiden?

Dit verschilt een beetje met de date en wat jouw voorkeur of die van de ander is. Traditioneel gezien neigen mannen vaker om de leiding te nemen, en willen vrouwen vaker geleid worden. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Bedenk daarom wat jij graag zou willen. Wil je het voortouw nemen of laat je dit liever de ander doen? 

Het is ook heel erg aftasten op de date zelf. Misschien had je je voorgenomen om eens de controle uit handen te laten, maar merk je dat je date ook stiknerveus is en niet echt de leiding durft te nemen. Laat je daarom leiden (knipoog) door de sfeer van de date. Wie weet komt er wel een hele nieuwe kant in jou naar boven!

Tip 9. Leid jezelf de eerste 5 minuten vóór de date af

De zenuwen gieren door je lijf en dat is hartstikke logisch. Zo’n eerste date is ook ontzettend spannend. Het helpt vaak enorm door je de eerste 5 minuten voor aanvang van de date even goed af te leiden. Stap expres een bushalte eerder uit zodat je die laatste paar minuten extra moet lopen. Lees een stukje uit een interessant artikel waar je het later graag over wilt hebben of luister onderweg naar de date toe naar een ingewikkelde podcast waar je je aandacht echt bij moet houden. 

Hoe meer je bezig bent met je reis naar de date toe, of door in beweging te zijn vlak voordat jullie elkaar zien, des te minder tijd je lichaam en geest heeft om zich druk te maken om de date. Want poef, daar staat jullie ineens al tegenover elkaar! 

Tip 10. Ga naast elkaar zitten in plaats van tegenover elkaar

Nou, daar zijn jullie dan eindelijk. In het kattencafé, in de jazzclub of ergens waar je lekker kunt zitten. Ga dan vooral niet tegenover elkaar zitten! Wanneer je tegenover elkaar zit, kan dit leiden tot ongemakkelijke situaties waarbij jullie elkaar een beetje aan het aangapen zijn. Ook kunnen een van jullie ineens geïntimideerd of verlegen raken.

Het is namelijk erg direct, zo tegenover elkaar zitten en wegkijken is vaak niet echt een optie. Ga daarom liever naast elkaar zitten. Hierbij hoef je elkaar niet non stop aan te staren en oogcontact te maken. Beter voor je zenuwen en maakt een comfortabelere sfeer. 

Tip 11. Kies voor een doe date

Beweging is een fantastisch middel op een date om iedereen gerust te stellen. Stel je wandelt door een stadscentrum heen. Er zijn een hoop andere mensen om je heen, de omgeving verandert constant en daarmee zijn er dus talloze gespreksonderwerpen waar jullie het over kunnen hebben. Misschien ben je al wel eens in die ene winkel geweest waar jullie net langsliepen, of doet een man in een streepjespak je date wel denken aan een verhaal dat hij of zij ooit heeft gelezen.

Het maakt je date niet alleen een stuk dynamischer door in beweging te zijn of blijven, maar ook een stuk gevarieerder en er ligt minder druk op je om iets te moeten bedenken om over te praten. Het is natuurlijk helemaal prima om halverwege de date even ergens te zitten om een ijsje te eten, te lunchen of even een drankje te doen. Maar ga daarna wel weer op pad en maak een nieuw avontuur van jullie eerste date samen. 

Tip 12. Ben je bewust van je eerste indruk

Je komt aanlopen op de plek waar jullie hebben afgesproken en wanneer je de ander ziet gaat er meteen van alles door je hoofd heen. Misschien valt het jasje van de ander je op, hoe leuk het haar zit of misschien valt het je tegen hoe slonzig de ander erbij loopt. Deze zelfde gedachtes kunnen ook door het hoofd van je date gaan zodra hij/zij je voor het eerst ziet. Check daarom, voordat je gaat, nog even een laatste keer hoe je erbij loopt en of dit de eerste indruk is die je wilt maken. 

Tip 13. Deze gespreksonderwerpen gaan jou helpen

Er zijn een aantal dingen die je altijd kunt opbrengen in een gesprek die gegarandeerd tot lange gesprekken volgen:

 • Reizen, zowel je eigen reiservaringen als die van de ander
 • Vragen over eerdere dates. Niet alleen heerlijk om te horen hoe rampzalig sommige dates kunnen zijn (waarmee jij meteen bent gerustgesteld, want als je dit zo hoort dan valt jullie date alleen maar mee), maar ook erg waardevolle informatie. Zegt je date bijvoorbeeld dat zijn/haar ergste date ooit tijdens het bowlen was? Misschien dat je voor een tweede date de bowlingbaan dan beter kunt overslaan
 • Vragen naar de avonturen van de ander. Het is altijd leuk om over je avonturen te vertellen. Die kunnen spannend, zenuwslopend en sappig zijn. En het is een perfecte manier om elkaar nog beter te leren kennen

Tip 14. Laat merken dat je echt zin hebt in de date

Ondanks dat je zenuwachtig bent, is het ontzettend belangrijk om te laten merken dat je echt zin hebt in jullie date, dat je ernaar uit hebt gekeken. Het is geen lekkere eerste indruk wanneer je elkaar ziet en er een als een zombie bij loopt. Probeer lekker enthousiast te zijn en je date in deze energie mee te sleuren. 

Tip 15. Wees nieuwsgierig en stel vragen

Durf nieuwsgierig te zijn en blijf vragen stellen aan de ander. Er is niets zo fijn als een echte luisterpartner te hebben, zeker op je eerste date. Door veel vragen te stellen kom je heel geïnteresseerd in de ander over, en voelt je date zich echt gehoord. Geef tussendoor ook zeker complimenten aan elkaar. Zo geef je elkaar niet alleen een fijn gevoel, maar kweek je ook een hongergevoel bij je date om nog meer gesprekken met jou te voeren! 

Tip 16. Praat met je lichaam

Wees expressief! Een van de redenen waardoor iemand aantrekkelijk wordt gevonden of dat er echt naar de ander wordt geluisterd, is als er flink gebruik wordt gemaakt van lichaamstaal. Het gaat namelijk lang niet alleen maar om wat je zegt, maar ook zeker om wat je doet en uitstraalt.

Houd je lichaam open wanneer je naar de ander luistert. Gebruik je handen en gezichtsuitdrukkingen als je een verhaal vertelt. Probeer de ander in de ogen te kijken om zo écht contact te maken en lach hardop als je date grappig is. Hoe expressiever je bent, des te betere connectie en indruk jij met en op je eerste date kunt maken. 

Tip 17. Laat zien dat je je best hebt gedaan voor de ander

Er is niets zo fijn om naast iemand te lopen die duidelijk zijn of haar best heeft gedaan voor je. Het maakt je trots, je voelt je gevleid en zelfverzekerd met iemand aan je zijde die alleen oog heeft voor jou. Dat geldt natuurlijk ook andersom. Laat zien dat je voor de spiegel hebt gestaan, dat je de moeite hebt genomen om dat kleine bloemetje of cadeautje te halen of dat je echt energie en tijd hebt gestoken in het plannen van jullie date. Geloof ons, dan maak je pas écht een goede eerste indruk!

Tip 18. Fysiek contact is een absolute go!

Yes, fysiek contact! Door af en toe de hand aan te raken of een schouderduwtje te geven tijdens het wandelen terwijl de ander een grapje maakt, fysiek contact laat zien dat je geïnteresseerd bent in de ander en toenadering zoekt. Blijf niet ver bij elkaar vandaan maar zoek juist dat extra beetje spark op! Misschien leidt het zelfs wel tot hele andere leuke dingen 😉

Tip 19. Spanning is goed, het omarmen van je zenuwen nog beter

Daten is nou eenmaal spannend, en daar is niets mis mee. Doe vooral lekker je eigen ding, accepteer dat je enorm nerveus bent en dat je date dat waarschijnlijk ook is. Er zit geen schaamte in nerveus of zenuwachtig zijn, we zijn allemaal mensen met menselijke emoties. Neem een diepe teug lucht in je longen, en probeer vooral te genieten van elkaar. 

Tip 20. What’sappen na de date

Laat altijd wat weten na je date. Al is het een berichtje dat je veilig bent thuisgekomen. Er is niets zo vervelend dan een schijnbaar gezellige date te hebben gehad, maar dat je daarna nooit meer iets van de ander hoort. Dat wil je natuurlijk ook de ander niet aandoen. Het is ook meteen een mooi moment om een eventuele tweede date te opperen: ‘lijkt het je leuk om dit nog eens dunnetjes over te doen?’

Ook als je eigenlijk toch niet denkt dat er verder iets in ziet of dat je date je toch is tegengevallen, laat altijd iets weten. Duidelijkheid is waar mensen naar verlangen, en je laat zo toch, zelfs als je de ander toch niet nog eens op date wilt zien, een positieve indruk achter. 

Meer blogs lezen?

Hoe spannend het ook is, zo’n eerste date, met deze tips kom je er wel. Hebben jullie nu al een aantal dates gehad en zijn jullie toe aan meer? Daar kunnen we gelukkig ook bij helpen, je eerste keer samen intiem zijn kan namelijk ook erg onwennig en zenuwslopend zijn, zeker als het je allereerste keer is. Meer van dit soort tips lezen? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!