Je eerste zoen, hoe pak je dat aan? 6 tips

Eerste zoen

Zoenen is ontzettend spannend, zelfs na je honderdste zoen kan het nog steeds spannend zijn. Maar hoe doe je het nou eigenlijk, zoenen? Waar moet je aan denken bij je eerste zoen?

Voordat we de tips induiken een paar belangrijke dingen. Je eerste zoen hoort leuk te zijn

Zoenen is leuk! En, spoiler alert, eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Toch kan de spanning te veel zijn, vind je het eigenlijk vies, voel je je een beetje onder druk gezet omdat je de enige bent in je vriendengroep die nog niet heeft gezoend of wil je het maar gewoon achter de rug hebben. In dat geval kan het zijn dat je eerste zoen eigenlijk helemaal niet zo fijn of leuk was. Of dat je er achteraf misschien spijt van krijgt. 

Ga daarom altijd eerst goed na waarom je graag wilt zoenen. Vind je dat je een goede reden hebt, wil jij het heel erg graag en voel je je er goed over? Dan kun je zeker beginnen aan je zoen avontuur! Twijfel je nog? Dan ben je er misschien nog niet klaar voor, en dat is helemaal niet erg. Trek je niets van anderen aan en doe alleen waar jij je fijn en veilig bij voelt. 

Met wie deel jij je eerste zoen?

Vaak wil je iemand zoenen omdat je diegene leuk vindt, of misschien wel verliefd op bent geworden. Je kunt ook iemand willen zoenen omdat je al een relatie met die persoon hebt, of omdat je gewoon zin hebt om te zoenen, omdat het een fijn of lekker gevoel geeft. Met wie jij ook graag wilt gaan zoenen, met deze tips ben jij goed voorbereid en hoef je niet bang te zijn voor je eerste zoen!

Wees niet te gretig

Hoe spannend en fijn een eerste zoen ook kan zijn, het kan een beetje afschrikken als je op de ander duikt. Begin voorzichtig met het plaatsen van je lippen op de lippen van de ander. Duw niet meteen je gezicht tegen de ander aan, trek niet meteen je mond wagenwijd open en houdt je tong nog even in je eigen mond (als je graag wilt tongzoenen natuurlijk). Neem kleine stapjes, en probeer aan te voelen wat de ander doet en wilt. Doet de ander zijn mond een beetje open en wil jij dat ook graag? Dan kun jij dat ook doen. 

Geef aan wat je graag wilt en niet wilt

Is het voor de ander ook de eerste zoen? Dan is het al helemaal fijn om aan te geven wat jullie wel en niet willen hebben. Wil je graag met of zonder tong? Vind je het fijn als de ander je hand vast heeft of wil je liever knuffelend zoenen? Je hoeft nooit iets te doen wat jij niet wilt, en nee betekent altijd nee. Heb jij ergens nee tegen gezegd en probeert de ander je toch over te halen? Dan is het misschien goed om deze persoon te dumpen, want dan is het duidelijk dat deze persoon jouw grenzen niet respecteert. En dat is altijd het allerbelangrijkste.

Maak geen oogcontact tijdens de zoen

Zoenen kan soms een beetje ongemakkelijk zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Als je het wél graag ongemakkelijk wilt maken, hou dan vooral wel je ogen open. Ja, dat is een beetje een gek idee he? Laten we dat dus maar niet doen. Nog een aantal voordelen van het niet kunnen zien wat je of de ander doet: 1) het zoenen voelt intenser en fijner omdat je aanraak-zintuigen scherper worden als je niets ziet en 2) je kunt even je gedachten uitzetten omdat je in je eigen bubbel zit waar niemand anders je kan zien. Even weg van de zenuwen en lekker in je eigen moment zitten. 

Hou je hoofd een beetje scheef

Gezichten zijn niet plat, wat betekent dat als je twee gezichten tegen elkaar zou duwen, de neuzen als eerst elkaar raken. En dat is een beetje onhandig zoenen. Hou je hoofd daarom een beetje scheef om te voorkomen dat jullie neuzen elkaar in de weg zitten. De meeste mensen zoenen met hun hoofd een beetje naar rechts gebogen (let maar eens op in je favoriete film of serie), maar doe vooral wat voor jou fijn voelt. 

Neem af en toe een pauze tijdens het zoenen

Het is oké om zo een beetje op de mond te blijven zoenen. Je hoeft niet te denken dat je al die tijd niet mag ademen, dat je je ogen niet mag open doen of dat je moet blijven zoenen. Neem af en toe een adempauze en laat merken dat je het fijn vindt, meer wilt of het wel goed vindt zo. Dat kun je doen door af en toe de kus te verbreken, je lippen van de ander af te halen en te lachen naar de ander. Of iets liefs te zeggen, of allebei. 

Maak je geen zorgen en geniet

Een eerste zoen is spannend, en is vooral iets waar je van hoort te genieten. Van een kort kusje op de lippen tot een heuse tongzoen, alle soorten zoenen zijn speciaal en fijn. En al is je eerste zoen geen spectaculaire ervaring met vuurwerk en violenmuziek terwijl iemand rozenblaadjes over jullie heen gooit, het is nog steeds jouw eerste zoen, en die is altijd speciaal. Zoenen leer je, en hoe vaker je het doet, des te makkelijker het wordt en hoe beter je weet wat jij fijn vindt. 

Wat als je al veel verder bent en meer wilt dan zoenen?

Wellicht heb jij jouw eerste zoen er allang op zitten, en is dit een leuk moment geweest om even terug te blikken hoe jouw eerste zoen was. Als je echter klaar bent voor de volgende stappen, zoals voelen en seks, is het belangrijk dat je hier goed op bent voorbereid (lees hier de blog over de eerste keer). Zo hoor je, als je klaar bent voor (orale) seks, je een aantal zaken in je nachtkastje te hebben liggen. Denk bijvoorbeeld aan condooms en glijmiddel! Enorm belangrijk als je graag met de ander het bed in wilt duiken. 

Meer blogs lezen?

De kans bestaat dat jij al wat meer ervaring hebt met zoenen en seks, en dat je op zoek bent naar je eerste seksspeeltje. Of ben je benieuwd hoe je deze schoon houdt. We bloggen iedere maandag, so stay tuned!