De evolutie van seksspeeltjes: van stenen dildo tot vibrator met kunstmatige intelligentie

seksspeeltjes

Seksspeeltjes zijn niet meer weg te denken uit de wereld van seks. Een sextoy is niet iets wat de laatste decennia ‘zomaar’ tussen erotische artikelen in een seksshop terechtkwam, ze worden al duizenden jaren gebruikt. We kunnen wel stellen dat een seksspeeltje net zo oud is als de mens. De sextoy kent een lange en interessante geschiedenis, die het zeker de moeite waard is om even uit te lichten. In deze blog gaan we dieper in op de evolutie van seksspeeltjes.

Eerste seksspeeltjes

De mens speelt al duizenden jaren met zichzelf op seksueel gebied. Seks en religie gaat ook al millennia samen, dus is er soms wat onduidelijkheid over de objecten die door archeologen worden gevonden. Een van de eerste dildo’s werd in 2005 gevonden tijdens een opgraving, en kreeg de stempel dat deze wel 28.000 jaar oud kon zijn. De stenen dildo heeft de vorm van een penis, en werd waarschijnlijk gebruikt voor erotisch vermaak.

Het is echter zo dat er vroeger in veel culturen en religies verschillende goden werden aanbeden, zoals de god (of godin) van de vruchtbaarheid. De objecten die toen op altaren stonden (of naast het bed) hadden vaak ook de vorm van een penis, omdat een stijve penis nu eenmaal ‘de brenger van nageslacht is’. We kunnen uiteraard niet achterhalen of er 28.000 jaar geleden een vroege mens was die het heilige relikwie in een geile bui ergens anders voor heeft gebruikt, dus dat blijft speculeren.

In de tijd van de Romeinen en de Grieken werden ook veel dildo’s gebruikt. Er zijn verschillende objecten uit de grond gehaald waarvan vaststaat dat ze werden gebruikt voor seksueel plezier. Dit konden dildo’s van steen zijn, maar ze zullen ongetwijfeld ook uit hout zijn gefabriceerd. Op de muren van oude Griekse badhuizen uit die tijd zijn niet alleen afbeeldingen van Gladiatoren in de strijd te vinden, maar ook van mannen en vrouwen die zichzelf ontspannen met dildo’s.

seksspeeltjes eerste dildo's

De eerste vibrator

Seksspeeltjes werden overal ter wereld gebruikt. In graftombes in China zijn bronzen dildo’s gevonden die bij welgestelde vrouwen na het overlijden in de kist werden gelegd. Dat was al 2000 jaar geleden het geval. Het bleef tot 1800 alleen bij dildo’s, al gaan er geruchten dat de legendarische Egyptische keizerin Cleopatra kalebassen uitholde, en deze met bijen vulde om ‘een zoemende en trillende dildo’ te realiseren. Of dit waar is blijft raden, maar dat zou wel betekenen dat Cleopatra de eerste vibrator ter wereld had gemaakt.

Rond 1800 kwam de revolutie van stoomenergie op gang. De vibrator die we uit die tijd kennen werden in die tijd uiteraard niet verkocht als apparaat voor seksueel plezier. Alleen al openlijk over seks praten was al uit den boze, dus is er weinig bekend over masturberen, en het gebruik van seksspeeltjes, want dat waren slaapkamergeheimen. We gaan er vanuit dat de dildo, in welke vorm dan ook, altijd is blijven gebruikt.

In die tijd werd de eerste vibrator ontwikkeld, al werd het toen in een medische context geplaatst. George Tayler ontwikkelde een apparaat dat op stoomenergie werkte, en had destijds het doel om de bekkenbodemspieren bij vrouwen te masseren. We kunnen stellen dat er na deze uitvinding een revolutie op gang kwam omtrent de ontwikkeling van het seksspeeltje.

De eerste elektrische vibrator

Na de uitvinding van George Tayler werd zijn concept werden uitgewerkt en opgepakt door andere ‘medische specialisten’. Het duurde echter tot 1883 toen de eerste elektrische vibrator op de markt kwam. Dit apparaat is niet te vergelijken met de vibrators die we nu in ons nachtkastje hebben liggen, want deze was minstens net zo groot als een nachtkastje. Het was de Engelse psychiater Joseph Mortimer die het apparaat (uiteraard voor medische doeleinden) bedacht.

Het apparaat stond bij de psychiater in zijn praktijk. Vrouwen die last hadden van ‘hysterie’ konden een sessie bij de man volgen, waarna ze voldaan en relaxed naar buiten liepen. Het apparaat van Mortimer werd (hoe kan het ook anders) uitermate populair, en er stonden op een gegeven moment rijen met vrouwen voor zijn praktijk, die allemaal geholpen wilden worden tegen hun mentale kwaaltjes. We weten nu ook dat een orgasme rustgevend werkt, maar dat is het heden. De man met de eerste vibrator had zonder twijfel veel vrouwelijke fans die graag een blokje omliepen voor een ‘medische massage’.

De psychiater kreeg het op een gegeven moment zo druk dat hij besloot om zijn vibrator verder te ontwikkelen zodat het compacter werd, en in winkels kon worden verkocht voor gebruik thuis. Ze werden in die tijd uiteraard niet verkocht als seksspeeltje, maar onder het kopje ‘huishoudelijke apparaten’. We hebben geen verkoopcijfers kunnen bemachtigen, maar de producent van het apparaat is er ongetwijfeld schatrijk mee geworden.

Eerste vibrator

Huidige dildo’s en vibrators

De ontwikkeling van seksspeeltjes heeft sindsdien geen moment stilgestaan. In 1940 kwam Japan met de eerste vibrator die als zodanig werd verkocht. De Hitachi Magic Wandvibrator, een stok met een trillende kop die tegen de clitoris kon worden gehouden voor seksuele stimulatie. Deze vibrator is nog steeds te koop, al is deze nu een stuk moderner. Later kwam de eerste Tarzan op de markt, die ook als eerste door de Aziatische markt werd verkocht, al zijn de Amerikanen het daar niet mee eens, want zij zeggen dat ze het eerste model op de markt hebben gebracht.

De huidige vibrator werd pas echt populair onder het grote publiek toen de Pearl Rabbit in de populaire serie Sex and the City werd gebruikt. Dit is de vibrator met roterende parels in het midden. Vanaf dit moment werden seksspeeltjes maatschappelijk meer geaccepteerd, en werden ze ook steeds meer openlijk verkocht. Tegenwoordig is het een normaal onderwerp, en geeft iedereen gewoon toe dat hij of zij een sextoy gebruikt in de slaapkamer (of daarbuiten).

We leven nu in 2023, en inmiddels is de markt van seksspeeltjes een miljardenbusiness geworden. De vibrator is door huidige technologie continu in ontwikkeling, en er is sinds de opkomst van kunstmatige intelligentie zelfs een dildo in ontwikkeling die ‘meedenkt met de gebruiker’. Het apparaat slaat eerdere bewegingen op, en herkent fysieke reacties van de eigenaar. De Lioness Generation 1 vibrator zou binnenkort zomaar de perfecte trillingen en bewegingen kunnen maken op basis van jouw eerdere activiteiten met het apparaat.

Seksspeeltjes voor vaginaal en anaal gebruik

Er zijn tegenwoordig tallozen seksspeeltjes op de markt, voor zowel mannen als vrouwen. Het is niet alleen bij de dildo en vibrator gebleven. Er worden speeltjes speciaal voor vaginaal gebruik ontwikkeld, maar ook voor anaal gebruik zijn er verschillende seksspeeltjes te koop. Als je alleen je clitoris wilt stimuleren dan is daar ook een sextoy voor te vinden. Voor ieder wat wils dus.

Speeltjes voor mannen zijn er ook volop. Van vibrerende cockringen tot siliconen vagina’s, het is er allemaal. Het is belangrijk dat je rustig nadenkt voordat je een seksspeeltje aanschaft. Wat vind je lekker? Vaginaal of juist anaal? Of beiden? We hebben een ruim assortiment met kwalitatief goede sextoys, dus er zal zeker iets tussen zitten waar jij je prettig bij voelt. Schroom vooral niet om je partner te betrekken bij het uitzoeken van een seksspeeltje, want dat maakt het spel van de liefde dubbel zo leuk en lekker.

De eetbare dildo

We willen deze blog met een grappig verhaal afsluiten. Bij het gebruik van seksspeeltjes door de duizenden jaren heen horen ook de mythes over het gebruik ervan. We hebben hierboven al de kalebas van Cleopatra beschreven, maar er is een verhaal dat al net zo lang meegaat, en we echt even met jullie moeten delen. We gaan even terug naar de tijd van de oude Grieken en de Romeinen, want zij bleken naar verluidt erg creatief met het fabriceren van dildo’s.

Zij zouden namelijk in die extra dunne stokbroden bakken, en deze insmeren met olijfolie, waarna ze als eetbare dildo werden gebruikt. De vrouwen van soldaten zouden deze eerst voor seksueel genot gebruiken, waarna het brood aan de man des huizes werd meegegeven. De strijders geloofden dat het brood op die manier magische krachten zou krijgen dat hen zou helpen op het slagveld. Ze zouden er extra kracht van krijgen, en sneller genezen. Eet smakelijk.

eetbare dildo seksspeeltjes