BDSM 101: is een fetisj nu eigenlijk abnormaal of niet?

Fetisj

Het zou goed kunnen zijn dat je er wel eens van hebt gehoord, een fetisj. Maar wat is dat eigenlijk, en kan het schadelijk zijn voor de gezondheid of de mensen om je heen? En is het abnormaal om tot een voorwerp seksueel aangetrokken te zijn? Laten we er samen achter komen!

Wat is een fetisj?

De officiële definitie klinkt, volgens de Dikke van Dale, als volgt: “voorwerp dat (als een afgod) wordt vereerd”. In de godsdienstige vorm, wordt binnen het fetisjisme bepaalde gebruiken en/of rituelen gebruikt naar voorwerpen toe die magische krachten zouden bezitten. Het woord komt uit het Frans en wordt vertaald naar ‘voorwerp met magische kracht’. 

Tegenwoordig wordt er met het fetisjisme vooral gerefereerd naar de seksuele aard hiervan, waarbij mensen (meestal mannen) een bepaalde seksuele aantrekkingskracht voelen naar een specifiek voorwerp of lichaamsdeel toe. En dan hebben we het niet over de ‘gebruikelijke’ lichaamsdelen zoals de geslachtsdelen. Vaak worden mensen die een fetisj hebben het meest of juist alleen maar opgewonden door dat ene voorwerp of lichaamsdeel. Ook kan het zijn dat iemand extreem opgewonden wordt door bepaalde handelingen, zoals de extreme behoefte hebben om anderen te ontmaagden, en alleen hier door opgewonden te worden. 

Er zijn twee ‘eisen’ waar een fetisj aan moet voldoen: 

  1. Iemand voelt zich seksueel aangetrokken tot niet-levende voorwerpen (dus niet door personen/genders in het algemeen)
  2. Het voorwerp is de reden dat iemand seksueel opgewonden raakt. Zonder dit voorwerp wordt iemand niet opgewonden of met heel veel moeite

Een voorliefde voor iets hebben of iets mooi vinden, wil dus niet zeggen dat er sprake is van een fetisj. Men spreekt hier pas van op het moment dat er een sterke seksuele aantrekkingskracht is naar het voorwerp of lichaamsdeel toe. Heb jij meerdere toffe hoge laarzen in de kast staan waar je dol op bent, maar voel je verder geen seksuele aantrekkingskracht of prikkel als je ze ziet? Dat betekent dus absoluut niet dat je een fetisj hebt voor hoge hakken of laarzen, maar gewoon, dat je ze leuk vindt. 

kinky fetisj

Wat voor soorten fetisjen zijn er?

Er zijn oprecht talloze verschillende soorten voorwerpen/lichaamsdelen waar iemand een seksuele aantrekkingskracht op kan hebben. De meest voorkomende fetisjen zijn voeten of tenen, (dames)ondergoed, handschoenen, leer, bont, rubber, hoge hakken of schoenen in het algemeen. Ook handen, bepaalde kleding, haar en seksspeeltjes zijn populair om zich aangetrokken tot te voelen. 

Iemand zich uitsluitend seksueel aangetrokken voelt of hierdoor opgewonden raakt door bepaalde handelingen, komt wat minder vaak voor, maar zijn er wel degelijk. Zo kunnen mensen zich uitsluitend seksueel aangetrokken voelen voor masturberen in het openbaar of kunnen veelal of zelfs uitsluitend opgewonden worden door bijvoorbeeld gedomineerd te worden. Fetisjen zie je dan ook vaak binnen de BDSM community, maar dat hoeft natuurlijk niet. 

Is een fetisj raar of abnormaal?

Er zijn veel onderzoeken geweest naar wat een fetisj nu precies is, hoe het ontstaat en wat dat met iemand kan doen. De veel getrokken conclusie: een fetisj is niet ongezond en/of abnormaal, zolang de gezondheid en/of de dagelijkse bezigheden en omgeving er niet onder lijdt. Oh, en natuurlijk zolang het niet illegaal is. Met andere woorden: het is oké om opgewonden te raken van bijvoorbeeld voeten, zolang het je niet belemmerd op het werk of tijdens het boodschappen doen.

Zolang je er niet obsessief thuis mee bezig bent, en daardoor niet slaapt of maaltijden overslaat. Zodra een fetisj dus uitloopt op een obsessie die uit de hand loopt, kan het op termijn wel schadelijk zijn en is het verstandig om er hulp voor te zoeken. Maar dat geldt voor iedere obsessie, toch?

Raak jij ergens opgewonden van maar kun jij gewoon lekker je ding doen overdag en heb je verder nergens last van? Top! Super zelfs! Dan is er niets aan de hand en ben jij, samen met jouw fetisj, hartstikke normaal. Het is dan ook niet nodig om je te schamen als je je tot een niet-traditioneel seksueel voorwerp aangetrokken voelt. Net zoals sommige mensen uitsluitend opgewonden raken door penetratieseks of juist orale seks, door borsten of juist billen, door dominant te zijn of juist onderdanig, raak jij uitsluitend opgewonden door jouw fetisj. 

Meer blogs lezen?

Herken jij je niet in deze blog? Niet getreurd, niet iedereen hoeft een fetisj te hebben om te kunnen genieten van seks of je partner. Seksspeeltjes kunnen hier ook enorm bij helpen! Maar ook andere hulpmiddelen zoals communicatie kunnen jouw seks nóg beter maken. We bloggen iedere maandag, so stay tuned!


Dit bericht werd gepost in BDSM en getagt .