Seksuele oriëntatie begint (meestal) in de puberteit. Je bent een eigen identiteit aan het ontwikkelen, en daar hoort een seksuele identiteit bij. Hoe voel je jezelf als je eerlijk tegenover jezelf bent? Welke seksuele voorkeur heb je? Het ontdekken van jezelf op seksueel gebied is erg belangrijk. Niet alleen om de seks, maar ook om jou als persoon, want deze twee aspecten zijn tot in jouw diepste kern met elkaar verbonden. Een voorbeeld hiervan is genderidentiteit. In dit artikel gaan we wat dieper in op dit onderwerp.
Het ontdekken van jezelf
Waar liggen jouw voorkeuren als het gaat om liefde en seks? Dat is de vraag die je best aan jezelf mag vragen. Het kan zijn dat je daar nog niet helemaal over uit bent, maar geen zorgen, dat komt vanzelf wel goed. In deze maatschappij is genderidentiteit steeds vaker een onderwerp van gesprek, en dat is iets goeds, want dat betekent ruimte voor het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Dit was lange tijd taboe.
Vroeger was er alleen ‘man en vrouw’. Tegenwoordig hoeven mensen zich hier niet in herkennen zich niet meer te verstoppen. Mensen die zich niet in een ‘gender hokje’ willen laten stoppen komen steeds vaker openlijk uit voor hun zelfgekozen identiteit, en dat is een positieve ontwikkeling. Wie ben jij? Voel je jezelf man? Of vrouw? Of geen van beiden? Jezelf ontdekken is een belangrijk aspect van ontwikkeling, en iedereen is hier vrij in. In een wereld van hokjes en stempels kan dat echter soms wel moeilijk zijn.
Ben jij LGBT+?
Het ontdekken van je seksuele voorkeur hangt samen met de persoon die je bent. Jij bent jij, en niemand kan daar een mening over hebben. In de praktijk gebeurt het echter vaak dat er door druk van buitenaf geen ruimte is voor totale zelfontwikkeling. Vooral als de omgeving streng religieus is zien we dat er alleen ruimte is voor ‘man, vrouw, en hetero’, that’s it. Dat is jammer, want een persoon moet zichzelf op seksueel gebied volledig kunnen ontwikkelen.
Wat is jouw seksuele voorkeur? Ben je hetero? Non-binair? Of misschien transseksueel? Aan de ene kant is een label goed, want dan kun je een naam geven aan je seksualiteit, aan de andere kant zit je dan wel weer in een hokje. Maar daar ontkomen we niet aan. Zelfs als je hetero bent dan zit je in het hokje van hetero. Zo is de maatschappij nu eenmaal, daar kun je alleen voor jezelf wat aan veranderen, en dat is simpelweg zijn wie je werkelijk bent. Laat je door niemand tegenhouden om jezelf te zijn.
Seksuele identiteit
Erkennen dat je een andere seksuele voorkeur hebt dan ‘de meeste mensen’ is al een stap voorwaarts, want dan ontken je je eigen seksuele identiteit niet. Het is oké als je op mannen én vrouwen valt. Het is prima als je alleen op een persoon valt, zonder dat de term ‘man of vrouw’ gebruikt dient te worden. Het is allemaal goed zolang je jezelf maar bent. Je eigen (seksuele) identiteit ontkennen is het wegstoppen van een stukje van jezelf, en dat is zonde, want dan doe je jezelf tekort.
Het kan ook zijn dat je aseksueel bent, en ook dat is prima. Sommige mensen hebben het liefste geen seks. In dit geval hoeven we niet te spreken over seksuele oriëntatie of seksuele identiteit, omdat seks in dit geval helemaal niet aan de orde is. Er bestaat een misvatting dat mensen die aseksueel zijn niet lief kunnen hebben, maar niets is minder waar. Ze kunnen zielsveel van iemand houden, maar er is gewoon geen seksuele aantrekkingskracht voor niemand in het algemeen.
Genderidentiteit
We hebben hierboven al een klein voorzetje gegeven met betrekking tot dit onderwerp. Genderidentiteit is hoe je jezelf voelt, van binnen. De meest bekende genders zijn uiteraard man en vrouw, maar je kunt jezelf ook genderloos voelen. Als een kind geboren wordt dan worden de ouders vaak gefeliciteerd met een zoon of een dochter. Het kan echter zijn dat de dochter zich meer een jongen voelt, of andersom. In dit geval kunnen we dan spreken over een transgender.
‘Een jongen in het lichaam van een meisje (of andersom) dus. Deze mensen zullen zich later ontwikkelen in degene die ze van binnen werkelijk zijn. Soms komt daar een geslachtsoperatie aan te pas. Anderen voelen zich genderloos, dit wordt ook wel aangeduid als ‘Agender’. Het is belangrijk om voor jezelf vast te stellen hoe jii jezelf ziet, zodat je jezelf kunt ontwikkelen tot de persoon die je wil zijn.
Seksuele oriëntatie
In onze Westerse cultuur is de heteronorm standaard, maar in dit land worden mensen met een andere seksuele voorkeur steeds vaker geaccepteerd. Dit was vroeger wel anders, toen werd alles wat afweek van deze norm als vies, pervers, en zelfs als duivelachtig beschouwd. Dankzij de huidige vrije denkgeest zijn personen vaker in staat om zichzelf op seksueel gebied te ontwikkelen, waardoor ze hun identiteit de vorm kunnen geven zoals ze dat zelf willen.
Genderidentiteit en seksuele oriëntatie zijn onderwerpen van gesprek waar veel mensen een uitgesproken mening over hebben. Het belangrijkste is dat jij dicht bij jezelf blijft, en je seksuele oriëntatie niet af laat hangen van de meningen van anderen. We mogen blij zijn dat het tegenwoordig in ieder geval bespreekbaar is, want dat geeft ruimte tot maatschappelijke ontwikkeling op dit gebied.
Vroeger was trouwen ook de norm, maar dat wordt ook steeds vaker als minder belangrijk gezien. Het is ook oké om een LAT-relatie te hebben, of een open relatie, en ook polygame relaties komen steeds vaker voor. Dit komt doordat mensen minder snel worden veroordeeld, en ze openlijk hun genderidentiteit en seksualiteit kenbaar kunnen maken. Dat is uiteraard positief.
Het is erg belangrijk dat je niet in een innerlijk conflict met jezelf raakt. Als je jezelf betrapt op vragen zoals ‘moet ik niet meer zo zijn?’ of ‘ben ik raar omdat ik een andere seksuele voorkeur heb?’ dan moet je begrijpen dat er met jou nog miljoenen andere mensen zijn die een andere voorkeur hebben dan de ‘man, vrouw, hetero’ norm. Kortom: wees en blijf altijd jezelf, want zonder een eigen identiteit leef je je eigen leven niet.
-
Aluminum Buttplug met Blauw Kristal – Klein€19,95 Incl. btw
-
Adore Flavours Condooms – 12 stuks€8,99 Incl. btw