Een gendertransitie, van man naar vrouw of andersom

Gendertransitie

Het kan een enorme ingreep zijn op je leven, in transitie gaan. Er verandert veel, lichamelijk, maar ook hoe anderen naar je kijken. Hoe werkt zo’n gendertransitie nou eigenlijk? 

Wat betekent het, trans zijn?

Veel mensen worden met een lichaam geboren, en voelen zich hier prettig in. Ze zijn gelukkig met het geslacht/sekse waar ze mee zijn geboren. Het klopt met wat ze zelf willen. In sommige gevallen worden mensen echter geboren met een lichaam waar ze zich niet thuis in voelen. Het is dan net alsof je brein, je gedachten en hoe jij jezelf het liefste ziet, niet overeenkomt met wat je in de spiegel ziet. Je ziet een jongen, in plaats van een meisje in de spiegel. Of andersom. Je bent in het verkeerde lichaam geboren, hebt het verkeerde geslacht/sekse. Loopt met de verkeerde lichaamsdelen rond. En dat kan erg lastig en zwaar zijn.

Iemand is transgender op het moment dat hun mannen- of vrouwenlichaam niet overeenkomt met hun genderidentiteit. Wanneer iemand met een mannenlichaam zich dus een vrouw voelt, of andersom. Dit komt de laatste tijd steeds meer voor. Dat komt grotendeels omdat er nu veel meer over wordt gesproken en er nu veel meer mogelijkheden zijn om hier iets aan te doen. Het wordt gelukkig ook steeds meer geaccepteerd en er wordt op social media veel (positieve) aandacht aan gegeven. Want transgender zijn, is geen keuze.

Gendertransitie, wat is dat?

Transitie betekent letterlijk: een structurele verandering. Een transitie of gendertransitie, is het traject die een transgender persoon kan doorlopen om het lichaam geheel of gedeeltelijk van geslacht te laten veranderen. Iemand die geboren is in een mannen lichaam, gaat dan in transitie om een vrouwenlichaam te krijgen, en iemand geboren in een vrouwenlichaam, gaat dan in transitie om als man verder door het leven te gaan. 

Hoe ziet zo’n transitie eruit?

Om als transman (van vrouw naar man) of transvrouw (van man naar vrouw) een transitie te door te maken, zijn er een aantal dingen waar een transgender persoon mee te maken krijgt. Zo moeten er keuzes worden gemaakt. Wil iemand wel of geen lichamelijke operatie? Hoe wordt het nieuws gebracht naar de omgeving? Hoe wil iemand benaderd en genoemd worden?

Er kan worden gekozen voor een medische transitie, waarbij het lichaam verandert naar het gewenste lichaam. Dat kan door hormonen te gebruiken. Op deze manier kan een transman bijvoorbeeld een lage stem krijgen en baardgroei, en een transvrouw kan met behulp van hormonen borstgroei krijgen. Hormonen zijn echter niet genoeg om een penis te veranderen in een vulva, of andersom. De primaire geslachtskenmerken, zijn alleen met operaties aan te passen.

Een transitie is ook niet van de een op de andere dag geklaard. Zo kunnen er enkele jaren overheen gaan voordat iemand klaar is met een gendertransitie (bijvoorbeeld operaties) en gelukkig is in zijn of haar nieuwe lichaam. Dat is voor iedereen anders. 

Medische gendertransitie

Er verandert lichamelijk veel op het moment dat er medische ingrepen zijn. Zo kunnen er veranderingen plaatsvinden door hormonen die worden gebruikt, of worden de primaire geslachtskenmerken vervangen door de secundaire geslachtskenmerken die jij bij jezelf vindt passen. Maar niet iedereen ondergaat operaties. Dat gebeurt alleen wanneer je dat zelf wilt en na gesprekken hierover met professionals. 

De meeste transmannen en transvrouwen weten vaak wel of ze hun lichaam willen laten veranderen en operaties willen ondergaan. Uit onderzoeken blijkt ook dat de meeste transgender personen zich fijner en gelukkiger voelen na een of meerdere medische ingrepen tijdens de transitie. Sommige transgender personen willen dit liever niet en vinden het prima om zich “alleen” anders te kleden en als ze door anderen worden aangesproken met de voornaamwoorden die zij prettig vinden.

Sociale gendertransitie

Een transman zal zich op den duur mannelijk willen gaan kleden, gedragen en voelen, net zoals een transvrouw zich vrouwelijk wil voelen en kleden. Om je te helpen om vrouwelijk of mannelijk te voelen, zijn er allerlei hulpmiddelen op de markt. Denk aan hesjes die strak om de borsten worden gebonden om ze minder te laten opvallen, of aan make-up om zich juist vrouwelijker te voelen. Deze hulpmiddelen of manieren van anders profileren kunnen variëren van het dragen van andere kleding tot aan het dragen van protheses (borst- of penisprotheses). 

Transvisie

Wanneer iemand in transitie gaat (of uit is gekomen voor zijn of haar transgenderidentiteit), wordt ook de omgeving om hem of haar heen erbij betrokken. Dat betekent dat ook het sociale netwerk zich moet aanpassen aan de veranderingen die de transgender persoon graag wil ondergaan. Deze overgangsfase voor de omgeving heeft vaak tijd nodig. Waar een transgender persoon vaak al veel langer weet wat zijn of haar echte genderidentiteit is, weet de omgeving dat vaak nog niet.

Het is een hoop informatie die een transgender persoon in zich op moet nemen als hij of zij in gendertransitie wil. Daarbij is het belangrijk om de juiste informatie bij de juiste professionals te halen. Transvisie, een GGZ-organisatie die zich al ruim tien jaar inzet voor transgender personen om ze zo goed mogelijk te helpen in hun (zoek)tocht. Hier kun je onwijs veel informatie vinden over hoe de medische transitie er precies uit ziet, waar je moet zijn voor hulp en advies als het bijvoorbeeld lastig gaat met de omgeving, en kun je in contact komen met professionals en lotgenoten. 

Meer blogs lezen?

Niet alleen de T in LGBTQIA+ is belangrijk om bij stil te staan, de queers die zich in deze groep thuis voelen mogen er ook zeker wezen! Weet jij al waar de andere letters voor staan? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!