Glijmiddel, een wondermiddel

Glijmiddel

Er hangt, geheel onterecht, een taboe rondom glijmiddel. Het zou betekenen dat iemand met een drogere vagina minder geil is, of dat er iets mis is. Maar dat is onzin. Wist jij dat dit glibberige goedje eigenlijk een wondermiddel is? Heb jij geen idee waarom of wil je meer weten over glijmiddel? Lees dan vooral verder.

Vergroot het plezier

Glijmiddel wordt meestal gebruikt tijdens de seks of het masturberen om de penetratie wat soepeler te laten gaan. Je voorkomt er bijvoorbeeld ongemak en irritaties mee. Maar waarom is het dan een wondermiddel? Glijmiddel is zoveel meer dan alleen een hulpmiddel voor de penetratie. Het maakt de seks fijner, lekkerder, ontspannender en makkelijker. Je smeert glijmiddel op de penis, het condoom of speeltje en gaan met die banaan! Je kunt het ook perfect gebruiken tijdens bijvoorbeeld het voorspel. Zo kun je de penis van je partner sensueel insmeren, om hem nog harder en geiler te maken. Of je kunt het glijmiddel heel traag en plagend op de vagina en clitoris van je partner laten druppelen, reken maar dat ze daar gek van wordt! Ook bestaan er speciale soorten glijmiddel met een smaakje, ideaal voor de orale seks. Of wat dacht je van massageglijmiddel? Door je partner eerst een sensuele massage te geven wordt de ander niet alleen helemaal ontspannen, maar ook erg hitsig. En ik bedoel maar, hoe lekker is het om aan de billen van je partner te zitten?!

Iedereen is uniek

Sommige vagina’s hebben nou eenmaal meer glijmiddel nodig dan de ander, en daar is niets mis mee. Ieder lichaam en iedere vagina is uniek en werkt op een andere manier. Er wordt soms gedacht dat wanneer een vagina niet uit zichzelf vochtig genoeg wordt voor seks, dat de persoon niet geil genoeg is, of dat er iets mis is. We helpen dit idiote idee nu de wereld uit: als jij of je partner glijmiddel nodig heeft, is er niets, maar dan ook helemaal niets mis met jou of hem/haar. Hoe vochtig de vagina is zegt namelijk niets over jou als persoon, het zegt niets over de gezondheid, het zegt niets over het libido of over de vagina. Net zoals penissen van elkaar verschillen, doen vagina’s dat ook.

Anaal zonder kabaal

In tegenstelling tot de vagina, wordt de anus niet vochtig wanneer het lichaam opgewonden wordt. Als je dus wilt voorkomen dat het condoom scheurt en/of het pijn doet tijdens de anale seks, is het noodzaak om veel glijmiddel te gebruiken. Je kunt voor normaal glijmiddel kiezen, maar er bestaat ook speciaal anaal glijmiddel! Ga maar eens na, als je je handpalmen met wat druk over elkaar wrijft, voel je de huid stug over elkaar heen gaan, en dat voelt niet prettig. Dit gebeurt precies hetzelfde wanneer een penis of seksspeeltje in de anus op en neer beweegt, maar dan op grotere en pijnlijkere schaal. Op het moment dat je glijmiddel op je handpalmen aanbrengt en dan je palmen over elkaar wrijft, zul je merken dat dit een stuk soepeler gaat én je krijgt er een zachte huid van! Datzelfde gebeurt dus ook wanneer je glijmiddel op de penis, het condoom of het seksspeeltje aanbrengt. Zo voorkomen jij en/of je partner pijn of ongemak tijdens de seks en komen er alleen nog maar happy sounds uit de slaapkamer.

Welk glijmiddel past bij jou?

Er bestaan verschillende soorten glijmiddel die je kunt opdelen in drie categorieën. Je hebt glijmiddel op oliebasis, op waterbasis en op siliconenbasis.

Glijmiddel op oliebasis

Laten we beginnen met het glijmiddel op oliebasis en deze meteen uit het raam te gooien (wel netjes in een prullenbak natuurlijk). Glijmiddel op oliebasis wordt eigenlijk nauwelijks nog gemaakt en verkocht, en met goede reden. Dit glijmiddel zorgt er bijvoorbeeld voor dat het condoom makkelijk scheurt, de kans op (vaginale) infecties en irritaties is onwijs groot en het maakt een hoop vlekken in je beddengoed en kleren die je er niet zo gemakkelijk uitkrijgt. Big no no dus.

Glijmiddel op waterbasis

Glijmiddel op waterbasis is gelukkig wel erg geschikt. Je kunt het gebruiken tijdens de seks met of zonder condoom, je kunt het gebruiken met ieder seksspeeltje en je hebt speciale waterbasis glijmiddelen met smaakjes! Perfect dus voor het wat intensere mondwerk. Het enige nadeel van glijmiddel op waterbasis is dat het snel door de huid wordt opgenomen, het droogt dus uit. Hierdoor zul je wat meer glijmiddel moeten smeren, maar je kunt er ook je voordeel mee doen! Wie geniet er nou niet van een kleine break tussen het zwaardere werk door om even je partner helemaal in de watten te leggen en gek te maken?

Glijmiddel op siliconenbasis

Als laatste heb je nog glijmiddel op siliconenbasis. Dit is, net zoals het glijmiddel op waterbasis, een super geschikt glijmiddel voor de seks. Het is perfect te gebruiken tijdens de seks met of zonder condoom en droogt veel minder snel op dan glijmiddel op waterbasis, omdat dit niet wordt opgenomen door de huid. Dit betekent dat je minder nodig hebt en dus langer met je tube doet. Sign me up! Waar je wel rekening mee moet houden is het je het glijmiddel niet met ieder seksspeeltje kunt gebruiken. Op het moment dat je siliconen speeltjes met siliconen glijmiddel in contact komen, kunnen ze beschadigen, en dat wil natuurlijk niemand. Je kunt siliconen glijmiddel wel gebruiken met seksspeeltjes gemaakt van glas, plastic of metaal.

Niet alles is een glijmiddel

Het is al laat, je bent lekker bezig met je partner en kunt zo snel het glijmiddel niet vinden, nou ja, dan maar die pot vaseline die in de badkamer staat gebruiken. Doe dit niet. Gebruik nooit olie (zoals normale massageolie), zalfjes (zoals vaseline of zonnebrand) of andere huis-tuin-en-keuken middelen (zoals olijfolie) als glijmiddel, hier kun je namelijk enorm veel irritaties door krijgen. Deze producten zijn niet bedoeld voor inwendig gebruik, in tegenstelling tot alle glijmiddelen die hier speciaal voor zijn ontwikkeld. Gebruik dan ook uitsluitend de (glij)middelen die voor seks en inwendig gebruik gemaakt zijn.

Test het uit

Het is geen schande om glijmiddel nodig te hebben, want wie heeft gezegd dat het saai is? Maak het leuk door het een onderdeel te maken van de seks. Het belangrijkste is dat je geniet van jezelf en je eventuele partner. Glijmiddel kan daar key in zijn. Het kan zijn dat je al verschillende soorten glijmiddel hebt uitgeprobeerd en de juiste nooit hebt kunnen vinden. Of misschien weet je niet waar je moet beginnen! Twijfel jij welk glijmiddel het beste bij jou past? Op onze webshop vindt je glijmiddelen in alle soorten en merken. Bij iedere categorie staat uitgebreid beschreven hoe je glijmiddel aanbrengt, wat je waarmee kunt combineren en wat er speciaal is aan de categorie. Weet je toch niet zeker wat een geschikt glijmiddel voor jou is? Vraag het ons via ons contactformulier of onze Whatsapp, en we helpen je graag!

Meer blogs lezen?

Zijn dingen je nog niet duidelijk of ben je nieuwsgierig geworden? Of is er een onderwerp waar jij graag meer over wilt weten? Je kunt ons altijd een berichtje sturen met je vraag, opmerking of suggestie. We bloggen iedere week, so stay tuned voor de volgende!