Real talk. Je hebt talloze verschillende soorten verslavingen. De bekendere verslavingen zijn bijvoorbeeld een gokverslaving, alcoholverslaving en drugsverslavingen. Tegenwoordig heb je zelf social media verslavingen! Maar er bestaat ook zoiets als een seksverslaving, iets wat net zo echt en ernstig is als iedere andere verslaving.
Ik denk veel aan seks, ben ik dan seks verslaafd?
Het kan zijn dat je veel seks hebt of erover fantaseert. Dat is niet zo gek, seks is voor velen een fijne ervaring en iets waar je erg van kan genieten! Het is daarom helemaal niet erg of gek om (vaak) aan seks te denken. Toch kan het zijn dat je aan jezelf gaat twijfelen, dat je niet zeker weet wat ‘de grens is’ van het verslaafd zijn aan iets. Misschien merk je wel dat jij meer aan seks denkt of er behoefte aan hebt dan je partner, waardoor je jezelf gaat afvragen of dat wel gezond is.
Laten we dit eerst voorop stellen: wanneer jij (veel) seks hebt, (vaak) masturbeert of er (veel) aan denkt, betekent dat absoluut niet dat je meteen een seksverslaving hebt. De een heeft er nou eenmaal meer behoefte aan dan de ander, en dat is volkomen normaal! Het hangt ook volledig van de fase af waar je in je leven in zit, jonge pubers zijn er meestal vaker mee bezig dan mensen die wat meer op leeftijd zijn. Jij hoeft je dus niet te schamen als je meer aan seks denkt dan je partner. Je hoeft je niet anders of raar te voelen wanneer je vaker masturbeert dan je vrienden of vriendinnen. Je bent niet verslaafd wanneer je graag over seks dagdroomt.
Wanneer ben je dan wel (seks)verslaafd?
Dat is een goede vraag! Op het moment dat je namelijk veel seks hebt of er veel aan denkt, wil dat namelijk nog niet zeggen dat je meteen een seksverslaving hebt. Maar in sommige gevallen kan dit wel het geval zijn. Er is sprake van een seksverslaving wanneer:
- Er langer dan 6 maanden sprake is van terugkerend seksueel gedragspatroon (bijvoorbeeld elke ochtend masturberen) en
- Je dit patroon niet kunt stoppen (je hebt er geen controle meer over) en
- Je het gedrag negatieve gevolgen heeft (bijvoorbeeld enorme vermoeidheid of prikkelbaar) en
- Jij óf een ander er last van heeft (zoals je partner of werkgever).
Wat verstaan we allemaal onder negatieve gevolgen? Het kan iets zijn als relatieproblemen, te laat komen op werk, minder geconcentreerd zijn, geïsoleerd raken of misschien dat je boos op jezelf bent omdat je het idee hebt dat je je gedrag niet meer onder controle hebt.
Heb jij het goed gelezen en gezien dat het woordje en telkens dikgedrukt was? Dat heeft een goede reden. Er is namelijk pas sprake van een verslaving wanneer er wordt voldaan aan al deze vier punten, en niet eerder. Ben jij bang dat je een seksverslaving hebt? Ga dan nog even goed al deze punten na.
Wat moet je doen als je bang bent dat je een probleem hebt?
Wanneer jij je herkent in deze vier punten, het idee hebt dat je een seksverslaving aan het ontwikkelen bent of gewoon echt niet goed weet wat je met jezelf aan moet, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Een seksverslaving is, net zoals met iedere andere vorm van verslaving, moeilijk om zelf uit te komen. Wanneer je uit een verslaving wilt komen, moet je namelijk bepaalde (gedrags)patronen doorbreken, en dat is echt ontzettend lastig om in je eentje te doen. We hebben wel goed nieuws, het is namelijk goed te behandelen! Wat is de eerste stap? Praat erover. Ga het liefst naar een huisarts of naar een seksuoloog. Zij zullen met je in gesprek gaan om samen te kijken hoe erg de verslaving is, en wat het beste behandelplan is. Dit zijn professionals die weten wat ze doen en die weten hoe ze jou kunnen helpen. Door het seksprobleem te behandelen, kan seks op den duur weer iets zijn wat leuk en gezond is, met alleen nog maar positieve gevolgen!
Stichting Rutgers
Het kan zijn dat je na het lezen van deze blog hulp wilt inschakelen, voor jezelf of misschien een ander. Dit kan via seksualiteit.nl, dit is een website waar alles over seksualiteit voor (jong)volwassenen te vinden is, van praktische vraagstukken tot aan ervaringsverhalen. Seksualiteit.nl is een initiatief van Stichting Rutgers. Misschien heb je er wel eens van gehoord, dit is namelijk hét Nederlandse kenniscentrum rond seksualiteit. Hier kun je altijd terecht met vragen over seksualiteit, voorlichtingen of over seksuele gezondheid en gedrag. Mocht je nou contact willen opnemen om vragen te stellen of professionele hulp willen, kun je altijd bij seksualiteit.nl terecht.
Meer blogs lezen?
Dat was weer eens wat anders dan de blogs over seksspeeltjes en hoe je ze schoonmaakt, of het interview met Kim Holland! Zo zie je maar weer, zo weet je nooit wat voor blog je op CondoomEnzo kunt verwachten! We bloggen iedere maandag, so stay tuned!