Bonusblog: het verspreiden van sekstapes

Sextortion Blog

Je hebt het misschien wel meegekregen. Vorige week is er een sekstape gelekt van Nederlandse stylist en deelnemer van DragRace Holland, Fred van Leer. Hier is veel ophef over geweest en hij heeft gister zijn verhaal gedaan op zijn Instagram. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met sekstapes, sexting en het delen hiervan? En weet jij al wat je moet doen als je slachtoffer wordt van sextortion?

Het is net een virus

In deze blog zullen we het niet uitgebreid hebben over Fred van Leer, er is namelijk al genoeg over hem geschreven. Wel zullen we het hebben over wát hem is overkomen. Wanneer er een sekstape wordt gelekt op het internet, wordt dit vaak razendsnel gedeeld en verspreid. Stel je maar voor; één iemand deelt een filmpje in een groepsapp met vijf anderen, en deze vijf nieuwe mensen delen ieder de video in een groepsapp met weer vijf mensen. Dan heb je in totaal 25 mensen die de video hebben. Als deze de video weer delen in een groepsapp van 5 man, heb je 125, daarna 625, en dan 3.125, en dan 15.625 mensen die de video hebben gezien en gedeeld, en die cijfers zullen alleen maar oplopen. En ga maar na, hoe makkelijk is het om een video even snel via what’sapp te delen?

Voor de slachtoffers van het delen van deze gevoelige beelden is het een hel wanneer hun privézaken en private parts ongewild en onbedoeld op straat komt te liggen. Je ouders krijgen het te zien, je vrienden, je collega’s, je school, de buren, misschien zelfs je opa en oma. De betrokkenen kunnen zich schamen, vernederd voelen en zelfs (zwaar) depressief raken. Het loopt dan ook soms erg tragisch af met deze slachtoffers waarbij ze zichzelf iets aandoen omdat ze het niet meer zien zitten. Ze zijn dan zo wanhopig en voelen zich zo diepongelukkig, dat ze geen andere uitweg meer zien. Hier wil jij toch geen onderdeel van zijn?

Waarom dan sexting?

Sommige mensen vragen zich af waarom mensen die seksueel uiten op het internet of seksueel getint beeldmateriaal van zichzelf (laten) maken. Het kan heel spannend zijn om met je partner via what’sapp over seks te praten. Of jullie het nou hebben over wat jullie vorige week hebben gedaan of wat je nog graag zou willen doen, sexting kan ontzettend spannend en juist ook erg leuk zijn. Zo kun je elkaar alvast een beetje opwarmen voor de volgende keer dat jullie elkaar zien, zo kun je toch het gevoel krijgen een beetje bij elkaar te zijn (wat in deze coronatijden natuurlijk een erg fijn gevoel is) en blijf je écht contact met de ander houden. Het hoort nou eenmaal bij de tijd van nu, we hebben zoveel online contact met elkaar, het is bijna niet meer weg te denken. Sexting kan gelukkig ook op een veilige manier.

Hier een paar tips:

  • Sext alleen met iemand die je vertrouwt. Een wildvreemde kun je niet vertrouwen omdat je die persoon niet kent, dus sext daar niet mee
  • Accepteer niet ieder vriendverzoek dat je krijgt. Tuurlijk, het is leuk om je netwerk een beetje uit te breiden, maar niet iedereen is even vriendelijk en heeft goede bedoelingen. Bescherm jezelf en voorkom nare situaties door de vriendschapsverzoeken die je krijgt, simpelweg weg te klikken
  • Wil je toch wel graag met een wildvreemd iemand sexten? Gebruik dan niet je echte naam. Zo ben je niet makkelijk te achterhalen als jullie gesprek uitlekt en zijn de gevolgen dus ook minder groot
  • Zeg nee als je iets niet wilt. Jij hebt altijd het recht om ergens nee op te zeggen, en onthoudt, een ‘misschien’, ‘ik weet het niet’ is nooit een ja. Alleen een ´ja’ betekent ‘ja’.

Seksfoto’s en sekstapes

Niet alleen sexting, maar ook het filmen van jezelf of van de seks die je hebt met je partner kan erg spannend zijn. Het kan onderdeel zijn van een fantasie die je hebt, het kan zijn dat je de beelden later wilt terug kijken wanneer je niet bij je partner kunt zijn, of misschien dat jullie de beelden gebruiken om samen naar te kijken! Er is niets mis met het filmen van jezelf terwijl je met jezelf of je partner bezig bent. Wat wel belangrijk is, is wat er met het beeldmateriaal gebeurt. Wil jij graag een sekstape maken?

Dan zijn dit de dingen waar je op moet letten:

  • Houdt het respectvol. Zowel tijdens het opnemen van de film of foto’s, als met het gebruik van het beeldmateriaal.
  • Sla het beeldmateriaal niet op op het internet. Hoe makkelijk het ook is om je filmpje op de cloud op te slaan, het internet is en blijft hackgevoelig. Een ouderwetse usb-stick is het veiligst, zolang je deze netjes in je nachtkastje bewaard en niet laat slingeren
  • Zorg dat je niet herkenbaar op de film of foto staat. Niet alleen je gezicht is herkenbaar. Denk ook aan eventuele moedervlekken, tattoos, littekens of pigmentvlekken. Ook is het belangrijk om te letten op je omgeving, staan hier dingen die het beeldmateriaal kunnen herleiden naar jouw kamer of huis? Denk aan foto’s, schilderijen, schoolboeken, zeldzame planten, decoratie of kleren die op de grond slingeren
  • Deel het beeldmateriaal alleen met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld met je partner met wie je het beeldmateriaal hebt gemaakt
  • We hebben het al een keer eerder genoemd. Zeg nee als je iets niet wilt. Jij hebt altijd het recht om ergens nee op te zeggen, en onthoudt, een ‘misschien’, ‘ik weet het niet’ is nooit een ja, en dus ook geen toestemming. Alleen een ´ja’ betekent ‘ja’.

Ben jij slachtoffer geworden van sextortion?

Het chanteren van iemand met seksueel getint beeldmateriaal wordt ook wel sextortion genoemd. Het is een walgelijke vorm van chantage waar het slachtoffer volledig aan onderdoor kan gaan. Is iemand in het bezit gekomen van seksueel getint beeldmateriaal waar jij op staat en dreigt diegene het beeldmateriaal te verspreiden? Ga niet in zijn/haar eisen mee! Het geeft je namelijk geen garantie dat deze persoon inderdaad nadat jij hebt gedaan wat er van je werd gevraagd, de foto of video verwijderd. Stap in plaats hiervan naar de politie, vraag om advies en doe aangifte. Hier kun je precies lezen wat je moet doen als iemand je probeert af te persen.

Is jouw beeldmateriaal al gedeeld en weet je niet wat je moet doen? Neem dan contact op met slachtofferhulp én doe alsnog aangifte. Het is namelijk strafbaar om seksueel getint beeldmateriaal van iemand te delen zonder de toestemming van de betrokkenen.

Een hart onder de riem

Seks en (online) seksueel gedrag hoort leuk te zijn, en het is vreselijk wanneer dat het niet meer is, bijvoorbeeld wanneer je vertrouwen wordt geschonden, of je wordt gechanteerd. Het kan zijn dat het jou zelf niet overkomt maar iemand die je kent, of in Freds geval, een BN’er. Het verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal is strafbaar, en zorgt voor erg veel leed bij de betrokkenen en slachtoffers. Deel daarom nooit seksfoto’s of video’s als je ze van iemand gestuurd krijgt. Wanneer het jou zelf overkomt, neem dan alsjeblieft iemand in je omgeving in vertrouwen. Of dat nu een van je ouders, je favoriete broer of zus of je beste vriend(in) is, je staat er nooit alleen voor. Ook staan er professionals voor je klaar, zoals de politie, Slachtofferhulp of telefoon/chatdiensten zoals 113. Wij blijven ons hard maken voor de mensen die hier slachtoffer van worden, het is iets wat je niemand toewenst en wat niemand verdient. Wij zullen altijd #TeamFred blijven.

Meer blogs lezen

Wil je meer lezen over onze webshop? Of wat dacht je van een interview met iemand die juist gewend is om op seksfilmpjes gezien te worden, Kim Holland? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!