Hiv voorkomen op 2 manieren: PrEP en condooms

PrEP

Er zijn verschillende manieren om je te beschermen en te voorkomen dat je het hiv-virus oploopt. Dit kun je doen door veilige seks te hebben, dus seks met condoom, of door PrEP te gebruiken, een medicijn in pilvorm.

Waarom zou je je moeten beschermen tegen hiv?

Het hiv-virus kun je oplopen door onveilige seks met iemand te hebben die het hiv-virus ook heeft. Dit virus kan er op termijn voor zorgen dat je afweersysteem wordt kapot gemaakt, waardoor je erg kwetsbaar wordt voor ‘simpele’ ziektes zoals de griep. Waar je lichaam normaal voldoende afweer heeft opgebouwd om je te beschermen tegen allerlei ziektes en infecties, zijn deze verdedigingsmechanismen van het lichaam uitgeschakeld door het hiv-virus.

Wanneer het afweersysteem zo erg is afgetakeld dat je lichaam zichzelf niet meer kan beschermen, wordt het aids genoemd. Dat betekent dat het levensgevaarlijk kan zijn voor iemand met aids om de griep of een andere ‘lichte’ ziekte of infectie te krijgen. En ga maar eens na hoe vaak je wel eens ziek bent, griepje hier, corona daar. Waar iemand zonder aids waarschijnlijk weinig of kort last zal hebben van deze ziektes, is het voor iemand met aids levensgevaarlijk. 

Wat is PrEP en hoe stopt het hiv?

Het is dus belangrijk om je goed te beschermen tegen het hiv-virus. Er zijn gelukkig verschillende manieren om je ertegen te beschermen. Een welbekende vorm van bescherming is een condoom, maar er bestaan ook een medicijn die helpt te voorkomen dat je het hiv-virus oploopt. Dit medicijn noemen ze PrEP.

PrEP is een medicijn wat je slikt om te voorkomen dat je het hiv-virus oploopt. Er zitten zogeheten hiv-remmers in. PrEP staat voor: Pre Expositie Profylaxe. Medicijnen waar hiv-remmers in zitten worden ook gebruikt om hiv te behandelen, al zul je er nooit 100% van genezen. Het onderdrukt het virus en zorgt ervoor dat het virus geen aids wordt en je afweersysteem dus niet levensbedreigend wordt afgebroken. Door de hiv-remmers in PrEP wordt dus voorkomen dat je hiv kunt krijgen. 

Voor wie is PrEP?

Sommige groepen mensen lopen meer risico om het hiv-virus op te lopen. Dat komt niet omdat ze kwetsbaarder zijn, maar omdat zij een grotere kans hebben om in contact te komen met het hiv-virus. Denk bijvoorbeeld aan sekswerkers. Zij hebben door hun werk veel seksueel contact met anderen, wat de kans groter maakt dat zij met het virus in contact kunnen komen. Ook hebben volgens Soaaids mannen die seks hebben met andere mannen lopen een groter risico om het hiv-virus op te lopen, net zoals transmannen en -vrouwen die seks hebben met mannen. 

Hoe kom je eraan?

PrEP kun je niet zomaar in de supermarkt kopen, en terecht! Dit medicijn kun je alleen op recept halen. Je kunt hiervoor een afspraak maken met je huisarts of de GGD. Samen wordt er dan gekeken of PrEP inderdaad bij jou en je leefstijl past. Iemand die niet valt in de risicogroep zal het medicijn minder snel op recept krijgen. Je wilt natuurlijk niet een medicijn innemen als dat eigenlijk niet nodig is.

Wel kan het bijvoorbeeld zijn dat je niet in de risicogroep valt, maar jouw (seks)partner wel hiv heeft of wel in de risicogroep valt. Het is dus belangrijk om goed met je dokter of met een GGD-verpleegkundige te overleggen wat jouw situatie is en waarom je dit medicijn wilt. 

Hoe gebruik je PrEP?

Je kunt PrEP op verschillende manieren innemen:

  1. Je slikt het elke dag
  2. Je slikt het alleen voor en na de seks als je anale seks hebt
  3. Je slikt het minstens 6 dagen voordat je vaginale seks hebt

Als je aan PrEP begint, hoef je dit niet alleen te doen. Je huisarts, arts of de GGD begeleidt je door het proces heen en legt je uit hoe je het medicijn precies gebruikt. Let er wel op: het werkt niet als je al hiv hebt. Laat je daarom altijd (en regelmatig) testen bij de GGD op zowel hiv als andere soa’s. 

PrEP beschermt niet tegen alles

Waar PrEP een fantastisch middel is wat waarschijnlijk al vele hiv-besmettingen heeft weten te voorkomen, beschermt het niet tegen alles. Je kunt nog andere soa’s oplopen zoals chlamydia, gonorroe of genitales herpes. Ook voorkomt het geen zwangerschappen. Blijf dus, zeker als je binnen de risicogroepen valt en veel van partners wisselt, altijd een condoom gebruiken. Een condoom is het enige wat tegen alle soa’s én ongewenste zwangerschappen beschermt. 

Meer blogs lezen?

We vinden het belangrijk om veel aandacht te besteden aan belangrijke onderwerpen binnen seksualiteit en intimiteit. Over welk onderwerp zou jij meer willen lezen? Of misschien dat je wel gewoon wat luchtigs wilt lezen, bijvoorbeeld over 10 spannende seks locaties. We bloggen iedere maandag, so stay tuned!


Dit bericht is gepost in Soa's. Bookmark de link.