Hoe kom je uit de kast? 3 tips; Roze Maandag editie

Hoe kom je uit de kast

Je weet het zeker, je bent bi. Of misschien homoseksueel. Of transgender. Of misschien pas je op een andere manier in de LGHBT+ gemeenschap. Hoe dan ook, je weet wat je moet weten en wilt dit graag met je familie en vrienden delen. Maar hoe kom je uit de kast? Hoe pak je zoiets aan?

  • Waarom zou je vertellen dat je uit de kast bent?
  • En aan wie vertel je het dan?
  • Hoe kom je uit de kast; handige tips
  • Uit de kast komen met Roze Maandag
  • Meer blogs lezen

Waarom zou je vertellen dat je uit de kast bent?

Geheimen wegen vaak zwaar op iemands schouder. Dat kan ook voor jou gelden als je nog in de kast zit maar dit eigenlijk wel graag wilt delen. Om het contact tussen jou en je familie, vrienden en omgeving goed te houden, is het vaak bevrijdend om dit soort dingen met elkaar te delen. Ook zorgt het ervoor dat jij helemaal jezelf kan zijn, je hoeft je niet te verbergen achter een imago of een versie van jezelf waar je je eigenlijk niet helemaal fijn bij voelt.

En aan wie vertel je het dan?

Het is prettig als je jouw gevoelens, gedachtes en identiteit kunt delen en uiten aan iemand die dichtbij je staat en je vertrouwt. Daar vallen ook je romantische en seksuele gevoelens/geaardheid onder. Wanneer je dit kunt uiten aan deze belangrijke persoon in je leven, kan dat helpen bij het maken van keuzes en heb je een uitlaatklep als het een en ander te veel wordt. Of gewoon even wilt zwijmelen over die ene persoon waar je al een poosje een oogje op hebt 😉

Je hoeft natuurlijk niet meteen in detail te vertellen ‘wat’ je precies bent (lesbisch, homo, bi, trans ect) en op wat voor personen je valt. Jouw seksuele voorkeur is van jou alleen. Ook hoef je het niet meteen aan iedereen in je omgeving te vertellen. Begin met iemand die je vertrouwt, je beste vriend of vriendin, of misschien (een van je) ouders. Weet je niet zo goed hoe je het aan moet pakken, tegen wie je het moet zeggen of waar je terecht kan? In onze Coming Out Day blog hebben we dit wat meer voor je uitgediept . Ook helpt jouw GGD je met de vraag; hoe kom je uit de kast?  

Hoe kom je uit de kast; handige tips

In het interview met Frederick hebben we hem ook de vraag gesteld: hoe kom je uit de kast? Waar er natuurlijk geen eenduidig antwoord op te geven is omdat iedereen uniek is en in andere situaties zit, heeft hij wel een aantal waardevolle tips gegeven:

  • Praat erover met anderen! Het opkroppen en wegstoppen van gevoelens of geheimen is soms makkelijker, maar zeker op de lange termijn niet beter.
  • Probeer geluk te halen uit de kleine dingen, ga voor die kleine overwinningen en kijk vooral naar wat wel kan
  • Zoek contact met lotgenoten. Zij hebben vaak hetzelfde doorgemaakt als waar jij nu doorheen gaat, en kunnen jou goed sturen. En je hebt dan altijd iemand bij wie je je vragen kunt stellen!

Lees voor de uitgebreide tips en waardevolle informatie van een ervaringsdeskundige het volledige interview van Frederick.

Uit de kast komen met Roze Maandag

Vandaag is het Roze Maandag! Een belangrijke dag voor de LHBTI+ gemeenschap waar vaak van heinde en verre veel volk op af komt. En waar ook veel mensen de zichzelf de vraag ‘hoe kom je uit de kast’ hebben gesteld. Roze Maandag is de eerste maandag van de Tilburgse Kermis, waar volop aandacht is voor de LHBTI+ gemeenschap en er natuurlijk feest wordt gevierd. Want gender, seksualiteit en liefde, in welke vorm dan ook, moet gevierd worden! De stad kleurt roze met allerlei verschillende attracties, gratis toegang en live muziek. Check Roze Maandag voor alle ins and outs over Roze Maandag en het programma!

Meer blogs lezen

PRIDE, seksualiteit en alles wat er bij seks komt kijken, komt voorbij op onze website. Wat heb jij nog niet voorbij zien komen maar wil je wel graag over lezen? Laat het ons weten! We bloggen iedere maandag, so stay tuned!


Dit bericht werd gepost in LGBT+ en getagt .