Slapen, hormonen en seks

Slapen Hormonen en Seks

Lig je heerlijk in bed na te genieten na de seks, hoor je opeens je partner naast je in je oor snurken. Je zal niet de eerste zijn. Maar wist jij dat de meeste mensen eerder in slaap vallen na de seks? En dat het meestal de mannen zijn die eerder in slaap vallen? Dit hebben we allemaal te danken, aan onze sekshormonen. 

Sekshormonen

Tijdens de seks komen er verschillende stofjes vrij. Deze hormonen zorgen ervoor dat de seks fijn en lekker is, maar ook na de seks kun je nog van deze hormonen genieten. Sekshormonen dus! Door deze stofjes ga je je lekker voelen, relaxed, gelukkig en voldaan. En dat maakt ook dat je sneller in slaap kunt vallen.

Hormoon oxytocine

We hebben het al eerder gehad over oxytocine. Dit knuffelhormoon zorgt ervoor dat je een connectie voelt met je partner, dat je je geliefd voelt en liefde wilt geven. Het maakt dat je behoefte hebt aan fysiek contact en dat je je veilig en op je gemak voelt. Dit hormoon wordt op een razend tempo aangemaakt tijdens de seks, wat maakt dat jij je lekker, relaxed en op je gemak voelt. Geen wonder dat je zo snel in slaap valt! 

Hormoon noradrenaline

Dit stofje is zowel een neurotransmitter als stresshormoon. Het komt vrij wanneer je je in een stressvolle situatie bevindt, en zorgt ervoor dat je gefocust en oplettend wordt. Wanneer er te veel van dit stofje is, kan iemand depressieve klachten krijgen, wanneer er te veel noradrenaline is, kan iemand zich euforisch, angstig of opgewonden voelen. Hoewel het tegenstrijdig klinkt, stress tijdens de seks, is het eigenlijk heel logisch dat er stresshormonen vrijkomen. Het is namelijk niet niks, je lichaam met een ander delen. Het hangt volledig van de situatie af hoeveel er vrijkomt en of er andere stofjes worden aangemaakt om het te balanceren, zoals serotonine. Noradrenaline als hormoon heeft een vergelijkbare werking als adrenaline, it gets your blood pumping. Dit hormoon werkt niet echt bevorderend om meteen in slaap te vallen, maar de werking is maar van korte duur, waarna de sleepy hormones het werk overnemen. 

Hormoon endorfine

Dit stofje wordt ook wel vergeleken met morfine. Het heeft namelijk ook een pijnstillende werking, waardoor jouw pijngrens hoger komt te liggen als je opgewonden bent. Dit verklaart ook waarom sommige mensen het opeens wél lekker vinden om een klap op de kont te krijgen of aan de haren te worden getrokken tijdens de seks, terwijl ze dat normaal niet zo fijn vinden. Door deze tijdelijk verhoogde pijngrens en enigszins verdovende werking, voel je je ook een stuk ontspannender. Perfect voor een goede nachtrust.

Hormoon dopamine

Het ultieme gelukshormoon dat volop wordt aangemaakt tijdens de seks. Dopamine maakt je vrolijk, blij, voldaan en gelukkig. Dopamine, adrenaline en noradrenaline gaan hand in hand. Ze versterken elkaar en zorgen ervoor dat jij je in de zevende hemel waant. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in het beloningssysteem. Wanneer dit belonende hormoon dus tijdens de seks wordt aangemaakt, zal je je gelukkig en voldaan voelen, wat maakt dat je relaxed bent en dus eerder in dromenland bent. 

Hormoon vasopressine

Dit hormoon wordt ook wel het monogame hormoon genoemd. Bizar he, dat er ook verschillende hormonen voor polygamie en monogamie bestaan! Vasopressine zorgt er voornamelijk bij de mannen voor dat je je wilt binden met de ander tijdens intieme momenten. Bij vrouwen gebeurt dit meer door oxytocine, het knuffelhormoon. Tijdens het klaarkomen komt veel van dit stofje bij de man vrij. Dit bevordert het in slaap vallen ook enorm. Dit is dus ook de reden dat mannen over het algemeen sneller in slaap vallen dan vrouwen! 

Vermoeidheid

Hoewel hormonen een belangrijke rol spelen in hoe je je voelt tijdens en na de seks, kan het natuurlijk ook goed zijn dat je je gewoon moe bent na het harde werken, wink wink. Mensen hebben vaak ook ‘s avonds seks, dus is het logisch dat ze moe zijn aan het eind van de werkdag. Soms zijn de vrijpartijen dusdanig intensief, dat vermoeidheid ook een rol kan spelen in het sneller in slaap vallen. Ook kunnen orgasmes je stress verlagen, of ben je even helemaal met je hoofd ergens anders. Geen werkstress, geen huishoudproblemen, geen to do lijstjes die je die dag nog moet afwerken. Even. Helemaal. Niets. Heerlijk, toch?

Meer blogs lezen

Meer leren over seks, waar worden we vrolijk van! Wist jij deze dingen al over soa’s en hoe zorg je ervoor dat condooms sexy blijven in de slaapkamer? Je leest er alles over in onze blogs, we bloggen iedere maandag, so stay tuned!