How to deal with a breakup

Deal with breakup Blog

Je lief heeft het uitgemaakt, of je hebt het zelf moeten doen. Hoe dan ook, wanneer je partner bij je weg is, kan het voelen alsof hij of zij een groot leeg gat achterlaat. Een gebroken hart. Voor iedereen voelt liefdesverdriet anders aan en iedereen gedraagt zich er anders door. De een heeft het wat minder zwaar en de ander wil het bed niet meer uitkomen. Misschien heb je het al eerder meegemaakt, misschien heb je recent je eerste relatie achter de rug. Wij geven jou graag ons advies over liefdesverdriet, wat wel en wat niet te doen.

Liefdesverdriet en rouw

Wanneer je iets of iemand verliest in je omgeving waar je veel waarde aan hecht, noem je een verlieservaring. Het rouwen om iets of iemand is het bewust worden van het verlies, het beseffen dat het onomkeerbaar is. Dit is een proces wat globaal bestaat uit deze fasen: ontkenning, woede, verdriet, loslaten en acceptatie. Wanneer je een breakup ervaart, verlies je iemand in je omgeving waar je veel waarde aan hechtte. Dit is een verlieservaring en ga je dus een rouwproces in. Voor iedereen is dit proces anders, toch willen wij jou graag advies geven hoe je het best met een breakup om kunt gaan.

Oh sweet memories, of toch niet?

Herinneringen zijn mooi, maar je kunt er ook in verdrinken. Blijf daarom niet te lang vast houden aan wat jullie samen hadden. Het betekent niet dat je alles moet vergeten of er nooit aan mag terug denken, want jullie hebben ook leuke en goede momenten samen gehad! Maar bedenk je wel dat jullie ook ruzies hadden, waarom jullie uiteindelijk niet voor elkaar gemaakt waren en dat jullie misschien niet op een lijn zaten. De breakup geeft aan dat jullie niet elkaars potje en dekseltje waren.

Uit je gevoelens

Het is heel normaal en ook goed om het over je gevoelens te hebben wanneer het net uit is. Er verandert een hoop in je leven, je ervaart een gemis en je voelt je misschien alleen en eenzaam. Praat er daarom over met mensen! Zo krop je geen gevoelens op en kunnen jouw friends je helpen en steunen, je beter laten voelen en ‘ja maar, hoe zou het zijn als…’ gedachtes uit je hoofd praten. Want daar word je niet gelukkig van. Maar uit je gevoelens niet op facebook! Het is goed om je leed te delen met mensen die dicht bij je staan, of door het verdriet van je af te schrijven in een dagboek, maar vergeet niet dat wat je nu online plaatst, er voor altijd blijft staan. Bescherm jezelf daarom en zet geen berichten op de socials waar je later spijt van krijgt!

Nu we het toch over de socials hebben…

Je volgt ex je nog steeds op facebook of instagram. Hier is natuurlijk niets mis mee, zolang je niet dagelijks je ex gaat opzoeken of intens online gaat volgen. Het zal je nooit, maar dan ook echt nooit, gelukkig maken wanneer je door de feed van je ex blijft scrollen. Het kan je zelfs zeer ongelukkig maken, wanneer je foto’s van leuke feestjes ziet of nog erger, je ex met een ander. Door weg te blijven van zijn of haar account, bespaar je jezelf de pijn die het met zich mee kan brengen.

Wat dan wel doen?

Bewegen! Wandelen, sporten of lekker met je hobby bezig zijn. Door te bewegen of bezig te zijn (met dingen die je leuk vindt) beperk je de stresslevels die waarschijnlijk door de breakup hoog zijn opgelopen. Er komen allerlei stofjes en hormonen in je lichaam vrij wanneer je beweegt, zoals dopamine, endorfine en serotonine, het gelukshormoon. En hoe meer gelukshormonen en stofjes jij aanmaakt, des te beter je je gaat voelen.

Wanneer move je on?

Verdriet voelen is nooit leuk en een breakup doet pijn. Veel ook. Het is dan ook niet raar als je eigenlijk liever in bed wil blijven liggen. Maar er komt een moment dat je weer met je leven verder moet en de wereld onder ogen moet zien. Het zal misschien even duren, maar na een tijdje zal je inzien dat het leven eigenlijk nog zo slecht niet is of hoeft te zijn. Jij hebt de regie in handen, en jij bent sterk genoeg om weer je eigen gang te gaan. Wanneer dit moment zich aandient is voor iedereen anders. De een kan een week na de breakup al verder kijken terwijl de ander daar een paar maanden voor nodig heeft. Het is wel heel belangrijk dat je niets gaat forceren. Gun jezelf de tijd om over je ex heen te komen. Verdriet en rouwgevoelens mogen er zijn, maar verlies jezelf er niet in.

Meer blogs lezen?

Ben jij nieuwsgierig waar koppels het meeste ruzie om maken? Of wil je liever iets luchtigs lezen over bijvoorbeeld onze nieuwe speeltjes PMV20? Heb je suggesties voor een blog? Neem dan vooral contact met ons op! We bloggen iedere maandag, so stay tuned!