Iemand afwijzen na een date; hoe doe je dat? 10 vriendelijke en respectvolle berichten om iemand af te wijzen

Iemand afwijzen

Iemand afwijzen is lastig en niet leuk voor beide partijen. Gelukkig hebben we voor jou meerdere tips en voorbeeldberichtjes op een rijtje gezet om je een eindje op weg te helpen als je date toch niet was wie je dacht dat hij/zij/hen was. 

Ghosten is niet cool

Het is vaak rot en moeilijk om iemand te vertellen dat je niet nog een date wilt hebben. Zeker als er al meerdere dates zijn geweest. In sommige gevallen worden mensen dan geghost na een minder geslaagde date. Zij krijgen dan simpelweg niets meer te horen van hun date, en daaruit moet dan blijken dat de ander niet geïnteresseerd is. Dit is wel echt een vervelende manier om erachter te komen dat iemand je toch niet ziet zitten. Mensen willen namelijk vaak weten waarom het niet heeft gewerkt of is gegaan zoals ze dat zelf hadden gewild. Voorkom een nare nasmaak bij je (ex-)date, iemand afwijzen wordt iets minder lastig met deze 10 berichtjes en tips:

Iemand afwijzen: 10 berichtjes

  1. Hey, ik vond het een gezellige date net met jou. Helaas voelde ik de klik niet met jou.. Ik denk daarom dat het beter is dat dit onze laatste date was. Ik wens je wel het beste en hoop dat je iemand vindt die echt bij je past!
  2. Hi, ik vind dit niet fijn om te zeggen, maar het moet wel gebeuren. We verdienen het allebei om eerlijk te zijn naar elkaar. Ik vond het leuk om met je te daten, maar ik merk dat dit het voor mij niet is. Ik zoek iets anders dan wat ik kon voelen tijdens onze dates. Ik hoop dat je iemand vindt die dit wel voor jou voelt
  3. Hey daar, ik vond het echt tof om met je gesproken te hebben en dat ik je heb mogen leren kennen. Je bent echt leuk maar niet de match/persoon naar wie ik op zoek ben. Ik wens je het beste!
  4. Hi, ik weet niet echt hoe ik dit het beste kan zeggen, neem het dan ook alsjeblieft niet persoonlijk. Je bent leuk maar past niet bij mij. Ik ben op zoek naar iets anders, iets wat ik niet voelde tijdens onze date(s). Ik hoop natuurlijk dat je je maatje vindt en wie weet spreken we elkaar ooit nog wel eens. 
  5. Hey, ik ben normaal vrij direct dus dat ga ik nu ook zijn. Ik vond het een gezellige date maar ik merk dat ik dit nergens heen zie gaan. Ik voel de klik niet die ik wel wil voelen. Ik wil je graag bedanken voor de leuke gesprekken en wens je het allerbeste.
  6. Hey daar, fijn dat we elkaar eindelijk in het echt konden zien! Ondanks dat het gezellig was, voelde het niet goed voor mij, ik zie dit dan ook geen toekomst hebben. Bedankt voor de leuke date en het lekkere eten/spannende film/fijne gesprekken en ik wens je het beste.
  7. Hey daar, ik stuur je nog een bericht omdat ik je niet zomaar wil negeren of ghosten. En ik wil graag eerlijk zijn. Voor mij zit er een tweede date niet in, ondanks dat het erg gezellig was. Ik hoop dat ik je er niet mee verras of overrompel. Het beste!
  8. Hey, veilig thuisgekomen? Ik wilde je nog bedanken voor vanavond. Je bent echt heel erg aardig, maar dat is voor mij niet genoeg, ik voelde de spark niet. Daarom kunnen we het hier nu beter bij laten. Nog een hele fijne avond!
  9. Hey, fijn dat we elkaar net hebben kunnen zien en elkaar wat beter hebben kunnen leren kennen. Ik ben er daardoor wel achter gekomen dat je toch niet helemaal bent wat ik zoek in een partner. Hopelijk begrijp je wat ik bedoel en heb je er begrip voor dat ik het hierbij wil laten. Ik hoop dat je vindt waar je naar op zoek bent. 
  10. Hey, nogmaals bedankt voor de gezellige avond! Ik vond het echt gezellig, maar voelde vooral een vriendschappelijke sfeer, en ik ben toch wel echt op zoek naar een partner. Een tweede date zit er dus voor mij niet in. Nog een fijne avond verder.

Iemand afwijzen wordt zo iets minder lastig

Iemand afwijzen is niet leuk en zal het ook nooit worden, maar wordt wel iets makkelijker met deze kant en klare berichtjes. Tweak ze waar nodig, pas ze aan of maak ze nog iets persoonlijker (afhankelijk van hoeveel dates jullie hebben gehad), maar onthoud, doe het snel, houdt het duidelijk en draai er niet omheen. 

Snel iemand afwijzen

Er is niets zo naar om een langere tijd na een date pas te horen dat het eigenlijk niets wordt. Laat het daarom, om de pijn in te perken, zo snel mogelijk aan de ander weten als je vervolg dates niet ziet zitten. Houdt de ander niet aan het lijntje en trek die pleister er zo snel mogelijk af. 

Duidelijk zijn met de afwijzing

Hoe duidelijker je bent, des te minder verwarring er kan ontstaan. Want waar verwarring is in het dateleven, is hoop, en dat is natuurlijk iets wat je niet wilt geven na een afwijzing. Dat maakt het alleen maar ingewikkelder en pijnlijker voor de ander. Vermijd daarom dingen als ‘het is niet het moment’, ‘misschien als ik je eerder had leren kennen’, of ‘het ligt niet aan jou, het ligt aan mij’. Hierin kan de ander namelijk nog kansen zien, ‘oh maar ik kan wel veranderen’, ‘oh nou dan kom ik na een paar maanden wel bij je terug’. En daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. 

Draai er niet omheen en wees direct

Ga na waar de ander echt iets aan heeft. 1) dat hij/zij/hen het snel weet dat je geen vervolgdate wilt en 2) dat het geen toekomst heeft. Het heeft geen zin om allemaal redenen op te gaan noemen waarom het niets wordt tussen jullie. De ander hoeft niet te weten dat je het eigenlijk saai vond, dat je nog aan je ex denkt of dat de ander wel iets vaker in bad mag gaan. Vertel dus alleen de hoofdreden waarom je het niet ziet zitten (je voelt de klik niet) en praat altijd vanuit jezelf en jouw gevoelens en gedachtes. 

Meer blogs lezen?

Er zijn al veel onderwerpen aan bod geweest in onze blogs, denk maar aan onze blog over de vulva of iets totaal anders als seks en warm weer. We bloggen iedere maandag, so stay tuned. 


Dit bericht is gepost in Dating. Bookmark de link.