Een soa zonder klachten, waar maak je je dan eigenlijk druk om? Wat voor impact heeft zoiets nou?

Impact soa

Soa’s zijn geniepig doordat je vaak niet eens in de gaten hebt dat je er een hebt opgelopen. Je krijgt namelijk lang niet altijd symptomen wanneer je een soa hebt. Maar, wat voor impact heeft een soa dan eigenlijk op je leven, als je er toch niets van merkt?

Allereerst: wat zijn soa’s?

Het woord soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Dit zijn aandoeningen die ziektes of infecties veroorzaken. Deze aandoeningen kun je krijgen wanneer je in contact komt met de bacteriën of virussen die het veroorzaken. Deze kun je krijgen als je onbeschermde seks hebt met iemand die al een soa heeft. Dan kun je dus, doordat je seksueel contact hebt met de besmette persoon, zelf besmet worden met een soa.

De meest voorkomende soa’s

Er zijn een aantal soa’s die voorkomen in Nederland en waar dan ook het meeste op wordt getest. Volgens soaaids is de meest voorkomende soa onder jongeren en heteroseksuele mensen chlamydia. Daarop volgend is gonorroe de meest voorkomende soa bij MSM, mannen die seks hebben met mannen. Er zijn een aantal groepen mensen die een verhoogde kans hebben om een soa op te lopen. Deze groep mensen noem je ook wel de risicogroepen.

Wanneer kun je klachten krijgen?

Je kunt pas klachten krijgen van een ziekte, wanneer de incubatietijd is verstreken. Alle soa’s hebben een andere incubatietijd. Een incubatietijd is de tijd die er voorbij gaat van de besmetting tot het krijgen van (klinische) symptomen. Niet iedereen merkt de symptomen echter op of herkent ze als een soa symptoom. Soms worden symptomen als bijvoorbeeld vermoeidheid of ongemak tijdens het plassen toegekend aan stress. Dat maakt dat veel mensen met een soa blijven rondlopen zonder dat ze er erg in hebben!

Pas nadat de incubatietijd soa erop zit, kan er worden gedetecteerd of er ook daadwerkelijk een soa aanwezig is. Dus wanneer iemand met een soa is besmet die een incubatietijd heeft van 14 dagen, is deze pas ná deze 14 dagen door soa testen op te merken. Om je tijdens deze incubatietijd te laten testen, heeft dus geen zin.

Wat voor klachten kun je krijgen?

Er zijn natuurlijk allerlei biologische verschillen tussen een mannen- en vrouwenlichaam. En ook per soa verschilt het enorm wat voor symptomen of klachten je van de seksueel overdraagbare aandoening kunt krijgen. Hier hebben we een aantal universele symptomen die zich kunnen voordoen als je bent besmet:

Symptomen voor de man

 • Branderig gevoel of pijn tijdens het plassen
 • (waterige) afscheiding uit de plasbuis, dit gebeurt vooral ‘s ochtends. Dit kan van transparant tot geel-groenig van kleur zijn
 • Pijn in de balzak
 • Jeuk of irritatie bij of rond de anus
 • Bloed bij de ontlasting
 • Aanhoudende diarree

Symptomen voor de vrouw

 • Branderig gevoel of pijn tijdens het plassen
 • Meer afscheiding en/of afscheiding die er anders uitziet/ruikt
 • Bloeden tijdens of na de seks
 • Pijn tijdens of na de seks
 • Pijn in de (onder)buik
 • Jeuk of irritatie bij of rond de anus
 • Bloed bij de ontlasting
 • Aanhoudende diarree

Ondanks dat dit een hele lijst is aan symptomen, merken de meeste mensen helemaal niets van een soa. Vooral vrouwen krijgen vaak geen symptomen, waardoor ze langere tijd onbehandeld met de ziekte, het virus of de bacterie rondlopen. Om als voorbeeld te nemen: ongeveer 75% van de mannen die de soa chlamydia heeft opgelopen, krijgt wel klachten, de overige 25% niet. Bij vrouwen ligt het percentage dat wél klachten krijgt lager en dus geen klachten krijgt een stuk hoger.

Wat kan de impact zijn van een onbehandelde soa?

Omdat veel mensen geen klachten krijgen en dus niet in de gaten hebben dat ze een soa hebben, heeft de aandoening alle tijd om schade aan het lichaam toe te richten. Zo kan bijvoorbeeld chlamydia, vooral voor vrouwen wanneer onbehandeld, heftige gevolgen hebben. De met chlamydia besmette vrouw kan onvruchtbaar worden. De kans dat een iemand uiteindelijk onvruchtbaar wordt door een chlamydia infectie wordt groter wanneer er vaker chlamydia besmettingen zijn geweest en er klachten zijn.

Maar ook het hiv-virus kan een grote impact hebben op je lichaam en uiteindelijk je leven. Hiv kan namelijk, onbehandeld, dusdanig veel schade toebrengen dat je immuunsysteem faalt, en een simpele verkoudheidsgriepje fataal kan worden. Het hiv-virus verandert in aids wanneer het afweersysteem dusdanig is aangetast, dat het het lichaam niet meer voldoende beschermt.

Hoe kun je dit allemaal voorkomen?

Veel soa’s zijn gelukkig goed te behandelen, mits je er op tijd bij bent. Zo kun je voor de meest voorkomende soa’s, chlamydia en gonorroe, een simpele antibioticakuur nemen en ook met hiv kun je met de juiste medicijnen goed leven. Maar, voorkomen is altijd beter dan genezen!

Wil je liever geen soa, dan zorg je er altijd voor dat je beschermde seks hebt met iemand anders. En dat houdt in, condooms gebruiken! Dit voorkomt namelijk huid-op-huid contact met de slijmvliezen, waar de besmetting plaatsvindt. Besmettingen kunnen zowel vaginaal, anaal als oraal plaatsvinden, dus niet alleen tijdens de ‘traditionele’ seks moet je een condoom gebruiken, maar ook tijdens de anale en orale seks. Hier kun je normale condooms voor gebruiken, maar ben je op zoek naar net wat extra’s voor de orale seks of stevigere condooms voor de anale seks? We got you covered:

Meer blogs lezen?

Soa’s klinken allemaal heel erg eng en naar, en dat zijn ze ook zeker. Maar je hoeft je geen zorgen te maken als je je goed beschermt met glijmiddel en condooms. Zorg er altijd voor dat je de juiste condoommaat in huis haalt om jezelf en je partner zo goed mogelijk te beschermen. We bloggen iedere maandag, so stay tuned!


Dit bericht werd gepost in Soa's en getagt .