Alles wat je moet weten over het vrouwencondoom

vrouwencondoom

Als we aan anticonceptie of voorbehoedsmiddelen denken, dan komt de anticonceptiepil of het mannencondoom als eerste bij de meeste mensen op. In sommige gevallen kiezen mensen ervoor om een vrouwencondoom te gebruiken. In deze blog gaan we dieper in op dit condoom. Want elk voorbehoedsmiddel is even belangrijk.

Wie heeft het vrouwencondoom ontwikkeld?

Net zoals bij het mannencondoom het geval is, gaat de geschiedenis van het vrouwencondoom duizenden jaren terug. Condooms werden in die tijd niet zozeer gebruikt als anticonceptie, al zijn de meningen daarover verdeeld. In het oude Griekenland werd bijvoorbeeld een geitenblaas gebruikt om sperma van dieren in op te vangen. Het doel was uiteraard om mee te fokken.

Condooms zoals wij die kennen – het mannencondoom – wordt in de vorm zoals we deze nu gebruiken al eeuwenlang gebruikt. Naar verluidt is het woord ‘condoom’ afkomstig van het Latijnse werkwoord ‘condomare’, wat temmen of intomen betekent. De Fransen zijn echter van mening dat het woord afkomstig is van het Franse ‘condomire’, dat samen slapen betekent. 

In de loop van de jaren zijn er talloze namen en varianten op het condoom uitgevonden, maar deze vorm van preventie van zwangerschap lag altijd in de handen van mannen. Dit veranderde pas in 1994, toen de Deense uitvinder Lasse Hessels in dat jaar patent op het vrouwencondoom aanvroeg. Vanaf dat moment kregen vrouwen ook de mogelijkheid om de kans op zwangerschap en soa’s zelf te controleren.

anticonceptie

Wat zijn de kenmerken van een vrouwencondoom?

Je kunt een vrouwencondoom het beste omschrijven als een zakje met twee flexibele ringen aan de uiteinden, deze zijn van rubber. Zoals je zou verwachten plaats je het condoom in de vagina van de vrouw. Een dergelijk condoom vangt sperma op en beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit condoom wordt overigens niet veel gebruikt door mensen die seks hebben, onderzoek heeft uitgewezen dat slechts 0,1% van de vrouwen een vrouwencondoom gebruikt tijdens de daad.

Ondanks het feit dat het vrouwencondoom weinig wordt gebruikt, heeft dit voorbehoedsmiddel veel voordelen. Het beschermt prima tegen ongewenste zwangerschappen, is vrij van hormonen en zonder recept verkrijgbaar. Net zoals bij elk ander condoom het geval is, kun je dit condoom slechts één keer gebruiken. Na gebruik dient het condoom te worden weggegooid.

De reden dat mensen het niet gebruiken komt waarschijnlijk omdat het te zien is aan de buitenkant van de vagina. Een vrouwencondoom is ook te horen en te voelen tijdens de seks, iets wat niet echt opwindend is. Ook het indoen van een exemplaar vergt enige oefening: als een vrouwencondoom wordt ingebracht kan dat het beste gedaan worden met behulp van de stijve penis van een man. Die begeleidt als het ware het condoom naar binnen.

condooms

Hoe breng je een vrouwencondoom in?

Het is uiteraard belangrijk dat je het vrouwencondoom inbrengt voordat je seks gaat hebben. Zoals we hierboven beschreven is het goed om het condoom te laten leiden door de penis van de man. Als de penis in het condoom zit, dan hoef je het niet meer vast te houden. Als je het als vrouw zijnde toch zelf wil doen, dan kun je het vergelijken met hetb inbrengen van een tampon. Het is belangrijk dat je tijdens het inbrengen zo ontspannen mogelijk bent.

Als je genoeg ontspannen bent, dan haal je het condoom uit de verpakking en knijp je de binnenring een klein beetje samen. Vervolgens duw je hem met enige druk, maar niet te hard langzaam in de vagina. Het is belangrijk dat de buitenste ring de schaamlippen bedekt. Veel mensen vinden dat een onprettig gezicht en kiezen daarvoor voor een mannencondoom, maar dit condoom is minstens net zo effectief.

Als je het condoom er weer uit wilt halen, dan knijp je de ringen een beetje samen en draai je het condoom een kwartslag voordat je het uit de vagina haalt. Op deze manier minimaliseer je de kans op lekken van sperma. Daarna leg je er een knoop in en gooi je het weg. Dit moet je overigens niet in een toilet gooien, want dan is de kans op een verstopt toilet aanwezig. Leg dat maar eens uit aan de loodgieter.

vrouwencondoom inbrengen

Is een condoom voor vrouwen betrouwbaar?

Net zoals bij het mannencondoom het geval is, is ook het relatief nieuwe vrouwencondoom uitgebreid getest voordat het op de markt werd gebracht. Dit condoom is betrouwbaar, maar net even iets minder betrouwbaar dan een condoom voor mannen. De kans bestaat namelijk dat er sperma langs de ring kan lekken als het condoom is verschoven. Het verschuiven is overigens normaal tijdens penetratie.

Maar dan nog is het vrouwencondoom relatief veilig. Onderzoek heeft uitgewezen dat van de 1000 paren die seks hebben gehad met het gebruik van een vrouwencondoom, er 50 vrouwen zwanger zijn geworden. Dit is bij juist gebruik. Als het condoom niet goed wordt ingebracht, dan wordt de kans op een zwangerschap groter, namelijk 210 vrouwen van de 1000 paren die seks hebben. Het is dus raadzaam om eerst goed te oefenen met inbrengen voordat je het gaat gebruiken tijdens de seks.

Je kunt naast het gebruik van een vrouwencondoom ook een extra voorbehoedsmiddel gebruiken om er zeker van te zijn dat je niet zwanger raakt, zoals de anticonceptiepil. Deze beschermt overigens niet tegen een soa. Je kunt er ook voor kiezen om een spiraaltje of een hormoonstaafje te gebruiken. Een vrouwencondoom kan overigens gewoon met glijmiddel worden gebruikt, indien gewenst. Het wordt wel aangeraden om een dergelijk condoom niet te gebruiken als je een latex-allergie hebt. Als dat wel het geval is, dan kun je het beste alsnog een mannencondoom gebruiken die vrij van latex is. Hieronder hebben we een selectie mannencondooms geplaatst.