Seks en liefde: wat betekent intimiteit tussen personen?

intimiteit

Seks, liefde, verbondenheid, het valt allemaal onder het kopje intimiteit. Maar wat is intimiteit nou precies? En hoe ervaren individuele mensen het? De ene associeert intimiteit alleen met seks, terwijl de ander het juist als iets romantisch ervaart, of beide. In deze blog gaan we dieper in op het begrip intimiteit en de betekenis ervan.

De betekenis van intimiteit

Als we het woord intimiteit in het woordenboek opzoeken, dan staat er: ‘innig; = vertrouwelijk: een intiem gesprek; intieme vrienden; intiem zijn met… seksuele omgang hebben met…’ en ‘gezelligheid’. Het begrip omvat dus een liefdevolle omgang tussen personen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Dit hoeft niet per definitie iets seksueels te zijn.

Een intieme aangelegenheid kan dus zeker ook in de familiesfeer plaatsvinden, tussen geliefden en zelfs tussen mens en dier. Het is een verbondenheid tussen levende wezens die een relatie versterken en/of bekrachtigen. Intimiteit kan dus in een zeer breed spectrum worden gezien. Psychologen gaan uit van zeven verschillende vormen van intimiteit tussen personen.

We gaan deze zeven verschillende vormen van intimiteit in deze blog uitlichten. Seks is uiteraard een intieme aangelegenheid, maar dat kan een gesprek tussen vader en zoon ook zijn. Een verjaardag die op kleine schaal wordt gevierd wordt ook omschreven als een ‘intieme aangelegenheid’. We kunnen dit het beste uitleggen door de negen vormen per stuk in deze blog voor te leggen.

intimiteit liefde

1. Seksuele intimiteit

Seksuele intimiteit is uiteraard een van de meest intieme momenten die mensen met elkaar kunnen hebben. Het hebben van seks is daar een onderdeel van, maar ook het delen van seksuele fantasieën of een erotische film kijken horen daarbij. Voor de ene persoon is het de ultieme verbinding, terwijl het voor de andere persoon niets meer is dan het uiten van lust. In de meeste gevallen is fysieke seksualiteit de ultieme uiting van genegenheid en bevestiging van liefde.

2. Lichamelijke intimiteit

Dat is seks, zonder twijfel. Maar ook het hand-in-hand lopen op straat, elkaar een knuffel geven, of simpelweg bij elkaar op de bank liggen en een film kijken hoort hierbij. Zelfs het hebben van oogcontact op een bepaalde manier is een vorm van lichamelijk contact. Dit hoeft niet per definitie alleen bij liefdespartners het geval te zijn. Ouders die hun kinderen knuffelen of bij elkaar op de bank liggen om een film te kijken ervaren lichamelijke intimiteit, maar uiteraard op een andere manier.

3. Emotionele intimiteit

Emotionele intimiteit is ook een zeer intieme vorm van met elkaar omgaan. Je vertelt namelijk je diepste gevoelens en emoties met een ander, iets dat misschien nog wel intiemer is dan fysiek contact. Ondersteuning tijdens verdriet, blijdschap en andere gevoelens is een vorm van emotionele intimiteit. Het zorgt voor verbinding tussen personen.

intimiteit hart

4. Intellectuele intimiteit

Het delen van ervaringen, kennis, opvattingen over religie, maatschappij of andere zaken, hoort bij intellectuele intimiteit. Dit kan in sommige gevallen voor verdeeldheid zorgen, of misschien nog erger. In andere gevallen zorgt het voor een krachtige verbintenis die mensen dichter bij elkaar brengt. Er wordt een connectie gemaakt door het hebben van gezamenlijke ideeën en opvattingen.

5. Het delen van tijd

Tijd is het kostbaarste bezit van de mens. Je kunt het niet kopen, maar wel delen. Als je deze kostbare tijd deelt met personen waar je om geeft, dan deel je iets dat belangrijker en waardevoller is dan alles op aarde. Samen tijd doorbrengen is een vorm van verbinden tussen personen. Dit kunnen liefdespartners zijn, maar uiteraard ook ouders met hun kind, of zelfs met je hond of kat.

6. Sociale intimiteit

Als je samen dingen onderneemt, dan breng je sociale intimiteit in de praktijk. Dat kan een bioscoopje pakken zijn, maar ook samen boodschappen doen of simpelweg even bij elkaar op de koffie. Wat dat betreft ligt sociale intimiteit in het verlengde met nummer 5 uit dit lijstje. Sociale contacten onderhouden is ook een vorm van verbintenis en versterkt de relaties tussen hen die dat in de praktijk brengen.

sociale intimiteit

7. Spirituele intimiteit

Spirituele intimiteit is het delen van opvattingen van een geloof, de dood, de zin van het leven of andere zaken die te maken hebben met spiritualiteit. Het samen uitvoeren van rituelen hoort daarbij. Spirituele mensen zoeken elkaar op om hun geloofsbelijdenis te delen en dat schept een band tussen mensen. Dit kan tussen twee mensen zijn, of duizenden mensen.

Het nut van een intieme band hebben

De behoefte aan intimiteit verschilt per persoon, ook de manier waarop een persoon intimiteit zoekt is zeer persoonlijk. Er is geen handboek voor. De ene persoon ligt het liefste de hele dag te knuffelen of fluistert lieve woordjes, terwijl de ander meer in zichzelf zit en moeite heeft met het uiten van emoties en intieme gevoelens. Als personen een relatie hebben dan dienen persoonlijke opvattingen met betrekking tot intimiteit te worden gerespecteerd.

Intimiteit en kwetsbaarheid gaan hand-in-hand. Iemand die zich niet emotioneel kwetsbaar op kan stellen, zal nooit optimaal kunnen genieten van een intieme gelegenheid. Het vergt dus het nemen van risico’s en dat wordt beloond met liefde en geluk. In sommige gevallen wordt er misbruik van gemaakt, waarna een persoon voorzichtiger wordt in het delen van gevoelens. Het loont altijd om je hart open te stellen, want een leven zonder intieme ervaringen is een stuk minder prettig.

intieme band