Jodelende odol

Waarom hebben mannen een odol?

Wat is een odol? We vallen me de deur in huis! Misschien heb je er wel eens van gehoord, of al zelf meegemaakt. Je wordt wakker en merkt dat je vrolijke vriend al in volle glorie overeind staat (lekker te genieten van het uitzicht). Ja hoor, een ochtenderectie, ook wel odol genoemd. Het is een afkoting die staat voor (en we verzinnen het niet): Ontzettend Dikke Ochtend Lul. Tja, laten we het maar gewoon bij de naam noemen, dan is discussie over de beschrijving niet langer nodig, want iedereen weet nu wat je bedoelt.

Wat is een odol (of Morning Glory)?

Een ochtend erectie is wanneer je penis stijf is in de ochtend als je net wakker wordt. Het fenomeen heeft zelfs een medische naam gekregen: nocturnal penile tumescene. Schrik niet, het is heel normaal en juist gezond dat je odol ‘s ochtends vroeg staat te jodelen. Dit gebeurt zelfs meerdere malen in je slaap al, zo’n drie tot vijf keer! Maar, waarom gebeurt dit nou eigenlijk?

Waarom krijgen mannen een odol?

Is zijn veel onderzoeken naar geweest. De grote vraag is; Waarom hebben mannen een ochtend erectie? Voorheen werd gedacht dat je dit kreeg wanneer je een erotische droom had. Of dat je een odol kreeg om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk je blaas leegde in bed als je aan het slapen was. Je kunt namelijk niet plassen met een stijve penis. Er zijn onderzoekers die ervan overtuigd zijn dat deze theorieën kloppen. Anderen zeggen dat je er een krijgt vanwege de hoge testosteronlevels in je lichaam als je jong(volwassen) bent. Het lichaam wil de penis dan gewoon voorzien van vers bloed, zo blijft alles naar behoren werken. En ja, als er bloed naar je penis stroomt, dan krijg je een erectie.

Hoe vaak krijg je een odol?

Odols hebben dus (hoogstwaarschijnlijk) te maken met je hormonen en testosteronlevel. Deze gieren in je puberteit door je lichaam, en zullen naarmate je ouder wordt afnemen. Dat zullen je odols dus ook doen. We gaven al aan dat je ze ’s nachts tijdens het slapen ook meerdere malen kunt krijgen, hier zul je alleen zelf weinig van merken. Ben jij in de puberteit en heb jij nog nooit een odol gehad? Maak je geen zorgen, grote kans dat dit vanzelf nog komt. Heb je er echter al een langere poos geen meer gehad, terwijl je die eerst wel veel had? Dan kan het zijn dat het zelfregulerende sekssysteem (je penis) niet helemaal goed meer functioneert. Maak je je zorgen? Ga dan vooral eens langs bij de huisarts, die kan jou het beste helpen!

Krijg je odols ook overdag?

Gelukkig komen odols overdag niet voor. Dit komt omdat je brein overdag een anti-erectiestofje afgeeft om te voorkomen dat je een erectie krijgt wanneer je dat niet wil, tijdens een etentje met je schoonouders bijvoorbeeld. Deze stofjes worden tijdens je slaap niet afgegeven, dus verdwijnt de natuurlijke erectie-remming. Hierdoor kunnen je erecties geheel zonder jouw kennis of invloed komen en gaan. Dat betekent niet dat je geen erecties overdag kunt krijgen. Dan noem je het ook geen odol meer maar gewoon, een erectie. Een normale erectie kun je krijgen als je bijvoorbeeld opgewonden bent.

Wat kun je eraan doen?

Eigenlijk niet zoveel. Ochtend erecties trekken vanzelf weer weg als je het even tijd geeft, maar we begrijpen dat het een beetje beschamend kan zijn als je met je familie aan het kamperen bent en je opeens je eigen tent in je onderbroek hebt zitten. Het enige wat je kan doen is wachten tot deze weer wegtrekt, of er natuurlijk zelf even aan trekken om je odol zo een handje te helpen. Dat is nog eens een lekker begin van je dag (maar dit doe je natuurlijk niet in het bijzijn van je familie tijdens het kamperen!!).

Geen odol in de ochtend?

Een ochtend erectie (ook wel Morning Glory genoemd) krijgt iedere man in de ochtend. Hierboven hebben we al uitgelegd dat dit te maken heeft met het hoge testosteronlevel in je lichaam. Maar wat als je nu geen erectie in de ochtend krijgt? Dit zegt eigenlijk iets over de algehele gezondheid van je penis. Vanaf het moment dat je merkt dat de odol iedere ochtend begint te verdwijnen zal je ook merken dat spontane erecties, die zonder enige reden voorkomen, ook beginnen te verdwijnen. Kortom; vaak verlies je eerst je ochtend erectie, en daarna volgt al snel gehele impotentie. Je lichaam heeft hier allerlei verschillende redenen voor. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je te weinig testosteron aanmaakt, hart- en vaatziekten hebt of dat je niet goed in je REM-slaap komt. Tijdens de REM-slaap ontspant het zenuwweefsel in de penis waardoor er bloed naar de penis kan stromen. Vanaf het moment dat jij niet goed in je REM-slaap komt betekend dit ook dat het lichaam zich niet heeft kunnen ontspannen om het bloed naar de penis te laten stromen. Ga daarom altijd eerst achter de achterliggende oorzaak aan voordat je het oplost met erectiemiddelen.

Meer blogs lezen?

Wil je meer weten over odols of wil je graag meer weten over een ander onderwerp? Stuur ons dan een berichtje zodat we jou kunnen helpen met je vraag! Check ook vooral onze eerdere blogs, zoals: seks is meer dan je misschien denkt, Kim Holland vertelt of glijmiddel, een wondermiddel. (bron: menshealth)