LGBT, plus?

Blog LGBT

De meeste mensen zijn wel bekend met de afkorting LGBT. Het staat voor lesbian, gay, bisexual en transgender. De mensen die onder deze groep vallen worden gelukkig steeds meer geaccepteerd door alle positieve aandacht, maar wist jij dat er nog veel meer seksualiteiten en genders zijn? Misschien heb je wel eens van LGBT+ of LGBTQIAP gehoord, wat is dat dan?

Wat is LGBT

Er was een tijd waarin het niet als normaal of acceptabel werd gezien als je niet hetero was. De homo- en biseksuelen waren het zat dat ze anders en vaak slechter werden behandeld dan mensen die heteroseksueel zijn. Ze vormden in de jaren negentig een beweging wat uiteindelijk het begin zou zijn van de LGBT-community. Door de jaren heen zijn er meerdere seksualiteiten en genders toegevoegd, en deze afkortingen worden soms ook in de LGBT-benaming genoemd.

Q – Queer

Dit is een parapluterm, hier vallen meerdere woorden (dus mensen) onder. Mensen die zich queer voelen willen afstappen van het fenomeen dat hetero zijn standaard is. Ze verzetten zich tegen alle vormen van hokjes over seksualiteit en gender. Wanneer ben je dan queer? Wanneer je bijvoorbeeld homoseksueel bent of een travestiet. De Q kan ook staan voor ‘questioning’, dit zijn vaak wat jongere mensen die nog zoekende zijn naar wie ze precies zijn en wat hun gender of seksualiteit is.

I – Interseks

Dit zijn mensen die zowel mannelijke als vrouwelijke lichamelijke kenmerken hebben. Dit komt meestal door een foutje in de genen. Vaak voelen deze mensen zich wel man óf vrouw, maar hun lichaam is in de war. Mensen met een intersekseconditie zijn echter niet hetzelfde als transgenders, deze mensen worden met het verkeerde gender (in het verkeerde lichaam) geboren, maar hun lichaam heeft wel duidelijke mannelijke óf vrouwelijke kenmerken, dus niet allebei.

A – Aseksualiteit

Mensen die aseksueel zijn, voelen zich niet seksueel tot een ander aangetrokken en hebben ook geen verlangen naar seks of seksueel contact. Ze kiezen er vrijwillig dus voor om geen seksuele relaties met anderen aan te gaan. Dat betekent niet dat ze niet verliefd kunnen worden of geen (seksuele) relaties willen/kunnen aangaan. Ze hebben er alleen simpelweg geen behoefte aan.

P – Panseksualiteit

Mensen die panseksueel zijn, voelen een seksuele aantrekking of een verlangen naar personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Het maakt dus helemaal niets uit of iemand een man, vrouw of in transitie is! Je zou dus kunnen zeggen dat er niet naar het lichaam wordt gekeken maar puur naar het innerlijk. Panseksualiteit is wel echt anders dan biseksualiteit, deze mensen vallen namelijk op twee geslachten, man en vrouw.

Bonusletter: S – Straight allies

Dit zijn heteroseksuelen mensen die geboren zijn zoals ze zich voelen (dit noem je cisgender) die mee strijden tegen homohaat en homofobie. Je kunt dus ook als je geboren bent als jongen en valt op meisjes (of andersom natuurlijk) onderdeel zijn van de LGBT community! Het mooie van de LGBT community is namelijk dat ze niemand buitensluiten, discrimineren of kleineren. Iedereen is welkom zolang je respectvol met je medemens omgaat.

Plus +

Hierboven hebben we alle letters die steeds vaker aan de afkorting LGBT worden toegevoegd behandeld, maar meestal wordt er lekker makkelijk een plusje (LGBT+) achter gezet. Omdat er nóg meer soorten gender en seksualiteiten zijn, omvat de plus alle mogelijke seksualiteiten en genderidentiteiten die er bestaan.

Meer blogs lezen?

Zijn er dingen nog niet zo duidelijk of wil je iets heel anders weten? Neem dan gerust contact met ons op! En heb jij onze andere blogs al gelezen? Weet jij bijvoorbeeld al wat de beste seksstandjes zijn voor tijdens het warme weer? Bedankt voor het lezen en stay tuned voor de volgende!