Libidoverschillen, waarom wil de een meer seks dan de ander?

libido vrouwen verhogen

Mensen zijn verschillend, hebben verschillende behoeftes en wensen. Het is dus niet zo gek dat er ook libidoverschillen zijn. Maar waarom wil de een meer seks dan de ander? En hoe zorg je ervoor dat het jullie relatie niet aantast én dat jullie libidoverschillen niet meer zo groot zijn?

Libidoverschillen zijn heel normaal

Allereerst is het goed om je te realiseren dat het oké is om meer zin te hebben in seks, of juist een minder groot libido te hebben dan je partner. In veel relaties is er in enige mate een verschil in libido. En dat is niet erg, zolang je er maar samen uitkomt. 

Ook is het goed om niet te vergeten dat jij nooit iets hoeft te doen als jij dat niet wilt. Wil de ander vaker, meer of langere seks dan jij? Dan betekent dat niet dat jij hier (altijd) aan moet toegeven. Het is, net zoals met alles in een relatie, geven en nemen, compromissen sluiten. 

Ondanks dat het normaal is, kan het wel frustrerend zijn

De een wil vaker seks dan de ander, jullie zitten niet op een lijn met wat jullie fijn of lekker vinden of de fantasieën lopen enorm uiteen. En dan hebben we nog niet eens benoemd dat partners vaak ook nog verschillen in wat hen precies opwindt, hoe snel ze opgewonden raken en wat ze van elkaar in de slaapkamer verwachten. 

Seksuele behoeftes, en dus ook die van jou en je partner, veranderen door de jaren heen. Daar spelen verschillende factoren spelen een rol bij, zoals stress in bepaalde levensfases. Maar ook natuurlijke fenomenen als hormonen kunnen behoorlijk veel invloed hebben op je libido. Zo kunnen vrouwen kunnen door hormonen, zoals tijdens een zwangerschap of door de menopauze minder zin hebben in seks. En bij mannen kan het libido ook afnemen naarmate het testosteron afneemt.

Wanneer je libido, seksuele wensen, grenzen en behoeftes niet overeenkomen, heeft dat natuurlijk invloed op je relatie. Ook buiten de slaapkamer. Het kan zelfs zorgen voor onenigheid, frustraties, verdriet of ruzie. Zo jammer, want seks hoort fijn en lekker te zijn, en jullie dichter naar elkaar toe te brengen.

Verschillende libidotypes

Seksuologe Sandra Pertot stelt in haar boek ‘als de zin in seks niet gelijk is’ dat de verschillende seksuele voorkeuren onder te verdelen zijn in verschillende ‘libidotypes’. Het ‘reactieve libidotype’ zegt bijvoorbeeld liever niets dan dat hij/zij/hen telkens weer een nee te horen krijgt. Ze lijden liever in stilte dan dat ze afgewezen worden. Zij stellen de gevoelens van hun partner boven hun eigen gevoelens. Het ‘eisende libidotype’ wordt juist kwaad of zichtbaar upset als zij een nee te horen krijgen. Dit libidotype kan er ook een handje van hebben om in te spelen op het schuldgevoel van de ander door dingen te zeggen als ‘Je vindt me niet meer aantrekkelijk’. 

Deze en de vele andere libidotypes staan niet vast en kunnen door de jaren heen veranderen, zowel in positieve als negatieve zin. Ook ontwikkeling is mogelijk binnen een libidotype. Om als partners in je relatie meer naar elkaar toe te groeien, is het belangrijk om vast te stellen welk libidotype jullie nou eigenlijk zelf zijn. Wanneer je dit van jezelf en je partner weet, kun je op zoek gaan naar de verschillen en overeenkomsten tussen jullie. Het is namelijk heel goed te doen om als verschillende libidotypes in een relatie te zitten!

Hoe los je dit op?

We hebben het al zo vaak gesteld, maar als je echt een brug wilt bouwen tussen jullie twee en je jullie libidoverschillen aan de kant wil zetten of hieraan wilt werken, dan zal je met elkaar moeten praten. Ondanks dat dit heel logisch klinkt, gebeurt het in de praktijk nog veel en veel te weinig. 

Door te praten over wat jij wil en verwacht, door je gedachtes uit te spreken en je libidotype te achterhalen, kunnen jullie samen een compromis sluiten. Het is hierbij belangrijk om dieper op de problemen in te gaan. Hoe komt het eigenlijk dat je partner vaak/vaker geen zin heeft? Komt dit misschien door stress? Of door hormonale veranderingen? Wellicht dat hele simpele oplossingen al een enorm verschil kunnen maken, zoals eerlijk aan te geven of je zin hebt in seks of niet, of juist zelf een keer het initiatief nemen in bed. Maar daar kom je alleen achter, door met elkaar te praten. 

In sommige gevallen ligt het niet aan iemands libido dat er weinig seks is. Zo kan iemand bijvoorbeeld wel willen, maar kan het simpelweg niet (denk maar aan erectieproblemen). Maar gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen om het libido weer op te krikken en de libidoverschillen te verkleinen:

Meer blogs lezen?

Praten is belangrijk, dat weten we bij CondoomEnzo! Laat jij ons daarom weten wat jij van ons en onze blogs vindt en wat jij graag nog in een blog terug wilt zien? Alle feedback en input is van harte welkom. We bloggen iedere maandag, so stay tuned!