Leukste maand van 2021 / Maart de maand van de leuke seks!

Maand van de leuke seks

Het is alweer maart! Weet jij al wat dat betekent? Nee?? Maak je geen zorgen, wij gaan je precies uitleggen wat de maand maart nou zo’n toffe maand maakt. Het is namelijk de maand van de leuke seks!

Maand van de.. wat?

Je las het goed, de maand van de leuke seks. Dit initiatief is opgezet door Stichting Maand van de Leuke Seks om meer aandacht te geven aan de positieve kanten van seks, seksualiteit en intimiteit. De World Health Organisation (WHO) stelt dat de seksuele gezondheid, meer is dan alleen maar de ‘afwezigheid van ziekte, dysfunctie of zwakte’. Het gaat ook om een ‘positieve en respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties’. En je moet altijd instaat zijn om ‘plezierige en veilige seksuele ervaringen aan te kunnen én mogen gaan’. Als jij bijvoorbeeld het idee hebt niet op een plezierige manier over je seksualiteit te kunnen praten of deze uit te oefenen, dan is er dus geen sprake van een goede seksuele gezondheid. En dit gebeurt nog veel te vaak in de praktijk.

Wat gaat er dan niet goed?

Om maar een voorbeeldje te noemen; kun jij je jouw seksuele voorlichting nog herinneren? De meeste voorlichtingen focussen zich op de biologische aspecten van seksualiteit. Er wordt (deels) uitgelegd wat er met de zwellichamen in een piemel gebeurt als deze stijf wordt, hoe je je moet beschermen tegen ongewenste zwangerschappen en hoe afgrijselijk soa’s zijn. Werd er bij jullie verteld over hoe je een vrouw kon laten klaarkomen? Dat er verschillende manieren van masturberen zijn? Dat sommige mensen zich vrouw noch man voelen? Wij ook niet.

Hoe belangrijk het ook is om te weten wat er gebeurt als vrouwen ongesteld worden en waarom soa’s het einde van de wereld zijn, het heeft niet zo veel te maken met seks. De focus tijdens deze voorlichtingen ligt vooral op de negatieve aspecten, wat je echt níet moet doen en willen, hoe je je moet beschermen, moet voorkomen en je grenzen moet aangeven. Klinkt niet echt aantrekkelijk meer, die seks. Toch? Er worden geen standjes uitgelegd, er word je niet geleerd hoe je op een veilige manier naar porno of porna kunt kijken (ontzettend veel mensen weten nog steeds niet wat porna is) en je weet na de voorlichting niet hoe fijn het is om seks te hebben. Hoe fijn het is om verliefd te zijn en hoe fantastisch het is om in je eentje van je eigen lichaam te genieten.

Niet alleen tijdens de seksuele voorlichting wordt er vooral gekeken naar de negatieve kanten, ook in het nieuws komt seks en seksualiteit nog vaak negatief aan bod. Je hebt vast wel eens een keer een nieuwsartikel gelezen over het zoveelste seksuele misdrijf, of over hoe sekswerkers worden bedreigd. Hoe er wordt neergekeken op mensen die hun seksualiteit willen vieren, of dat er wordt gediscrimineerd op hoe iemand zich voelt. Zelden wordt er gesproken over de positieve kanten van seks. Maar, er is hoop.

Wat kunnen we tegen deze negativiteit doen?

We moeten seks en het praten over seksualiteit normaliseren! Communiceer over seks, wat je leuk vindt, laat zien wat jij wil proberen, en houd een positieve kijk op seks. Hoe meer en positiever jij over seksualiteit, intimiteit en relatievorming praat, des te normaler het gaat worden om erover te praten. Des te makkelijker mensen kunnen aangeven wat ze wél willen in plaats van wat ze liever niet willen. Hoe mooi zou een wereld zijn waar er normaal naar seks en seksualiteit wordt gekeken en over wordt gepraat? Want zeg nou zelf, seks is een best wel natuurlijk iets! Stichting De Maand van de Leuke Seks kan je hier een handje bij helpen.

Wat doen ze dan?

Stichting Maand van de Leuke Seks wil iedereen mee laten doen en betrekken bij het hebben van leuke seks. De gehele maand maart organiseren ze (nu dan online) workshops over seks, seksualiteit, genderidentiteit en alles wat hierbij komt kijken. Deze workshops worden normaal door het hele land georganiseerd, maar nu kun je er heerlijk ontspannen thuis van genieten!

Ieder jaar komen er weer andere onderwerpen aan bod. Heb jij moeite met de huidige vorm van seksuele voorlichting en wil jij het beter voor jouw kind? Daar bestaat dit jaar een online workshop voor. Heb jij (of ken jij iemand met) een visuele beperking en heb jij nog geen passende seksuele voorlichting gehad? Daar bestaat een online workshop voor. Wil jij jouw lichaam beter leren kennen en waarderen zodat je weet wat nou écht fijn is en dus beter kan genieten tijdens de seks? Daar bestaat ook al een online workshop voor! Keuze zat, er zit vast ook wel iets voor jou tussen!

Waar meld ik me aan???

Je kan je heel simpel aanmelden via de website van de stichting, voor sommige workshops betaal je een (kleine) vergoeding, andere zijn helemaal gratis. Maar let wel op, bij sommige workshops zit een max aantal deelnemers, dus wees er snel bij! Op = op!

Speciale dag

Het is niet alleen een speciale maand, maar vandaag is ook nog eens een hele speciale dag! Het is namelijk internationale vrouwendag! Dat betekent stilstaan bij vrouw zijn, gelijk zijn, terugblikken op de ongelijke tijden en vooruitstreven naar nóg meer gelijkheid. Wat heb jij al gedaan om jouw vrouwelijkheid te vieren en te blijven strijden naar gelijke rechten? Of wat heb jij voor de vrouwen in jouw omgeving gedaan? Laat het ons vooral weten!

Meer blogs lezen?

Hoppa, weer een blog af! Krijg jij nou geen genoeg van onze blogs? Geen problemo, we hebben er zat! Weet jij al waarom het goed kan zijn om je sokken tijdens seks aan te houden? En weet jij al wat er met je lichaam gebeurt als je klaarkomt? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!