Masturberen: seksuele ontdekking en zelfliefde binnen handbereik

masturberen

Masturbatie (of zelfbevrediging) is voor de meeste mensen de eerste ervaring met seks. Jezelf ontdekken is een onderdeel van het ontwikkelen van je seksualiteit, en masturberen wordt door vrijwel iedereen gedaan. Maar wat is vingeren nou eigenlijk? Of aftrekken? Doe je het wel goed? Wat kun je gebruiken als hulpmiddel? In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp, want jezelf op seksueel gebied ontdekken is hartstikke leuk en lekker.

Aftrekken en vingeren

Mannen en jongens trekken zich veelal af als ze doen aan masturberen, vrouwen en meisjes vingeren zichzelf. We hebben al eerder een aantal tips gegeven over hoe je jezelf moet aftrekken, en ook vingeren hebben we al eerder behandeld in een blog, dus de manier waarop het ‘moet´ slaan we even over. Jezelf aftrekken en vingeren wordt masturberen genoemd, en is heel normaal. Ieder mens (begint vaak in de pubertijd) doet aan masturbatie, uitzonderingen daargelaten.

Er is geen speciale handleiding waarop te lezen staat wat ‘de perfecte manier’ is om te doen aan zelfbevrediging. Zoals we in onze eerdere blogs al schreven, is het een persoonlijke voorkeur dat per persoon verschilt. Sommige mensen houden van ruw, terwijl anderen weer op een zachte manier masturberen. We kunnen altijd een glijmiddel aanraden, want dat maakt het allemaal net even wat soepeler en gladder, en dat is een heerlijk gevoel. We hebben hieronder een aantal kwalitatief goede glijmiddelen voor jullie uitgestald.

Masturberen met je partner

Masturberen wordt ook omschreven als solo-seks, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het is volkomen prima om te blijven masturberen als je een relatie hebt. Het hoeft niet stiekem wanneer je partner naar bed is, of als je onder de douche staat. Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw libido hoger is als dat van je partner, dus heb je vaker zin in seks. Dan is ‘even ontladen’ door middel van masturbatie een optie, maar het is verstandig om dat gewoon bespreekbaar te maken met je partner.

Jullie kunnen er ook voor kiezen om samen te masturberen, of met elkaar te spelen, dat past in het plaatje van voorspel, het seksuele spel dat jullie spelen voordat de daadwerkelijke geslachtsgemeenschap plaatsvindt. Over glijmiddel hebben we het al gehad, maar waarom zouden jullie er geen speeltje bij pakken? Er bestaan voor zowel mannen als vrouwen verschillende toys die masturbatie net even wat spannender maken. We zetten er een aantal op een rijtje.

Hulpmiddelen bij masturbatie

De ontwikkelingen rondom sektoy’s staan nooit stil. Er zijn bedrijven die dagelijks bezig zijn om speeltjes te ontwikkelen die ervoor moeten zorgen dat je een orgasme krijgt die je nooit meer vergeet. Een sekstoy moet een toevoeging zijn aan je seksleven, en geen vervanging. Als je merkt dat je een speeltje als vervanging gebruikt dan is het raadzaam om met je partner te bespreken waarom dat zo is. Wat mis je? Wat verlang je? Masturbatie kan een leuke toevoeging zijn aan je seksleven, daar zullen veel mensen het over eens zijn.

Als je speeltjes gebruikt dan kan dit een leuke en lekkere toevoeging zijn, zoals we hierboven al beschreven. Er bestaat voor zowel mannen als vrouwen verschillende sekstoy’s. Ga je voor een dildo? Of een vibrator? En wat neemt de man? Het is leuk om samen te zoeken naar een speeltje, en deze samen in de slaapkamer uitproberen, want er zijn geen regels, behalve de regels die jullie onderling afspreken uiteraard. Er bestaan ook toys voor stellen, die kunnen jullie lekker samen gebruiken.  Zorg er wel voor dat je een goede toycleaner gebruikt voordat en nadat jullie gebruik hebben gemaakt van een speeltje. Want hygiëne is minstens zo belangrijk.

Moeite met klaarkomen

Sommige mensen hebben moeite met klaarkomen, ondanks dat ze een speeltje gebruiken of gewoon masturberen met hun handen. Vooral vrouwen hebben last van dit probleem. 1 op de 4 vrouwen heeft last van moeite met klaarkomen, en slechts 2 procent van de mannen heeft hier last van. Het is dus vooral een probleem dat vrouwen het meeste ervaren. De meeste vrouwen komen niet klaar door penetratie, zelfs niet als ze een speeltje gebruiken. Het probleem is vaak psychisch, en zal dus door middel van een seksuoloog of psycholoog moeten worden besproken.

Tijdens het masturberen kunnen vrouwen hun G-spot masseren. Dit onderwerp hebben we onlangs uitgebreid besproken in onze blog over de G-spot. Dit kan resulteren in een orgasme, of misschien vind een vrouw het lekkerder als alleen de clitoris wordt gestimuleerd. Doe het niet te overhaast, want voor seks moet je rustig de tijd nemen. Door welke ‘techniek’ kom je wel sneller klaar? Er zijn speciale G-spot vibrators en clitoris vibrators te koop waarmee je kunt ontdekken wat je het lekkerste vindt, want misschien kun je niet klaarkomen omdat simpelweg dat ‘ene plekje’ wordt gemist.

Overmatig masturberen

Masturberen is leuk en lekker, dus het is normaal dat je regelmatig doet aan zelfbevrediging. Het wordt een ander verhaal als je op een gegeven moment dwangmatig en overmatig de hand aan jezelf slaat. Zelfs als je eigenlijk geen zin hebt. Het is belangrijk dat je dit signaal serieus neemt, want vaak is er een psychologisch aspect dat de oorzaak is van overmatig masturberen. Een seksverslaving ligt op de loer, en dat wil je niet, want dat is net zo slecht als elke andere verslaving.

Overmatig masturberen wordt ook wel een ‘masturbatie verslaving’ genoemd. Wees gerust, jij bent echt niet de enige op deze planeet die overmatig masturbeert, als dat het geval is. Het zijn vaak mensen die moeilijk met hun emoties om kunnen gaan, en zien masturberen als een uitvlucht. Ook in dit geval is het raadzaam om met een seksuoloog of psycholoog in gesprek te gaan. Niemand hoeft het te weten, en deze professionals gaan heel discreet met jouw informatie om. Datgene wat je deelt met een seksuoloog blijft tussen jou en die persoon.

masturberen tips

Feiten en fabels over masturberen

Er bestaan een hoop feiten en fabels over masturbatie. Vroeger, toen het Christelijke geloof op veel kostscholen werd toegepast, geloofde men dat je naar de hel ging als je masturbeerde, dus moesten jongens en meisjes met de handen boven de dekens slapen. Tegenwoordig weten we allemaal dat masturberen de normaalste zaak van de wereld is, en zelfs belangrijk is als het gaat om het ontdekken van je seksualiteit. We hebben een aantal feiten en fabels op een rijtje gezet.

Masturberen is ongezond

Een fabel. Het is juist goed voor je om jezelf te ontdekken en het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat je immuunsysteem erdoor versterkt. Daarnaast geeft het een geluksstofje af, dus masturberen is gewoon goed voor je.

Masturberen werkt stressverlagend

Een feit. Masturberen werkt zeker stressverlagend, en zorgt ervoor dat de stresshormonen in je hersenen afnemen. Het is dus een lekker middeltje dat helpt tegen alledaagse stress. Als je het overmatig gaat doen dan is het wel een probleem, maar daar hebben we het al eerder in deze blog over gehad.

Masturberen is goed voor seks met je partner

Een feit. Vooral als je geneigd bent om te snel klaar te komen, dan is het goed om eerst de hand aan jezelf te slaan voordat je samen met je bedpartner aan de gang gaat. Je zult het dan langer volhouden, wat een avondje samen net even wat extra glans geeft, want het is zonde als jullie je de hele avond op verheugen, en het is dan binnen vijf minuten afgelopen.

Masturberen verandert de vorm van je penis

Een fabel. Dat is natuurlijk pure onzin. Je penis is niet van klei, net zoals de vagina dat ook niet is. Dus van vervorming is geen sprake als je doet aan masturberen. Dat zou wel vreemd zijn. De vorm van je penis of vagina verandert niet, dus masturbeer er lekker op los, geen probleem.

Masturberen werkt tegen hoofdpijn

Een feit. Het is wetenschappelijk bewezen dat masturberen helpt tegen hoofdpijn. Het zorgt voor minder stress en stimuleert je bloedsomloop, waardoor je hoofdpijn zal afnemen. Probeer het maar eens. We garanderen niets, maar er is onderzoek naar gedaan. We moeten er wel bij vermelden dat een kater van de alcohol een andere zaak is, maar een simpel hoofdpijntje kan worden verholpen door masturbatie. Dat is leuker en lekkerder dan een paracetamol, toch?

masturberen feit en fabel