Misschien heb je al wel een idee waar deze blog over gaat, namelijk de Belgische psychologe Kaat Bollen. Wat vindt jij van deze ontwikkelingen? Laat het ons vooral weten!
Allereerst, wie is Kaat Bollen
Voor de mensen die niet weten wie Kaat Bollen is en wat er precies is gebeurd, zullen we je natuurlijk even een handje helpen. Kaat, 35 jaar, is een vrouw die al jaren actief is als psycholoog, relatietherapeut en seksuoloog. Ze is er dan ook niet vies van om open te zijn over seksualiteit (iets wat wij natuurlijk toejuichen!), en ook over haar eigen seksualiteit. Zo deelt ze op Instagram alledaagse foto’s van familie en leuke kiekjes van haar vrienden, maar ook foto’s met een iets pikanter randje. Zo is er af en toe wat meer skin te zien en draagt ze een lager truitje of is er lingerie te zien. Ook heeft ze een porna film geregisseerd (dat is een vrouwvriendelijke versie van porno) en heeft burlesqueshow gepresenteerd. Hartstikke leuk natuurlijk, ieder zijn ding, doe wat je gelukkig maakt! Maar waarom is dit in opspraak gekomen? Waarom is ze nu in het nieuws?
Het begon bij een klacht
Een collega van Kaat had hierover een jaar geleden een aanklacht ingediend bij de Belgische Psychologencommissie. Hij vond dat het gedrag van Kaat niet oké was, of in ieder geval het online posten van haar eigen seksualiteit. Het zou namelijk de waardigheid en geloofwaardigheid van psychologen aantasten. Het maakte geen verschil dat wat ze postte en deed niet onder werktijden viel, maar ze in haar vrije tijd deed. De commissie was het namelijk met de aanklacht eens en stelde dat de waardigheid van hun beroep ermee wordt aangetast en er imagoschade ontstaat.
En wat is er nu gebeurd?
Toen ze dit te horen kreeg, heeft ze per direct haar psychologentitel opgegeven. Dit is iets wat je niet zomaar doet, je hebt namelijk lang en hard gestudeerd om je diploma te halen, en werkt vervolgens hard. Ook Kaat dacht hier niet te licht over en heeft een moeilijk besluit genomen. Ze zegt: “als psycholoog zijn anno 2021 inhoudt dat ik niet mijzelf mag zijn (zelfs niet in mijn privéleven, want daar gaat dit over!) dan ben ik liever geen psycholoog”. Lees hier wat ze er verder nog zei op haar Instagram.
Veel kritiek
Er is een hoop kritiek gekomen op hoe de commissie heeft gehandeld. Zo krijgt Kaat online van veel mensen bijval. De bekende lingerie ontwerpster Marlies Dekkers liet bijvoorbeeld weten dat ze achter Kaat staat en ook heeft radiopresentatrice Heidi Lenaerts een foto geplaatst waarin ze in haar eigen lingerie te zien is met als bijschrift: “Kom. Allemaal in ons onderbroek voor Kaat Bollen”.
Ook de Vlaamse minister Somers voor Gelijke Behandeling heeft op de situatie gereageerd. Hij gaat kijken of hij de houding van de psychologen commissie kan veranderen. Hij zegt namelijk dat dit schade kan toebrengen aan de vrijheid van vrouwen, wat ze wel of niet mogen dragen of doen in hun vrije tijd. “We moeten hier geen kledingpolitie. Toen ik het las, dacht ik dat ik was teruggevallen in de jaren 50 van de vorige eeuw”. En daar heeft de minister natuurlijk een goed punt.
#istandwithkaat
Er zijn veel vrouwen (maar ook mannen) die het absoluut niet eens zijn met de manier waarop er is gehandeld, hoe Kaat is beperkt in haar vrijheid buiten werktijd en dat zij dat heeft moeten bekopen door haar titel op te geven. Veel vrouwen delen op Instagram foto’s waarin ze zelf ook in lingerie poseren, met de hashtag #istandwithkaat. Ze vragen zich af of ze nu ook niet meer geschikt zijn volgens de commissie. Er worden teksten bij gezet als “ik heb een masterdiploma en borsten, mag dat nog?”, en “hoeveel meter stof aan kleding is nodig om bekwaam te zijn?” Kritische vragen die de belachelijkheid van de situatie mooi weergeven.
Niet alleen psychologen
Natuurlijk gebeurt dit niet altijd en niet uitsluitend in de psychologenwereld. Het op deze manier behandelen en beperken van mannen en vrouwen gebeurt nog steeds erg vaak. Tuurlijk, in sommige beroepen, sectoren of situaties zijn er regels zijn voor tijdens het werk of op de werkvloer, en met goede reden. Je kunt niet zomaar halfnaakt in de Albert Heijn aan de slag. Maar niemand zou tegen je mogen zeggen wat je niet aan mag of mag doen buiten jouw werktijden. En dit geldt voor alles. Jouw seksualiteit, je kleding, jouw genderidentiteit, de voorkeur met wie je omgaat, je hobby’s en wat jij uitspookt op het web. Het is jouw goed recht om zelf te beslissen wat jij in je vrije tijd doet (zolang je geen regels overtreedt😉).
Meer blogs lezen?
Krijg jij geen genoeg van onze blogs? Lees dan ons interview met Kim Holland nog eens door, of wat dacht je van deze jolige blog over jodelende odols? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!
bron: NOS