Welke 7 dingen moet je doen na de seks als jij een vulva hebt?

Na de seks

Je bent lekker bezig geweest met je (seks)partner, je bent moe en wilt eigenlijk even een dutje doen, of je moet weer verder met de orde van de dag. Dat kan prima, nadat je deze 9 dingen na de seks hebt gedaan. En wij vertellen je precies waarom je ze moet doen.

Ga na de seks altijd plassen

Misschien wist je het al, maar misschien ook wel niet. Als jij een vulva hebt, loop jij meer kans op een blaasontsteking na de seks. Dat komt omdat vrouwen een korte plasbuis hebben, in tegenstelling tot iemand met een penis. Doordat de plasbuis zo kort is, kunnen er door de seks gemakkelijk bacteriën in de blaas terechtkomen, en deze bacteriën kunnen dan voor een ontsteking zorgen. Een blaasontsteking is niet alleen irritant (telkens naar de wc moeten) maar kan ook enorm pijnlijk zijn. Door simpelweg na de seks even snel naar de wc te gaan, plas je eventuele bacteriën uit de plasbuis, en voorkom jij zo gemakkelijk een nare blaasontsteking!

Je vulva schoon maken op de juiste manier

Het is logisch dat je je misschien even wilt schoonmaken down under als je net een intense vrijpartij hebt gehad. Dit is ook zeker belangrijk als je bijvoorbeeld extra glijmiddel hebt gebruikt, condooms of seksspeeltjes. Gebruik hiervoor echter nooit vaginale schoonmaak producten. De vagina is zelfreinigend doordat het een lage pH-waarde heeft (dus een hoge zuurgraad). Deze lage pG-waarde is belangrijk omdat de vagina zichzelf op die manier kan beschermen tegen virussen en bacteriën. 

Al die speciale vagina smeerseltjes en cleansers tasten deze belangrijke zuurgraad aan, waardoor de vagina niet meer beschermd is, met alle gevolgen van dien, zoals schimmelinfecties, brrr. Hoe maak je je vulva dan wel schoon? Simpel met een beetje water (geen zeep!) en goed laten drogen. 

Je seksspeeltje schoonmaken

Dit geldt voor iedereen die seksspeeltjes gebruikt. Moeten we uitleggen waarom je een seksspeeltje moet schoonmaken? Speeltje gaat langer mee, het is hygiënischer, je voorkomt infecties enzovoort enzovoorts. Gok dat dat wel voor zich spreekt. Maar weet jij ook hoe je een seksspeeltje moet schoonmaken? 

Veeg de goede kant op

Wist jij dat er maar één manier is waarop iemand met een vulva zich kan vegen? Ja oke, er zijn meerdere manieren, maar er is eigenlijk maar één juiste manier, en dat is van voor naar achter. Dit geldt niet alleen wanneer er een wcbezoekje is geweest, maar ook als de vulva is schoongemaakt met water (na de seks). Door van voor naar achter te vegen, voorkom je dat bacteriën die in of bij de anus horen, terecht komen in de plasbuis of vagina. Want ook dit kan voor infecties zorgen. Dit is ook precies de reden waarom je niet van anale seks kan wisselen (zonder alles schoon te maken) naar vaginale seks. Andersom kan wel. 

Zorg dat de (hormonale) anticonceptie up to date is

Dit hoef je natuurlijk niet meteen te checken na de seks, maar zorg er wel voor dat deze altijd up to date is. Het kan een keer voorkomen dat je vergeet de pil te nemen. Dit is wel een risico als je seksueel actief bent. Zorg er daarom voor dat je de pil eigenlijk niet meer kúnt vergeten. Prop de strip in je brillenkoker, doe de strip in je make up tasje, leg ‘m naast je tandenborstel neer of op je nachtkastje naast je flesje water. Ook kan het helpen om reminders in je telefoon te zetten. 

Dat geldt voornamelijk voor orale anticonceptie, en dus niet voor spiraaltjes of prikpillen, hier hoef je namelijk na het zetten een hele poos niet over na te denken. Wel slim om voor de zekerheid in je agenda te zetten wanneer de werking van de prikpil of het spiraaltje afloopt, zo weet jij precies wanneer jij actie moet ondernemen voor bijvoorbeeld een nieuwe! 

In het kader van anticonceptie: check je condoom stash!

Het zal je maar overkomen, ben je helemaal ready om met je (seks)partner het bed in te duiken, zijn de condooms op of over datum. Dat is pas echt een domper. Check daarom zo snel mogelijk na de seks hoe het zit met jouw condoom voorraad. Heb je er nog 3 of zijn ze over datum? Dan is het zeker tijd om nieuwe in te slaan. 

Jouw gezondheid staat bovenaan

Afgezien van de praktische dingen die je moet doen na de seks (schoonmaken, vegen, condoompies checken ect), zijn er ook een aantal lichamelijke en mentale checks die je moet nagaan. Hoe vond jij de seks? Heb je genoten? Vond je iets niet fijn of deed het zelfs pijn? Dan moet daar iets in veranderen. Dat kun je doen door te praten met je partner over seks. Maar er zijn ook lichamelijke dingen die je in de gaten moet houden. 

Heb je gebloed tijdens of na de seks? Houdt dit goed in de gaten, want dit kan duiden op iets kleins, als een klein scheurtje in de vaginamond, of iets groters, zoals een bloeding in de baarmoeder over verdikking van het endometrium. Ook (blijvende) pijn moet je goed in te gaten houden, zowel tijdens of na de seks. Het kan zijn dat het pijn doet omdat je niet vochtig genoeg bent. In dat geval kan glijmiddel enorm helpen. Maar het kan ook zijn dat er iets anders speelt, zoals vaginisme.  

Ook de vaginale afscheiding zegt iets over jouw gezondheid. Vaginale afscheiding is erg normaal en absoluut niet iets om je voor te schamen. Dat de afscheiding per dag een beetje anders is, of bijvoorbeeld tijdens, vlak voor of na je menstruatie is ook helemaal niet gek. Merk je echter grote verschillen in kleur of geur? Dan kan dat een eerste teken zijn van een soa of (schimmel)infectie. Twijfel je of je een soa hebt? Bij CondoomEnzo kun je gemakkelijk én anoniem thuis een soa test doen.

Is de seks oncomfortabel, of dat nou komt door pijn, bloedingen of afscheiding, dan is er iets niet helemaal oké. Seks hoort leuk en fijn te zijn, en als dat niet zo is, dan is het goed als je daar een keer naar gaat kijken, of er met je huisarts over praat. Grote kans dat jullie er samen achter komen hoe de seks voor jou (weer) comfortabel en leuk wordt!

Meer blogs lezen?

We schrijven niet alleen over seks, maar ook over relaties en over maatschappelijke onderwerpen als PRIDE! Waar wil jij graag meer over leren? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!