Een onbedoelde zwangerschap: en nu?

grote vaginas

Het hebben van seks is een intieme bezigheid waar je plezier aan beleeft. Het moet dus ook na het intieme samenzijn een moment zijn geweest waar je met plezier op terugkijkt. Je wilt dus liever niet voor verrassingen komen te staan die invloed kunnen hebben op de rest van je leven. Een onbedoelde zwangerschap is zo’n verrassing. In deze blog gaan we dieper in op ongewenst zwanger worden en we geven tips waarmee je dit kunt voorkomen.

Onbedoelde zwangerschap

Met een onbedoelde zwangerschap (of ongewenste zwangerschap) raak je zwanger terwijl dit niet is gepland. Je wilt misschien later wel een kind, maar ben je er zelf nog niet aan toe, of vind je het vanwege de huidige persoonlijke omstandigheden in je leven niet verstandig om een kind te krijgen. Het kan dus als een shock komen als je plotseling zwanger blijkt te zijn, dit geldt uiteraard ook voor de partner in dit verhaal. Wat gaan jullie doen? Dat zal zeker een serieus gesprek van belang worden. Communicatie is in dit geval zeer belangrijk, want jullie kunnen niet te lang wachten met het maken van een keuze met betrekking tot de onbedoelde zwangerschap.

In vergelijking met de rest van de wereld is het aantal onbedoelde tienerzwangerschappen in Nederland vrij laag, zo lezen we op de site van de Rijksoverheid. We benadrukken dat het uiteraard niet alleen om jonge mensen gaat die onbedoeld zwanger raken, maar in verhouding met andere leeftijdsgroepen gebeurt het in deze leeftijdscategorie wel het vaakst. Een onbedoelde zwangerschap gaat altijd per ongeluk. Het is dus niet de bedoeling dat jullie elkaar ‘de schuld’ gaan geven van deze verrassing, want jullie willen dit als het goed is beiden niet. Anders was het wel een geplande zwangerschap geweest.

onbedoelde zwangerschap voorlichting

Wat kan ik doen als ik onbedoeld zwanger ben?

Ten eerste is het belangrijk dat je er niet alleen voor staat bij je onbedoelde zwangerschap. Wees er open en eerlijk over tegen mensen die je vertrouwt, zoals je partner, je vrienden en je familie. Dit kan soms ingewikkeld zijn omdat in sommige culturen en religies een ongewenste zwangerschap als zeer kwalijk wordt beschouwd. Als je niet bij de bovenstaande mensen terecht kunt, dan kun je altijd een vertrouwenspersoon benaderen, zoals een huisarts. Hij of zij kan jou van advies voorzien. Het belangrijkste is jouw eigen gevoel. Wat wil je zelf? Als je een relatie hebt dan is het belangrijk om dit zo goed mogelijk met je partner te overwegen.

Je kunt ervoor kiezen om de baby te houden, maar je kunt er ook voor kiezen om naar een abortuskliniek te gaan. Nederland heeft de beste klinieken van Europa, dus als je kiest voor deze optie dan ben je ook in goede handen. Je moet voor jezelf de afweging maken wat de gevolgen zijn als je een van deze keuzes maakt. Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Wil ik de baby houden?
  • Wat zijn de gevolgen als ik de zwangerschap houd?
  • Wil ik de zwangerschap beëindigen?
  • Wat zijn de gevolgen als ik de zwangerschap afbreek?

Het is zeer belangrijk dat je alle scenario’s met betrekking tot de onbedoelde zwangerschap afweegt, zowel de voor als de nadelen, want ze zullen de koers van je leven radicaal kunnen veranderen. Zoals we hierboven al beschreven, kun je het beste iemand in vertrouwen nemen om erover te praten. Een gesprek met een psycholoog of een maatschappelijk werker is ook een goede optie. Zij hebben de ervaring en de connecties om jou verder op weg te helpen met het maken van een keuze. Het is soms makkelijker gezegd dan gedaan; maar volg je hart en laat je keuze niet afhangen van andere mensen.

onbedoelde zwangerschap abortus

Hoe gaat een abortus in zijn werk?

Als je ervoor hebt gekozen om de onbedoelde zwangerschap te beëindigen dan kun je jezelf via je huisarts aanmelden bij een abortuskliniek. Je kunt ook naar de kliniek gaan zonder een verwijzing van de huisarts, maar dat is een keuze die je zelf moet maken. Deze artsen – inclusief je huisarts – hebben beroepsgeheim. Alles wat jij vertelt blijft tussen jou en de arts. Als je tussen de 16 en 18 jaar oud bent dan heb je geen toestemming van je ouders nodig om jezelf aan te melden bij de abortuskliniek. Ben je onder de 16 jaar dan moet dat wel.

Als je jezelf hebt aangemeld dan komt er een gesprek en krijg je een echo zodat de arts van de kliniek kan zien hoeveel dagen je zwanger bent. Als je niet meer dan 9 weken zwanger bent dan kun je de zwangerschap afbreken met medicijnen, zoals de abortuspil, maar je kunt ook kiezen voor ‘wegzuigen’, dat ook wel ‘curettage’ wordt genoemd. Dit kan tot een zwangerschap van 13 weken.

onbedoelde zwangerschap tips

Een onbedoelde zwangerschap voorkomen

De beste manier om een onbedoelde zwangerschap te voorkomen is anticonceptie. Het beste is een goede anticonceptiepil of een spiraaltje, maar de man kan ook zijn bijdrage leveren door een condoom te gebruiken. Wij hebben kwalitatief goede condooms in ons brede assortiment, waarvan we onder dit artikel een aantal exemplaren hebben uitgestald. Als je meer wil weten over anticonceptie dan kun je onze blog over verschillende soorten anticonceptie lezen, daarin leggen we alle opties uit.

Het is daarnaast verstandig om goed na te denken over de gevolgen van een onbedoelde zwangerschap als je op het punt staat om seks te hebben. Op het moment heb je misschien geen zin om daarover na te denken, maar je kunt beter goed voorbereid zijn dat je later na moet denken over een oplossing. Je kunt op internet veel informatie vinden over het voorkomen van een ongewenste zwangerschap. Bij de huisarts kun je ook terecht voor vragen en kun je meer informatie vinden over het aanvragen van een anticonceptie.

Als je toch ongewenst zwanger bent geraakt, dan kun je bijvoorbeeld terecht op de website van het informatiepunt Onbedoeld Zwanger, dat in 2022 is vernieuwd. Ze hebben een telefoonlijn en een chatlijn die 7 dagen per week en 24 uur per dag open zijn. Je kunt dus dag- en nacht bij hen terecht voor vragen. Het is ook een informatiepunt dat je door kan sturen naar de juiste instanties. Als je zeker weet dat je niet zwanger wilt worden, dan hou je de volgende regel in gedachten: vrij veilig, of vrij niet.