Deze onderwerpen over seks zijn belangrijk om te bespreken met je partner

anaal likken

Vrijwel iedereen die een relatie heeft, heeft ook seks met zijn of haar partner. Zowel geestelijke als lichamelijke intimiteit is zeer belangrijk in een relatie, dus is het ook belangrijk dat jullie het onderwerp seks bespreekbaar maken. Maar over welke onderwerpen hebben we het dan? En wat kun je wel of niet bespreken met je partner? In deze blog gaan we dieper in over bespreekbare onderwerpen over seks, want in een relatie hoeven er geen taboes te zijn.

Fantasieën en fetisjen

Elk mens heeft bepaalde seksuele voorkeuren, fantasieën of fetisjen. Deze verlangens zijn belangrijk om te bespreken met je partner. Misschien kunnen jullie samen een fantasie tot werkelijkheid brengen, maar het gaat er vooral om dat je in een relatie open en eerlijk over je seksualiteit kunt zijn. Ook dat is een vorm van intimiteit. Ga er eens lekker voor zitten en spreek elkaars verlangens uit, wie weet wat voor spannends daaruit voortvloeit.

Fysieke beperkingen

Dit is vooral in het begin van je relatie belangrijk. Als jullie elkaar aan het ontdekken zijn op seksueel gebied, en er is sprake van een fysieke beperking, dan moet dat wel bespreekbaar worden gemaakt. Dat hoeft niet per definitie een handicap te zijn, maar bijvoorbeeld vaginale droogheid of te snel klaarkomen kunnen we ook onder dit topic scharen. Als jullie open en eerlijk tegen elkaar zijn, dan voelt de seks een stuk beter.

onderwerpen over seks fysiek

Een hoog of laag libido

De ene persoon heeft een heel hoog libido en wil het liefste meerdere keren per dag seks, terwijl de ander een keer in de week wel genoeg vindt. Dit kan een probleem worden in een relatie, dus is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Er is niets mis met masturberen, dus daar zou een middenweg in kunnen liggen. Misschien kan hij of zij even een handje helpen, zolang een hoog libido maar niet stiekem hoeft te worden bevredigd.

De relatievorm tussen onderwerpen over seks

Als jullie een serieuze relatie krijgen, dan is seks daar een onderdeel van. Sommige mensen willen blijven ontdekken en willen dan graag een open relatie, of een andere relatievorm. Dit zijn ook onderwerpen over seks waar zeker over gesproken moet worden. Het is namelijk wel de bedoeling dat jullie er beiden op dezelfde manier in staan, anders gaat het niet werken. Sommige mensen zoeken exclusiviteit, anderen zoeken weer een polyamoreuze relatie.

onderwerpen over seks relatievorm

Online seks

Hoe denken jullie beiden over online seks? Het is leuk om dit samen te doen, maar de ene persoon heeft er meer mee dan de ander. Het moet in ieder geval niet stiekem gebeuren, dus is het belangrijk dat erover wordt gesproken als dergelijke verlangens spelen. Vraag aan je partner hoe hij of zij over online seks denkt. misschien kunnen jullie elkaar wel spannende foto’s en appkes sturen, of samen op een sekssite zitten. Bespreek het.

Het naspel

Ook dit is een persoonlijke voorkeur dat past in dit rijtje met deze onderwerpen over seks. Ben je van het knuffelen na de seks? Of neem je na de daad het liefste een douche? De ene persoon heeft wel behoefte aan naspel en de andere persoon niet. Bespreek dit met je partner, want als dit niet wordt besproken dan kunnen er misverstanden over gevoelens ontstaan. Als je niet intiem wil zijn na de seks dan kan je partner zich gebruikt voelen. Die gedachten kan je uit de lucht halen door aan te geven dat je simpelweg niet van het naspel bent.

Het bespreekbaar maken van een soa

Het is een gênant onderwerp, maar uiterst belangrijk om te bespreken. Dit is een van de belangrijkste onderwerpen over seks, want het gaat over een geslachtsziekte of erger. Wees er open over voordat jullie voor de eerste keer intiem worden, want anders is het al snel over en uit tussen jullie. Als je een soa hebt, dan heb je simpelweg de morele verplichting om dit te delen. Je wil tenslotte je ziekte niet overdragen. Denk je dat je dat wel hebt gedaan? Doe dan een soa-test.

Kinderwens en anticonceptie

Als jullie seks hebben en een serieuze relatie krijgen, dan is het ook belangrijk dat jullie bespreken of jullie beiden een kinderwens hebben. Als dit niet het geval is, dan is het kiezen van de juiste anticonceptie een absolute aanrader. Denk hierbij aan de pil, een spiraal en uiteraard condooms. Als jullie het veilig doen dan is de kans op een ongewenste zwangerschap een stuk kleiner. Bespreek ook meteen wat jullie zouden doen als dit onverhoopt toch zou gebeuren.

Zwangerschap

We gaven hierboven al een voorzetje, maar het is zo’n belangrijk onderwerp dat we er toch nog wat extra aandacht aan besteden. Als een onbedoelde zwangerschap zich voordoet, dan is het belangrijk dat er meteen over wordt gecommuniceerd. Het verborgen houden voor je partner is een no-go. Wat gaan jullie doen? voer een open en eerlijk gesprek en schroom niet om je eigen mening te geven. Jullie zullen het er in ieder geval over eens moeten worden, want een zwangerschap mag niet gedragen worden als het kind per definitie al ongewenst is.

Seksuele trauma’s

Het kan zijn dat je partner – voordat hij of zij jou leerde kennen – te maken heeft gehad met seksueel geweld of een andere traumatische ervaring. Dat kan in jouw geval ook zo zijn, in beide gevallen is het belangrijk dat dit wordt besproken. Zo weten jullie van elkaar wat er speelt, en dat het niet per definitie aan de ander ligt als er een afstandelijke houding op seksueel gebied heerst. Dit is een van belangrijkste onderwerpen over seks, want het kan een relatie breken als dit soort heftige zaken uit de weg worden gegaan.

Grenzen stellen

Grenzen stellen op het gebied van seks is belangrijk. Laat elkaar weten waar je persoonlijke grenzen liggen, deze moeten uiteraard door de partner worden gerespecteerd. Als jij je grenzen aangeeft, dan weet je in ieder geval dat jouw persoonlijke normen en waarden niet worden overschreden, althans, niet in een gezonde relatie. Als jullie je grenzen aangeven dan heerst er respect. Dat is de basis voor het hebben van intimiteit.