Online daten: dit zijn de voor- en nadelen

online daten

De wereld om ons heen wordt steeds digitaler. Het maken van online afspraakjes is de gewoonste zaak van de wereld en veel nieuwe relaties worden geboren op internet. Ook het maken van seksafspraakjes gebeurt over het algemeen online, maar dat is niet geheel zonder risico. In deze blog gaan we dieper in op online daten, en zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Want deze vorm van daten heeft zijn leuke en minder leuke kanten.

Wat houdt online daten precies in?

Voordat internet was uitgevonden maakten we gebruik van fysieke datingbureaus. Mensen konden toen een soort ‘winkel’ inlopen en zich daar inschrijven. Je naam, voorkeuren en foto kwam dan in een map te staan waarna een datingexpert een juiste match voor je ging zoeken. Dat klinkt misschien omslachtig, maar dat was toen heel normaal. De meeste mensen leerden elkaar toen echter kennen via vrienden, op verjaardagen of op andere gelegenheden.

Toen internet zijn opmars deed schoten er binnen korte tijd talloze websites in de lucht. Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste sites voor online dating werden gemaakt. De bekendste is misschien wel Lexa.nl. Je schrijft jezelf in, maakt een profiel aan, en klaar. Gemak dient de mens. Mensen die op zoek zijn naar een partner kunnen vervolgens door talloze profielen scrollen, en reageren op een eventuele match. Tegenwoordig bestaan er veel verschillende datingsites voor diverse specifieke groepen.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een datingsite voor. Zo bestaat er bijvoorbeeld een site voor alleenstaande ouderen, mensen met een handicap en voor mensen uit de LGBTQI+ gemeenschap. Sommige sites zijn speciaal voor mensen die een serieuze en langdurige relatie zoeken, maar er bestaan ook websites voor mensen die op zoek zijn naar seksueel contact. Helaas bestaan er mensen die misbruik maken van de anonimiteit die het internet te bieden heeft, en dat kan soms gevaarlijk uitpakken.

online daten tips

Wees voorzichtig met online daten

Het grootste gedeelte van de mensen die op online datingssites zitten hebben dezelfde bedoelingen als jij. Ze zijn oprecht op zoek naar een leuke date, waar wellicht iets moois uit kan bloeien. Online daten is een leuke en laagdrempelige manier om in contact te komen met gelijkgestemden. Helaas bestaan er ook mensen die zich anders voordoen dan wie ze zijn, en hebben kwade bedoelingen. Het is dus raadzaam dat je voorzichtig bent als je in contact komt met iemand. Maak niet meteen een afspraak, maar leer de persoon aan de andere kant van het scherm eerst beter kennen.

Het is ook belangrijk dat je gaat videobellen. Als je dat doet dan weet je zeker of de persoon erachter daadwerkelijk is wie hij of zij zegt. Ook dan is het raadzaam om niet te hard van stapel te lopen, want we kunnen helaas niemand in het hoofd kijken. Oplichters zijn ook veel actief op dit soort websites, dus geef nooit je persoonlijke gegevens aan die ander, en maak ook geen geld over. Veel datingsites hebben tegenwoordig een systeem waarmee ze de rotte appels van de rest kunnen onderscheiden. Dat gebeurt met een verificatiesysteem, en dat is maar goed ook.

De voordelen van online daten

Er zitten zowel voor- als nadelen aan online daten. Als je behoedzaam en verstandig te werk gaat dan kan het een hele leuke manier van mensen ontmoeten zijn. Het is erg leuk om mensen te ontmoeten die je normaal gesproken nooit zou leren kennen. Daarnaast kun je jouw voorkeur op een simpele manier in je profiel zetten. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op leeftijd, interesses, locatie  en andere eigenschappen die jij leuk vindt aan een persoon. Op ieder potje past een dekseltje, dus het zal voor jou ook een leuke ervaring zijn.

De kans dat je iemand ontmoet die single is, is erg groot. Groter dan dat je iemand op straat of in het café tegenkomt die toevallig vrijgezel is. De kans dat je een juiste match vindt is dus op een online datingsite veel groter. Door de laagdrempeligheid is het voor vrijwel iedereen mogelijk om in contact met een ander te komen. Mensen die erg onzeker zijn, pleinvrees hebben, een kleine sociale kring hebben of niet snel op iemand af durven stappen, profiteren allemaal van de voordelen van daten op internet. 

Het is een stuk makkelijker om op iemand af te stappen als je dat kan doen vanuit je veilige omgeving thuis. De meeste datingsites hebben ook een chatfunctie. De woorden ‘hoi, hoe gaat het?’ typen is voor sommige mensen een stuk makkelijker dan daadwerkelijk op de persoon afstappen en een gesprek aanknopen. Daarnaast kan je rustig de tijd nemen en online flirten. Het is niet zonder reden dat er miljoenen mensen op dergelijke sites staan ingeschreven, online daten is namelijk leuk en makkelijk.

online daten voordelen

De nadelen van online daten

Er zitten ook nadelen aan online daten. Een aantal van deze nadelen hebben we eerder in deze blog behandeld. Ten eerste weet je nooit of er een echte klik tussen jullie is totdat jullie elkaar echt hebben ontmoet. Het gevaar dat mensen zich voor iemand anders uitgeven is ook aanwezig, dus verlies je kostbare hartje niet te snel. Het is ook makkelijk om afgewezen te worden. Door het hoge concentratie aan mensen zijn anderen snel geneigd om weg te klikken en verder te kijken op een ander profiel. Trek het je niet persoonlijk aan, zo werkt het nu eenmaal. 

Voor de meeste websites moet je betalen. Je sluit dan een abonnement af, waarna je profielen kunt bekijken en kunt reageren. Als je geen geld uit wilt geven aan een datingsite dan zul je toch echt naar een fysieke gelegenheid moeten gaan om de liefde van je leven te ontmoeten. Het kan ook voorkomen dat je heel leuk met iemand aan het praten bent, leuk contact hebt, en die persoon plotseling niets meer van zich laat horen (ghosting). Dat is ook een nadeel die je kunt ervaren bij online daten.

Als je jezelf bij een online datingbureau wilt schrijven, dan is het verstandig om eens rustig te oriënteren. Het komt niet op een dag aan. Hetzelfde geldt voor de personen die je online ontmoet: loop niet te hard van stapel. Als je met geduld en positiviteit aan het online daten gaat dan kan het een hele leuke ervaring zijn. Wees zelf vooral eerlijk, plaats recente en onbewerkte foto’s en lieg niet over je wensen, ervaringen en seksualiteit. Je schiet er niets mee op. Als je eindelijk die perfecte match hebt gevonden, dan kan het liefdesavontuur beginnen. Succes!

online dating voordelen nadelen