Het orgasme: een gevoelig onderwerp vol hoogtepunten

uitstellen klaarkomen

Mensen die seks hebben, of het nu soloseks is of seks met anderen, doen dit omdat ze naar een hoogtepunt toe willen werken. Het orgasme is het ultieme gevoel dat plaatsvindt na een seksuele reis waarin lust, intimiteit, en liefde de boventoon voeren. Een orgasme (of klaarkomen) is een heerlijk gevoel, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In deze blog gaan we dieper in op het orgasme, en alle aspecten eromheen.

Wat is een orgasme?

Een orgasme wordt ook een ‘climax’ genoemd. Het woord zegt het eigenlijk al; het is het absolute hoogtepunt (of ontlading) van seksuele spanning. Als een persoon dit ervaart dan ‘komt diegene klaar’, zoals dat in de volksmond heet. Als we even uitgaan van het mannelijke en het vrouwelijke geslacht, dan bestaan er twee vormen van orgasmes. Een orgasme krijg je door het stimuleren van de geslachtsorganen, maar sommige mensen komen ook klaar door andere stimulaties.

De meeste mensen ervaren hun eerste orgasme tijdens het ontdekken van hun eigen lichaam, zoals masturberen. Bij mannen gebeurt dit over het algemeen tijdens het aftrekken, en bij vrouwen tijdens het stimuleren van de clitoris. Na een orgasme moeten mensen meestal eerst even ‘landen’ of bijkomen van het orgasme. Afhankelijk van de persoon kan er daarna weer spanning worden opgebouwd, die uiteindelijk wederom in een orgasme resulteert.

Als je seks met je partner hebt dan kun je een orgasme ervaren door middel van penetratie of orale seks, zoals pijpen en beffen. Het gevoel is altijd hetzelfde, al verschilt de heftigheid ervan regelmatig. Soms gebruiken mensen sekstoys om het seksuele gevoel te verhogen, of om het orgasme te intensiveren. Er bestaan voor zowel mannen als vrouwen seksspeeltjes, daarnaast zijn er ook speeltjes verkrijgbaar die door verschillende seksen, dezelfde seksen, en tegelijkertijd kunnen worden gebruikt, deze worden ook wel ‘coupletoys’ genoemd.

Drie verschillende soorten orgasmes

Naast het ‘reguliere klaarkomen’ bestaan er ook andere vormen van een orgasme. Een orgasme door de stimulatie van de clitoris hebben we hierboven al benoemd, en ook de stimulatie van de penis (of eikel) is bekend. Er bestaan echter ook andere vormen van seksuele stimulatie die voor een orgasme kunnen zorgen. We zetten hieronder twee andere vormen van een orgasme op een rij, want die kunnen voor net zoveel plezier zorgen, dus probeer het vooral uit.

G-spot stimulatie. In dit geval wordt de G-spot van de vrouw dusdanig gestimuleerd dat er een heftige orgasme ontstaat. Soms gaat dit gepaard met ejaculatie (of squirten). Vrouwen ervaren deze vorm van klaarkomen als zeer intens, en wordt op een andere manier bewerkstelligd als de stimulatie van de clitoris. In beide gevallen komt de vrouw in kwestie tot een heerlijke climax. We hebben de geheimen van de G-spot eerder in een blog toegelicht.

Deep-spot stimulatie. De deep-spot (of A-spot) ligt ongeveer 5 centimeter dieper in de vagina, en bevindt zich ongeveer rond de baarmoedermond. Om dit plekje te stimuleren is er een diepe penetratie nodig, of de juiste stimulatie met een speeltje, zoals een lange dildo. Als stellen seks hebben dan is een bepaald standje ook voldoende om een diepe penetratie te realiseren, waarna het met de juiste beweging mogelijk is om een orgasme te krijgen door het stimuleren van de deep-spot.

Vroegtijdig klaarkomen

Vroegtijdig klaarkomen (of premature ejaculatie) komt het meeste bij mannen voor. Een ‘ongewild orgasme’ klinkt misschien onschuldig, maar het kan voor de persoon in kwestie een serieuze zaak zijn. Ook in relaties kan een vroegtijdig orgasme een probleem zijn. Sommige mannen hebben last van premature ejaculatie, andere mannen hebben er altijd last van. Er wordt over een vroegtijdige zaadlozing gesproken als een man binnen 1 tot 2 minuten na de penetratie klaarkomt.

Het duurt gemiddeld 7 minuten voordat een man klaarkomt nadat er penetratie heeft plaatsgevonden. Bij sommige mannen duurt het 5 minuten, dus de tijdsduur kan enigszins verschillen. Laat je niet van de wijs brengen door die pornofilms, want zij hebben trucjes om het voor de camera te doen lijken alsof ze het uren vol kunnen houden. In het ‘normale leven’ doet een man er ongeveer 5 tot 7 minuten over om tot een climax te komen.

Vroegtijdig klaarkomen kan verschillende oorzaken hebben. Dat is vaak een geestelijk aspect, maar er kunnen ook lichamelijke aspecten meespelen, zoals een gestoorde klierwerking. Tot 20 procent van de mannen heeft soms last van premature ejaculatie, als dat een probleem wordt dan is het raadzaam om een dokter te raadplegen. Schaam jezelf er vooral niet voor, want je bent zeker niet de enige man die hier last van heeft.

orgasme klaarkomen

Moeite met het krijgen van een orgasme

Er zijn ook mensen die juist moeite hebben met het krijgen van een orgasme, dit komt vaak voor bij vrouwen. Ook dit verschilt per persoon, maar volgens onderzoeken blijkt maar liefst de helft van alle vrouwen last van dit probleem te hebben. Dit kan een negatieve invloed op een relatie hebben omdat zowel de man als de vrouw in kwestie onzekere gevoelens krijgen als dit probleem zich voordoet. De man denkt dat hij ‘het niet goed genoeg doet’, waarna de vrouw zichzelf schuldig gaat voelen, waarna er een vicieuze cirkel ontstaat.

Vingeren, beffen, of het gebruik van een speeltje zorgen veelal voor een orgasme, terwijl penetratie juist wat meer moeite kost. Veel vrouwen vinden het geen probleem om niet klaar te komen tijdens de seks, maar mannen ervaren dit anders, waardoor ze het gevoel krijgen dat ze de dame niet kunnen voorzien in hun seksuele behoeftes. Het advies is om het vooral bespreekbaar te maken. Want geforceerde seks is niet prettig, en draagt niet bij aan een goed en gezond seksleven in de relatie.

De oorzaken lopen uiteen van stress, vermoeidheid, hormonale veranderingen, maar kunnen ook lichamelijk zijn. Schuldgevoelens versterken het probleem alleen maar, dus is het raadzaam om (samen) een seksuoloog of huisarts te raadplegen. Ieder mens moet zich ongeforceerd kunnen overgeven aan seks, anders wordt het krijgen van een orgasme steeds moeilijker. Probeer (al dan niet met behulp van een speeltje) samen tot de juiste stimulatie te komen, maar blaas het probleem niet op, zo erg is het namelijk niet.

moeite krijgen orgasme

Droog orgasme

Tot slot bestaat er ook zoiets als een ‘droog orgasme’, dat is bij de man een orgasme zonder begeleidende zaadlozing. De man komt wel klaar, maar er wordt simpelweg niet geëjaculeerd. Sommige mannen ‘beoefenen’ dit expres om meerdere keren het gevoel van een orgasmes te kunnen ervaren zonder daadwerkelijk tot een zaadlozing te komen. Op deze manier wordt het daadwerkelijke orgasme als het ware uitgesteld, waarna de man in staat is tot het krijgen van meerdere orgasmes tijdens het hebben van seks.

Het ongewild krijgen van een droog orgasme kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Dan kan het zijn dat sperma niet via de penis naar buiten vloeit, maar via de blaas de verkeerde kant opgaat, dit wordt ook wel retrospermie genoemd. Een andere oorzaak kan zijn dat de man in kwestie een zenuwbeschadiging heeft door een vorm van diabetes. Het is altijd goed om in dergelijke gevallen goed contact te onderhouden met artsen die gespecialiseerd zijn op dit gebied.

Klaarkomen moet een lekker gevoel geven op zowel lichamelijk als geestelijk gebied. Als er een geforceerd of negatief gevoel ontstaat dan moet dit bespreekbaar worden gemaakt, want seks, en dus ook de climax van het hebben van seks, moet als prettig worden ervaren. Voor meer informatie over het krijgen van een orgasme kun je artsen, websites van ziekenhuizen en huisartsen bezoeken. Geloof niet alles wat je leest op internet, en bezoek alleen officiële websites voor accurate informatie.

droog orgasme