Ovulatietest wanneer: tijdige timing is #1 prioriteit!

Blog Ovulatie

In deze blog gaan we het hebben over de ovulatie, ovulatietests en vooral over ovulatietest wanneer. Want wat is nu de perfecte time om zo’n test te doen? We vertellen je het allemaal.

Wat is ovulatie?

Eerst even de basics van ovulatie. Want wat is dat nu eigenlijk? De ovulatie moet je zien als de grande finale in de maandelijkse cyclus van het vrouwelijk lichaam. Tijdens de ovulatie komt er een rijp eitje uit de eierstok van de vrouw vrij. Het eitje maakt dan een korte reis door de eileider en hoopt bevrucht te worden door een zaadcel. De ovulatie gebeurt meestal halverwege de cyclus, zo rond dag 14 bij een standaard cyclus van 28 dagen. Tijdens deze ovulatieperiode is de vrouw het meest vruchtbaar. Het is dus een belangrijke tijd voor koppels die zwanger proberen te raken. 

Hoe werkt een ovulatietest?

Met behulp van een ovulatietest kun je vaststellen wanneer de eitjes in de baarmoeder klaar zijn voor bevruchting. Of met andere woorden; de ovulatietest laat je weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Hoe dit werkt? De ovulatietest wordt uitgevoerd aan de hand van je urine. De test zoekt naar een piek in het luteïniserend hormoon (LH), wat een voorbode is van de ovulatie. Wanneer de ovulatietest deze piek ontdekt, betekent het dat het bijna tijd is voor de eisprong. En tijdens de eisprong ben je dus het meest vruchtbaar. Wanneer je zwanger wil worden is het is dus belangrijk om meer te weten over ovulatietest wanneer je deze moet uitvoeren.

Time je seks

Wanneer je zwanger wilt raken is een ovulatietest ideaal. Het vertelt je eigenlijk het perfecte moment om de liefde te bedrijven en zo het meeste kans te maken op succesvolle bevruchting. Daarom wordt een ovulatietest meestal gebruikt door vrouwen die graag zwanger willen worden. Maar ook wanneer je niet zwanger wil worden, kan een ovulatietest je inzicht geven in je eigen lichaam en je cyclus. Dat kun stiekem toch best interessant zijn! 

Ovulatietest wanneer?

Maar die ovulatie test wanneer? De gouden regel is om te beginnen met testen een paar dagen voordat je verwacht te ovuleren. De meeste vrouwen hebben een ovulatie rond dag 14 van de cyclus (dag 1 is de eerste dag van je menstruatie), maar dit kan variëren. Om alles goed uit te plannen is het belangrijk om eerst je cyclus een paar maanden goed iin de gaten te houden. Op die manier krijg je inzicht in jouw persoonlijke patroon van ovuleren. Apps of kalenders kunnen hier handig voor zijn. Wanneer je eenmaal weet wanneer je ongeveer ovuleert, kun je je ovulatietests daarop afstemmen.

Consistentie is key

Houd altijd in je achterhoofd… Consistentie is key. Het is beste is dus om ervoor te zorgen dat je iedere dag rond hetzelfde tijdstip de test uitvoert. Zo ga je consistent te werk en krijg je de beste resultaten.

Testen zonder timen

Heb je geen zin om alles bij te houden in een kalender of app? Dan is een andere optie om gewoon te starten met testen op dag 10 van je cyclus. Dit moet je dan dagelijks doen tot je de LH-piek vangt. De eerste dag van je menstruatie telt als dag 1. 

Waarom timing zo cruciaal is

Sperma kan tot vijf dagen overleven in het vrouwelijk lichaam. Dat is best lang, maar een eicel daarentegen is maar 12 tot 24 uur beschikbaar na de ovulatie. Je kunt je dus voorstellen dat wanneer je seks hebt op jouw meest vruchtbare dagen, je de kans op bevruchting aanzienlijk vergroot.  

Nu meer weet over ovulatietest wanneer is het tijd om de regie in eigen handen te nemen. Of je nu een familie wilt starten of simpelweg je lichaam beter wilt begrijpen, ovulatietests helpen jou in dit hele proces. Meer weten over bevruchting en zwangerschap? Lees onze blog.