Hoe maak je je penis schoon?

Penis schoonmaken in douche

Een veel gestelde vraag, en geheel terecht! Persoonlijke hygiëne is hartstikke belangrijk, en dat geldt ook zeker voor jouw penis. Daarom is het belangrijk je penis schoon te maken en te houden. Verzorg jij jouw jongeheer al zoals het zou moeten?

Waarom zou je je penis eigenlijk schoon moeten houden?

Er bestaan in principe twee “soorten” penissen. De besneden en de onbesneden penis. Deze hebben allebei een iets andere vorm van verzorging nodig, al scheelt het niet veel. Het is belangrijk om je penis goed schoon te houden om infecties, irritaties en nare luchtjes te voorkomen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten! Het is niet alleen onsmakelijk, maar het kan ook nog eens pijnlijk en ontzettend naar zijn tijdens de seks. Ook is het aan te raden om de penis na de seks goed schoon te maken, om zaken als infecties te voorkomen.

Dat witte spul onder de voorhuid

De mannen die onbesneden zijn, dus die hun voorhuid nog intact hebben, hebben meer huidplooien waar een soort wit-gelig spul zich in kan verzamelen. Dit spul is een mengeling van vet, zweet, bacteriën en vuil en wordt ook wel smegma genoemd. Het is voor veel mannen niet fijn om veel last te hebben van smegma, er kan namelijk een nogal penetrante lucht vanaf komen. Ook kunnen er infecties ontstaan doordat deze bacteriën en het vuil en zweet gaan broeien wanneer het niet goed wordt schoongemaakt. Toch wel fijn om te doen dus!

De penis schoonmaken in vier simpele stappen

Het is gelukkig niet zo lastig om een penis schoon te maken. 

Stap 1

Sommige mensen vinden het fijn om hun penis te wassen met zeep. Dat is prima, maar let hierbij wel goed op dat de zeep niet-geparfumeerd is. Parfum kan namelijk de gevoelige huid van de penis flink irriteren en dan ben je nog verder van huis. Probeer dus eerst voorzichtig hoe je huid op de zeep reageert. Belangrijk is dat je geen handzeep gebruikt om je penis schoon te maken, maar kies in plaats daarvan voor een zachte en niet-geparfumeerde lichaamszeep. 

Stap 2

Zet de douchekraan maar open! Trek, indien je niet-besneden bent, de voorhuid voorzichtig naar achter en spoel het hele zaakje goed met schoon, niet te heet water onder de eikel. Hierbij kun je, als je geschikte zeep hebt gevonden, de zeep ook gebruiken. Zeep de schacht, testikels en eikel in met de zeep, en vergeet niet ook onder de eikel te wassen. Ook als je besneden bent, is het belangrijk om goed onder de eikel schoon te maken. Ook zonder voorhuid kan zich hier namelijk vuil, vet en bacteriën verzamelen. 

Stap 3

Spoel grondig af. Als er nog zeepresten achterblijven op de penis of onder de eikel, kan dit voor irritaties gaan zorgen, en dat willen we juist voorkomen! Breng de voorhuid, als je niet-besneden bent, na het afspoelen voorzichtig weer terug naar de normale positie. 

Stap 4

Drogen. Misschien wel een van de belangrijkste stappen in het schoonmaakproces. Wanneer de huid vochtig blijft, kan het namelijk gaan broeien rondom de eikel, zeker onder de voorhuid. Bacteriën smullen van een vochtige, warme omgeving, dus die hebben dan vrij spel. Zorg daarom dat je penis goed droog is voordat je hem weg stopt in je (schone) onderbroek. Doe dit voorzichtig met een schone, droge handdoek. Zie je, je penis schoon houden is zo moeilijk nog niet!

Was je niet te vaak

Net zoals het niet goed is voor je huid om deze elke dag excessief te wassen, denk maar die droge handen die je krijgt nadat je je handen voor de twintigste keer hebt gewassen, geldt dat ook voor de penis. De huid van de penis is ontzettend gevoelig en kan snel geïrriteerd raken. Zorg er daarom voor dat je maximaal een keer per dag de penis met zeep wast. Met water goed schoonspoelen is een stuk minder irriterend voor de huid, mits je geen heet water gebruikt. 

Meer blogs lezen

Kijk, zo leren we nog eens wat. Wat heb jij geleerd van onze eerdere blogs, zoals onze blog over erectieproblemen of waarom seks gezond voor je is? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!