Ik heb pijn tijdens anale seks, wat nu?

Anale seks

Heb je pijn tijdens de anale seks. Dat wil je niet! Ongewenste pijn tijdens de seks is nooit fijn, of dit nu oraal, vaginaal of anaal is. Toch wordt er helaas nog te vaak bij anale seks pijn ervaren. Hoe komt dat en wat kun je ertegen doen?

Pijn tijdens anale seks

Voordat je begint met anale seks, is het heel belangrijk om te weten dat de anus zich heel anders gedraagt dan de vagina. De anus is van nature eigenlijk niet bedoeld om te worden gepenetreerd. Het behoort namelijk, in tegenstelling tot de vagina, niet tot het voortplantingssysteem van het lichaam. Dat betekent dat de anus zichzelf als het ware niet kan voorbereiden op penetratie. Waar de vagina goed vochtig kan worden als er sprake is van opwinding, wordt de anus dat dus niet, wat zorgt voor wrijving. En reken maar dat het oncomfortabel en soms zelfs pijnlijk is om iets ergens in te brengen als er te veel wrijving is! 

Wat kun je doen?

Er zijn drie dingen die het belangrijkst zijn om pijn tijdens anale seks te voorkomen. 1) Begin nooit te groot. Net zoals je jouw voet niet in een veel te kleine schoen kunt proppen, kun je ook niet zomaar een (te) groot anaal seksspeeltje of penis je achterwerk in duwen. De anus moet altijd rustig opgerekt worden om pijn tijdens anale seks te voorkomen. En hiervoor is 2) veel glijmiddel nodig. Hoe meer glijmiddel je gebruikt, des te makkelijker de anale seks zal gaan. Er bestaan verschillende glijmiddelen die je kunt gebruiken tijdens de anale seks. We raden speciaal anaal glijmiddel aan, je kunt ook voor siliconen glijmiddel kiezen. Dit droogt minder snel op dan glijmiddel op waterbasis. 

Als laatste is 3) spanning een van de grootste factoren die kan meespelen in eventuele ongemakken of pijn tijdens anale seks. Probeer maar eens goed op jezelf te letten als je op het punt staat om iets anaal in te brengen. Span je onbewust spieren aan? Verhoogt je hartslag van de spanning? Gaan er twijfels door je hoofd? Dat zijn allemaal tekenen dat jij te gespannen bent. Hoe gespannener jij bent, des te meer jij je (onbewust) aanspant en des te kleiner de ingang van je anus wordt. Omdat ontspanning zo belangrijk is, hebben we een paar trucjes om pijn tijdens anale seks te voorkomen en jou verder op weg te helpen:

  • Ademhalingsoefeningen. Adem drie seconden in, hou even vast, en daarna vijf seconden uit. Herhaal dit een paar keer om je ademhaling, hartslag en zenuwen onder controle te krijgen;
  • Bewust spieren aanspannen. Huh, maar je moet je spieren toch juist ontspannen? Dat klopt! Het kan echter enorm rustgevend werken om je rustig, een voor een, op al je spieren te focussen en deze aan te spannen. Begin bij je tenen, dan je voeten, kuiten, bovenbenen en billen. Je buik, borst, vingers en onderarmen. Van helemaal onder in je lichaam werk je langzaam op naar boven tot in het topje van je kruin;
  • Massages. Ahhh, wie houdt er niet van! Een heerlijke massage van je liefdevolle of lustige partner. Laat je partner, uiteraard mét massage olie, bij je schouders beginnen en vanuit daar rustig naar je onderrug en billen gaan. Met glijmiddel kan je partner je anus ook al rustig masseren om zo te wennen aan aanrakingen. De kringspier van de anus spant zich namelijk bij een eerste aanraking altijd onbewust aan. Druk zachtjes tegen de kringspier die de anus gesloten houdt, en als deze ontspant, kan je partner rustig een vinger inbrengen, mét veel glijmiddel. 

Waar moet je op letten?

Of jij nu anale seks ontvangt of je partner penetreert met een speeltje, penis of vingers, blijf altijd met elkaar praten. Geef aan als het fijn is, als je het te snel gaat, als je er klaar mee bent of als je iets nieuws wilt proberen. Pas door met elkaar te praten, weet je waar elkaars grenzen liggen en kunnen jullie samen tot nieuwe hoogtepunten komen. Ook kunnen al die spanning en zorgen worden verminderd zodra jij op je gemak wordt gesteld door jouw partner, of andersom. Ontspannen helpt om pijn tijdens anale seks te voorkomen. Communicatie is een van de meest waardevolle aspecten tijdens de seks, maak dus gebruik altijd gebruik van je stem.

Nog steeds pijn tijdens anale seks?

Blijf je toch veel pijn tijdens anale seks houden ondanks dat jullie zoveel glijmiddel gebruiken dat het bed telkens moet worden verschoont? Of heb je voorheen altijd zonder problemen anale seks kunnen hebben en doet het sinds kort wel ineens pijn? Dan is er misschien iets anders aan de hand. Ga, als de pijn echt blijft aanhouden, altijd naar een professional zoals je huisarts om te kijken of er misschien een ander probleem speelt. 

Meer blogs lezen?

Is anale seks niet helemaal jouw ding, maar ben je wel op zoek naar iets nieuws? Misschien dat deze seksspelletjes die je met je partner kunt spelen je wel aanspreken! Of ben jij lekker praktisch en wil jij graag weten hoe dit seksspeeltje door anderen worden ervaren? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!