Praten over seks

Blog Praten over Seks

“Maak seksualiteit bespreekbaar!” is een leuze die steeds vaker wordt gescandeerd. En terecht. Praten over seks is essentieel voor een goede seksuele ontwikkeling en voor je relatie, zowel voor jong als oud. Maar hoe praat je nou over seks met je partner?

Voor het eerst praten

Het kan zijn dat je graag met je partner wilt praten over seks, maar dit eerder niet durfde of niet het gevoel had het te kunnen. Je hebt nu de knoop echter doorgehakt. Je wilt het wél graag over seks hebben. Over de dingen die je fijn vindt, minder fijn, of juist graag zou willen proberen. Tip: doe dit niet allemaal in één keer als je het niet regelmatig met je (seks)partner over seks hebt. De kans is groot dat de ander hier misschien niet zo fijn op reageert of zich niet prettig voelt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Vertel daarom wat je wilt vertellen gedoseerd, en overval de ander er niet mee.

Bedenk wat jij graag zou willen horen

Stel je voor, je (seks)partner vertelt je ineens ‘jij begint nooit uit jezelf’. Hoe zou jij je dan voelen? Misschien voel je je boos, verdrietig, of aangevallen. Het is nooit leuk om te horen dat je iets niet goed doet. Zorg er daarom voor dat jouw boodschap een positieve boodschap is! Maak jouw boodschap een positieve waarbij je het bij jezelf houdt, in plaats van een negatieve boodschap waarbij je wijst naar de ander. Dus: ‘Ik zou het fijn vinden als we mijn speeltjes tijdens de seks zouden kunnen gebruiken, wil je dat proberen?’ en dus niet: ‘jij gebruikt de seksspeeltjes nooit tijdens onze seks’. Houd het dus positief én bij jezelf!

Mondje dicht in de slaapkamer

Oké, dit moet je natuurlijk niet zo letterlijk nemen, maar het is niet verstandig om te praten over seks tíjdens de seks. Veel psychologen en seksuologen adviseren zelfs om er ook niet over te praten in de slaapkamer zelf. Het is verstandiger om het er op een neutrale plek over te hebben. Dat betekent niet dat je in bed niet kan laten blijken wat je fijn en minder fijn vindt. Gebruik hiervoor non-verbale communicatie, stuur de hand van je partner of laat de ander zien wat jij normaal doet en fijn vindt. Geef het natuurlijk wel altijd duidelijk aan wanneer je iets niet prettig vindt.

Verplaats je in je partner (pun intended)

Jij bent waarschijnlijk niet de enige die dingen op te merken heeft over wat er tussen de lakens gebeurt. Die heeft je partner namelijk ook, en de kans is groot dat wanneer jij seks bespreekbaar maakt, je partner daar ook wat aan heeft toe te voegen. Luister daarom net zo goed naar jouw partner als dat jij wilt dat hij of haar naar jou luistert. Misschien dat je partner wel met geniale ideeën komt! Sta daarom altijd open voor een gesprek, waarin er naar jou wordt geluisterd en waarin jij naar de ander luistert.

Ook de leuke dingen mogen gezegd worden

Seks wordt pas een bespreekbaar en normaal onderwerp wanneer je het over zowel de fijne als de minder fijne kanten hebt. Vertel je partner daarom niet alleen wat er beter kan of wat jij graag anders ziet, maar laat de ander ook weten wat juist wel goed gaat, en wees dan lekker specifiek zodat de ander precies weet wat hij of zij de volgende keer weer moet doen! Of juist zaken die totaal niet over de seks zelf gaan. Vraag je partner ook naar zijn of haar fantasieën, wat de beste seksherinnering met jou was van je partner, hoe jouw partner het voorspel voor zich ziet of van welke muziek de ander helemaal wild wordt. Dit maakt dat het veel gemakkelijker wordt om over seks te praten, omdat het zo een veel neutraler onderwerp wordt. Of het nou over spannende dingen gaat, fijne of juist vervelende dingen (zoals de noodzaak van een erectiepil), door deze tips te volgen, weet jij precies hoe jij met je partner over seks moet praten!

Meer blogs lezen?

CondoomEnzo is niet alleen een webshop. We geven om seksualiteit, intimiteit en de vrijheid die we (horen te) krijgen om dit te uiten. Heb je bijvoorbeeld onze genderblender blog al gelezen? Of leer je liever meer over sexy ribbelcondooms? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!