Premature ejaculatie: alles over een vroegtijdige zaadlozing

premature ejaculatie

Als je de hele dag al opgewonden bent, en je hebt samen met je partner een spannende avond gepland, dan wil je daar zo lang mogelijk van genieten. Het is jammer als je al binnen korte tijd klaarkomt. Je wilt namelijk de spanning zo lang mogelijk en zo hoog mogelijk houden. Voor veel mannen is premature ejaculatie een probleem, en dat kan effect hebben op de relatie en zelfvertrouwen. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp, want je kunt er wat aan doen.

Wat is premature ejaculatie?

Premature ejaculatie is een duur woord voor ‘te snel klaarkomen’, of ‘vroegtijdige zaadlozing’. Men spreekt over premature ejaculatie als de man klaarkomt voor of binnen 1 minuut nadat hij bij zijn sekspartner naar binnen gaat. De gemiddelde zaadlozing bij mannen treedt tussen de 5 en 6 minuten op. Dat verschilt uiteraard per persoon, en ook de opwinding, maar volgens onderzoeken is 5 minuten het gemiddelde.

Je kunt een premature ejaculatie herkennen aan het feit dat je binnen een minuut klaarkomt na het penetreren van je sekspartner. Mensen die hier last van hebben krijgen het tevens niet voor elkaar om de zaadlozing te vertragen. Sommige mannen kunnen het uitstellen, door bijvoorbeeld een ander standje te doen, of simpelweg even stoppen met bewegen. Mannen die last hebben van premature ejaculatie hebben hier moeite mee.

premature ejaculatie uitleg

Wat zijn de oorzaken?

Als we de boeken erop naslaan dan zijn er tal van oorzaken mogelijk waarom een man te vroeg klaarkomt. Het spiegelen aan pornofilms is bijvoorbeeld een oorzaak, in die film lijkt het alsof een man het uren vol kan houden, maar in werkelijkheid zitten er talloze pauzes tussen een opname. Onzekerheid kan ook een oorzaak zijn, dat wordt versterkt omdat de zaadlozing steeds te vroeg gebeurt, dus komt de man in kwestie in een vicieuze cirkel terecht. Hij kan dan ook niet meer optimaal genieten van de seks.

Stress kan ook een oorzaak zijn, een man kan zich niet optimaal concentreren, en dan lukt het niet om de zaadlozing tegen te houden. Het kan ook de andere kant op; door de prestatiedruk en het te veel nadenken kan een erectie verslappen, waarna de man juist geen seks meer kan of wil hebben. Dit zorgt vaak voor relatieproblemen, niet omdat de man een vroegtijdige zaadlozing heeft, maar omdat hij niet meer intiem wil zijn met zijn partner.

De oorzaken kunnen ook lichamelijk zijn. Infecties van de prostaat of een schildklieraandoening zijn twee grote oorzaken van een vroegtijdige zaadlozing. Ook het gebruik van medicatie, overgewicht en diabetes zijn boosdoeners. Onderliggende lichamelijke problemen kunnen worden opgelost, dus schroom niet om met je huisarts te praten over het vroegtijdig klaarkomen. Het is een intiem onderwerp, maar de meeste huisartsen gaan discreet om met jouw probleem, en zoeken samen met jou naar een oplossing.

premature ejaculatie oplossing

Premature ejaculatie in een relatie

Vroegtijdig klaarkomen is niet alleen vervelend voor de man in kwestie, ook de partner kan problemen ondervinden van het vroegtijdig klaarkomen. Zoals we hierboven al beschreven is het vaak niet het feit dat er te snel klaarkomen gebeurt, maar dat er juist niets meer gebeurt. Intimiteit is zeer belangrijk in een relatie, dus als de man seks gaat vermijden uit onzekerheid of schaamte, dan kan dat druk leggen op de relatie. Het is belangrijk dat dit wordt besproken.

Als het probleem is besproken dan kan eraan worden gewerkt, dat is goed voor de relatie. Jullie kunnen eerst proberen om een orgasmevertragende gel te proberen, want misschien is het probleem dan opgelost. We hebben een aantal goede en hoogwaardige producten in ons assortiment die helpen om een orgasme te vertragen. We hebben hieronder een aantal producten op een rijtje gezet. Verderop in deze blog zullen we nog een paar producten laten zien die kunnen bijdragen aan het vertragen van een orgasme.

Orgasme uitstellen

Als je het met je partner bespreekbaar hebt gemaakt, dan kunnen jullie samen zoeken naar een oplossing. Het is belangrijk dat je partner weet wat er speelt, want dan is die stress in ieder geval niet meer aan de orde, en kunnen jullie oplossingsgericht gaan denken. Probeer samen te werken aan het uitstellen van je orgasme. Als je klaarkomen leert uitstellen dan is het probleem opgelost. Het is belangrijk dat je jezelf bewust wordt van het moment dat je niet meer terug kunt.

Het moment dat je klaar gaat komen, voel je feilloos aan. Tussen dit moment en het daadwerkelijk ejaculeren zit twee tot drie seconden. Probeer jezelf bewust te worden van deze drie seconden, en stop met penetreren, of het stimuleren van de penis. Het zal niet meteen de eerste keer goed gaan, maar neem de tijd om dit te blijven oefenen. Je zal zien dat het je op een gegeven moment steeds beter gaat lukken om je orgasme uit te stellen.

premature ejaculatie tips

Zo kun je oefenen

Je kunt het uitstellen van je orgasme oefenen door in de eerste instantie te beginnen met masturberen zoals je dat normaal ook doet. Als je op een gegeven moment het gevoel krijgt dat je klaar gaat komen, dan stop je meteen met masturberen, dan zakt de opbouw van de zaadlozing weer weg. Als deze opbouw is verdwenen dan ga je verder met masturberen, tot je op hetzelfde punt aankomt, en dan stop je weer. Dit herhaal je, en je komt pas klaar als je dat zelf wilt.

Als je met je partner gaat oefenen dan moet je met haar communiceren. Vertel haar dat je stopt met bewegen als je voelt dat je klaar moet komen, en dat je weer verder gaat als de opbouw van de zaadlozing is verdwenen. Zij weet dan ook waar ze aan toe is, maar we gaan er op dit punt al vanuit dat jullie het probleem van premature ejaculatie dan al hebben besproken. Op deze manier kunnen jullie samen werken aan het uitstellen van je orgasme.

Tot slot bestaan er ook condooms die je kunt gebruiken om je orgasme te vertragen. Deze condooms bevatten een bepaald soort glijmiddel dat het orgasme uitstelt. Dit zijn performa condooms. Daarnaast zijn verdovende sprays en gels uiteraard ook een optie. Het is belangrijk dat je niet te lang met dit probleem in je hoofd blijft zitten. Het is een intieme kwestie, maar je partner zal het vast begrijpen. Als ze niet weet dat je hiermee loopt dan zal ze onzeker worden omdat je geen seks wilt, en zal ze de schuld bij zichzelf leggen, en dat is zonde.