Het is weer juni en dat betekent, PRIDE. Vieren dat je mag zijn wie je bent, dat je je mag gedragen en voelen zoals jij dat wilt, dat we de vrijheid hebben om lief te hebben wie je wil liefhebben. De Gay Pride Parades bestaat al enkele jaren, en dat is iets waar we trots op mogen zijn.
Wat is Gay Pride?
Al tientallen jarenlang wordt er iedere juni stilgestaan bij de rechten en levens van lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders, queers en iedereen die zich thuis voelt binnen de LGBT+ community. Zo worden er protesten gepland, wordt er feest gevierd, zijn er demonstraties waar je aan kan meedoen en kun je kijken naar speciale parades zoals de Canal Parade (ook wel botenparade). Deze evenementen kun je niet meer uit de maand juni (en soms ook andere maanden) wegdenken en zijn een belangrijk onderdeel van de LGBT+ gemeenschap.
Waar het allemaal begon
Eind juni 1969 werd een gaybar genaamd The Stonewall Inn in New York schoongeveegd door de Metropolitan Police. Homoseksualiteit werd nog niet openbaar geaccepteerd en veel homoseksuelen werden gediscrimineerd en getreiterd. Zelfs de politie werd dus ingezet om homoseksuelen op te sporen en weg te jagen. Deze overval van de NY-politie was echter de druppel voor velen.
Niet alleen de mensen die uit de bar waren gegooid kwamen in opstand, ook veel omstanders schoten te hulp. Het waren kansarme transvrouwen met Afro- en Latijns-Amerikaanse achtergronden die begonnen met de rellen tegen onder andere politiegeweld en andere vormen van discriminatie tegen niet-heteroseksuelen. Deze rellen duurden drie volledige dagen en kregen erg veel aandacht. Het was duidelijk dat mensen het zat waren anders behandeld te worden. Een jaar later werden deze rellen herdacht, en zo ontstond de eerste Gay Pride parade. Nu, jaren later, wordt Gay Pride overal ter wereld gevierd in steden als New York City, Parijs, Berlijn en Amsterdam.
25 jaar Pride in Amsterdam
Voordat de Gay Pride Parade naar Nederland kwam, ontstond 7 jaar na de Stonewall-rellen Roze Zaterdag. Dit was een dag waarbij er op grote schaal werd gedemonstreerd tegen discriminatie, geweldpleging en pesterijen tegen niet-heteroseksuelen. Roze Zaterdag wordt meestal op de laatste zaterdag van juni gevierd. Soms komt dat niet zo lekker uit, en vieren we het op de eerste zaterdag van juli. Deze demonstratie, aangekleed in een feestelijk jasje, wordt sinds 1996 vergezeld door Pride Amsterdam. Pride Amsterdam is, in tegenstelling tot veel andere Gay Pride Parades op de wereld, is niet bedoeld als demonstratie. Ze willen juist feest om te vieren dat we vrij zijn en de diversiteit van ons allemaal te omarmen.
Take Pride in us!
Elk jaar heeft Pride Amsterdam een ander thema. Het thema van het jaar 2021 is het stilstaan bij wederzijds begrip en acceptatie van iedereen. Binnen de LGBT+ community zijn het volgens Pride Amsterdam voornamelijk witte homomannen die de community lijken te domineren. Deze groep wordt door anderen binnen de community beschouwd als een ‘bevoorrechte groep’. Ze zouden het makkelijker hebben dan de rest binnen de LGBT+ gemeenschap. Dit is waarom Pride Amsterdam het belangrijk vindt om aandacht te besteden aan gelijkwaardigheid, inclusiviteit en het accepteren van diversiteit, ook en júist binnen de community. “Laten we elkaar omarmen en trots zijn op elkaar, zodat we als eenheid en in goede harmonie de weg naar volledige acceptatie kunnen bewandelen.”
Ben jij ook Proud?
Ben jij iemand die echt houdt van demonstreren en wil jij je hardmaken voor iedereen binnen de LGBT+ community? Dan is Roze Zaterdag een must voor jou. Roze Zaterdag vier je dit jaar in Leeuwarden op 16 oktober, de zaterdag na Coming Out Dag (11 oktober). Oorspronkelijk zou Roze Zaterdag op 19 juni worden gevierd, maar deze datum is door COVID-19 verzet dus naar 16 oktober. Zet het maar alvast in je agenda!
Ben jij meer van het feesten? Dan kun jij Pride Amsterdam echt niet missen. Ieder jaar vindt Pride Amsterdam plaats in Amsterdam van 31 juli tot 8 augustus en organiseren ze allerlei vette evenementen die je niet kán missen. Dit jaar is vanwege COVID-19 de uiterst bekende botenparade helaas verplaatst naar 2022. Er zijn gelukkig nog wel andere evenementen die wel lekker door gaan, mits de coronamaatregelen het toelaten. Kijk hier voor de agenda van Pride Amsterdam in 2021.
Meer blogs lezen?
Ben jij nieuwsgierig en wil je meer weten over de plus in LGBT+? Of weet je dit allemaal allang en wil je graag meer lezen over glijmiddel of over hoe jij het beste je seksspeeltje kunt uitkiezen? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!