Herken jij deze 10 red flags in je partner? Dan kan dat een probleem worden

Red flag

Liefde maakt blind, een bekende uitspraak die niet zomaar ergens op is gebaseerd. Als je verliefd bent, heb je sneller de neiging om ‘fout’ of toxic gedrag van je crush door de vingers te zien. Dit nare gedrag wordt ook wel een red flag genoemd, een echte no no. Maar wat zijn nu de red flags waar je op moet letten? 

De ander zegt nooit sorry

Het is zorgwekkend wanneer iemand nooit de verantwoordelijkheid wil nemen. Zeker niet wanneer die persoon iets verkeerds doet of jou (onbewust) pijn doet. Verzint de ander eerder smoesjes dan dat jij sorry hoort? Dan is dat geen goed teken.

Je crush wilt niet dat je met familie of vrienden omgaat

Je sociale leven en netwerk is minstens net zo belangrijk als je relatie. Dit netwerk kan namelijk als netwerk fungeren als het even niet goed gaat met jou of met de relatie, of biedt juist de mogelijkheid om even met je hoofd ergens anders te zijn. Als de ander jou deze tijd met jouw familie en vrienden niet gunt of respecteert, dan is dat een echte no no. Het kan betekenen dat de ander jaloers is, egoïstisch, moeite heeft met vertrouwen of je (onbewust) isoleert van je familie en vrienden. En dat is nooit oké. 

Manipulatief gedrag

Wanneer iemand jou probeert te isoleren van je vrienden en familie, dan kan dat ook als manipulatief gedrag worden gezien. Een andere vorm van manipulatief gedrag is bijvoorbeeld wanneer de ander je een ultimatum geeft, een alles of niets keuze. “Je mag … niet meer doen, anders is het klaar tussen ons”, of “als jij dit niet voor mij doet, dan kun je je spullen pakken” zijn een aantal voorbeelden van een dergelijk ultimatum. Is er geen ruimte voor jou om een compromis te sluiten (alles of niets), dan is dat een grote red flag.

De ander brengt constant zijn/haar ex op

Dit kan een indicatie zijn van het feit dat de ander misschien nog niet over zijn/haar ex heen is. In veel gevallen is de ander nog te veel bezig met zijn/haar ex en spelen er nog gevoelens. In dat geval is de ander nog niet klaar voor een relatie (met jou) en jij verdient altijd beter.

Niet openlijk en transparant willen zijn over jullie relatie

Is jullie relatie geheim, omdat de ander niet wil dat anderen zoals vrienden en familie het weten, dan is dat een echte red flag. Iemand zou trots moeten zijn om met jou aan zijn/haar zijde te lopen, en niet geheimzinnig moeten doen over wat jullie van elkaar zijn. Wellicht schaamt de ander zich onterecht (!) voor jou, of heeft de ander iets te verbergen. Hoe dan ook, het is vaak geen goed teken.

Je crush vertelt niet het hele verhaal

Het is nooit fijn om maar een deel van het hele verhaal te horen, ook als iemand je iets niet verteld om je te ‘sparen’. Afgezien dat dit niet fijn is, kan het ook betekenen dat de ander geen moeite heeft met het verdraaien van informatie en manipuleren. Bad news dus.

Heel heftig reageren op kleine dingen

Emotionele en mentale stabiliteit is belangrijk, ook in een relatie. Waar emotionele of mentale instabiliteit niet per se meteen een red flag is, is het wel iets om goed bij stil te staan. Deze instabiliteit kan verschillende vormen en oorzaken hebben, en mag nooit op jou worden afgereageerd. Wanneer er bijvoorbeeld iets kleins gebeurt in jullie relatie. Gebeurt dat wel en veel, dan kan dat een probleem zijn die steeds groter kan worden, aangezien het spanning in jullie relatie brengt. Ondersteun de ander in zijn of haar emotionele of mentale stabiliteit en help waar nodig, maar blijf ook goed aan jezelf denken. Zorg dat je er niet zelf aan onderdoor gaat. 

De ander toont geen interesse in jou en je hobby’s

Het is natuurlijk niet realistisch om altijd precies alles interessant te vinden wat de ander ook leuk vindt. Dat is gewoon niet te doen. Maar wanneer de ander zich nooit in jouw hobby’s, werk of familie/vrienden verdiept, zoals af en toe er simpelweg wat vragen over te stellen, kan dit op lange termijn zorgen voor een disconnectie.

Je crush wil alles voor jou en jullie relatie bepalen

In een relatie heb je, net zoals in vriendenkringen, op het werk en in de familie bepaalde rollen. Zo is jouw baas de eindverantwoordelijke, ben jij de grappenmaker in je vriendenkring en ben jij de grote broer/zus van je jonge en onbezonnen sibling. Zo heb je ook bepaalde rollen in een relatie.

Hierbij kan het zijn dat de een net wat meer verantwoordelijkheid op zich neemt, en dat is oké, zolang jullie daar duidelijke afspraken over hebben. Is de ander echter alles voor jou aan het bepalen en heb je weinig vrijheid, dan kan dat uiteindelijk voor nare situaties zorgen. Bepaalt de ander alles voor jou en heb je niet het idee dat je zelf geen regie (meer) hebt (in jullie relatie)? Red flag. 

Constant bevestiging zoeken

Deze red flag heeft vaak te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen van de ander. Als dit veelvuldig gebeurt, kan het zijn dat de ander zichzelf nog niet voldoende heeft ontwikkeld, extreem jaloers of onzeker is of dat er verbindings/vertrouwensproblemen zijn. dit is niet alleen vervelend, maar kan ook nog eens voor veel wrijving en problemen zorgen later in de relatie. 

Wat te doen met een red flag?

Red flags zijn altijd belangrijk om goed in de gaten te houden en te herkennen. Pas wanneer je een red flag herkent, kun je er namelijk iets mee. Is de enige rode vlag dat de ander jaloers is en constant bevestiging zoekt vanwege een negatief zelfbeeld, dan betekent dat niet dat je die persoon meteen aan de kant moet schuiven.

Ben je hier bewust van en praat erover met de ander. Vraag uit waar deze jaloezie vandaan komt, wellicht dat de ander ooit is bedrogen? Dan is dit jaloerse gedrag te verklaren. En dan is het tijd om hieraan te werken. In een relatie ben je een team, en alleen met teamwork kan een relatie standhouden. Samen hard werken, communiceren met elkaar en laten we eerlijk zijn, fijne seks zijn voor vele relaties de basis. 

Nog fijnere seks met je (seks)partner? Check onze condooms eens uit, voor échte zorgeloze seks.

Meer blogs lezen?

Heb jij onze blog met de iconische Kim Holland al gelezen? Of heb jij meer zin in een blog met pit, zoals de blog over de seksplekken of hoe je de beste seks onder de douche kunt hebben? We bloggen iedere dag, so stay tuned!