Iedereen kan een soa oplopen, dat is niets nieuws. Maar er zijn bepaalde groepen mensen die meer kans hebben om een soa te krijgen. Deze groepen mensen worden ook wel risicogroepen genoemd. Maar wie zijn dat nou en waarom vallen ze onder een risicogroep?
De risicogroepen
Er zijn 3 verschillende risicogroepen die allemaal meer kans hebben op een soa. We zullen ze een voor een behandelen:
Jongeren onder de 25
Tsja, je pubert, wilt dingen uitproberen, en hebt verschillende onenightstands. Lang niet iedere jongere onder de 25 heeft een vaste partner, en dat maakt dat ze extra veel kans hebben op soa’s! Met hoe meer mensen je seksueel in aanraking komt, des te meer kans je hebt om een soa op te lopen. En zelfs al ben jij misschien niet iemand die van onenightstands houdt, misschien was jouw vaste (seks)partner dat vroeger wel. Daarom kun je als je onder de 25 bent gratis bij de GGD terecht voor consult over seksualiteit of voor een soatest.
Mannen die seks hebben met mannen
Deze risicogroep wordt ook wel MSM genoemd. Het is een feit dat 19% van de MSM een of meerdere soa’s zijn geconstateerd bij een onderzoek van de GGD. Bij heteroseksuele koppels ligt dit percentage een stuk lager, namelijk maar 12%. Dit maakt dat de MSM tot de risicogroepen behoort. Ook blijkt dat 30% van de mannen die seks hebben met andere mannen het niet altijd veilig doet. Daarom is het extra belangrijk om voorzichtig te zijn en kun je gratis bij de GGD terecht!
Uit onderzoek is gebleken dat gonorroe in 2019 het meest voorkwam onder de MSM. Van alle geteste mannen, bleken er 11% gonorroe te hebben, dat is best wel veel! Ook HIV komt nog steeds voor onder deze groep, van de 164 besmette gevallen in Nederland, waren er 152 diagnoses bij MSM.
Advies van de GGD:
- Voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom altijd dat je veilig seks hebt. Wrap that willy!
- Laat je regelmatig testen. Het namelijk natuurlijk altijd gebeuren dat het condoom scheurt of het een keertje niet veilig ging. Laat je daarom eens in het halfjaar als je wisselende partners hebt testen!
- Laat je (voor MSM, gratis!!) vaccineren tegen Hepatitis B. Like we said, voorkomen is beter dan genezen!
- Neem direct contact op met je huisarts of GGD als je onveilige seks hebt gehad en je sekspartner HIV positief is. Er bestaat tegenwoordig een 4 week durende kuur genaamd PEP die de kans op een infectie flink verminderd. Deze kuur heeft helaas een hoop nare bijwerkingen, dus PEP is echt alleen bedoeld voor mensen die groot risico op HIV hebben
Sekswerkers
Jazeker, ook sekswerkers vallen onder de risicogroepen. En dat is niet zonder reden, deze groep mensen komt namelijk vaak in contact met allerlei verschillende sekspartners. Waar condooms goed werken tegen soa’s als syfilis en chlamydia, kunnen ze nog steeds scheuren en werken ze niet tegen genitale wratten en genitale herpes. Het is daarom superbelangrijk om je te laten vaccineren en testen op soa’s. Ook sekswerkers hebben recht op gratis consult en testen bij de GGD. Er zijn zelfs inloopspreekuren voor zowel mannelijke als vrouwelijke sekswerkers! Tijdens deze spreekuren kun je vragen stellen over het werk, je gezondheid en financiële zaken.
De ASG-regeling
In 2015 heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) de ASG-regeling geüpdatet. ASG staat voor Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg. Deze regeling stelt dat de volgende groepen mensen gratis, en anoniem als je dat graag wil, bij de GGD terecht kunnen mocht er sprake zijn van een (mogelijke) soa. Het kan dus zijn dat je niet onder een van de drie risicogroepen valt, maar wel recht hebt op gratis consult of een soa test. Dit zijn de mensen die onder de ASG-regeling vallen:
- Mannen die seks hebben met mannen
- Personen die via bron- en contactopsporing gewaarschuwd zijn voor een soa
- Personen met klachten die wijzen op een soa
- Personen die slachtoffer zijn van seksueel geweld
- Personen jonger dan 25 jaar.
- Personen uit een soa-endemisch gebied (Suriname, Nederlandse Antillen, Turkije, Marokko, Afrika, Zuid-Amerika, Azië, Oost Europa)
- Personen met een partner uit de doelgroep MSM of soa-endemisch gebied
- Sekswerker (in de laatste 6 maanden)
Heb je vragen over seksualiteit of twijfel je of je een test moet doen? Je kunt altijd contact opnemen met jouw GGD of huisarts. Ook kun je op sense.info antwoorden vinden op jouw vragen. Blijf niet te lang met twijfels rondlopen, soa’s zijn geen pretje en kunnen zelfs voor blijvende schade zorgen. Zorg daarom dat je goed op de hoogte bent van je eigen seksuele activiteiten en die van je (seks)partner, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. En, last but definitely not least, laat je regelmatig testen!!
Meer blogs lezen?
We schrijven gelukkig niet alleen maar over seksuele drempels zoals soa’s en erectieproblemen, ook de leuke aspecten komen flink aan bod! Heb jij bijvoorbeeld de blog over seks en warm weer al gelezen? Of wat er nou zo fantastisch is aan een wandvibrator? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!