Schaamhaar… die haartjes die ineens in de puberteit beginnen te groeien in de schaamstreek. De een heeft er een hekel aan, de ander laat zijn of haar schaamhaar lekker staan. Maar waar is al dat haar nou eigenlijk goed voor?
Groeien en bloeien
Schaamhaar groeit bij vrijwel iedereen op de gehele schaamstreek. Bij vrouwen groeit het veelal op de venusheuvel, op de buitenste schaamlippen en het kan ook uitlopen tot in de bikinilijn. Dit is de overgang van de lies naar de, door ondergoed, bedekte huid, richting de venusheuvel dus! Het haar groeit meestal in een soort driehoek. Bij mannen groeit wat minder gestructureerd, én hebben vaak meer beharing in de schaamstreek dan vrouwen. Het groeit rondom de penis, op de ballen, maar ook tussen de billen is het vaak te vinden. Schaamhaar kan ook van de schaamstreek doorlopen tot op de buik en in de lies over op de benen. Een soort van overgang van schaamhaar naar beenhaar.
De een zal meer schaamhaar hebben dan de ander. Dit hangt af van je genen, je raciale afkomst en de hoeveelheid testosteron in je lichaam. Ook ziet het er bij iedereen verschillend uit. Wit, zwart, bruin, rood, krullend, dik, dun, veel of weinig, niemands schaamstreek ziet er hetzelfde uit. Fun fact: wist jij dat schaamhaar meer wegheeft van je wenkbrauwen dan van het haar op je hoofd? Nu kijk je wel even anders naar de wenkbrauwen van een ander!
Functie schaamhaar
Veel mensen kiezen ervoor om hun schaamhaar te trimmen of zelfs helemaal weg te scheren. Tegenwoordig zijn er nog meer manieren om van je ongewenste beharing af te komen dan alleen scheren. Zo kun je het ook laten waxen (autsj!) en laten weglaseren. Maar wist jij dat schaamhaar eigenlijk hele belangrijke functies heeft?
Het houdt je private parts warm
Toch wel fijn eigenlijk zo’n berenvachtje, want het zorgt er niet alleen voor dat je in de winter niet zomaar je dingeling eraf vriest, maar het helpt ook nog eens met je seksuele opwinding! Hoe warmer iets is, des te beter de doorbloeding ook zal zijn. En hoe beter de doorbloeding van jouw geslachtsdelen zijn, des te stijver de penis wordt en des te vochtiger de vagina kan worden.
Bescherming tegen weer, wind en… seks?
De huid is ons grootste orgaan en heeft nou eenmaal veel te verduren. En de huid van je geslachtsdelen en in je schaamstreek is nog veel gevoeliger dan de rest van de huid. Je haar beschermt dus als het ware als een stootkussen de gevoelige huid van je schaamstreek. Dus ook tijdens een avondje lekker rotzooien met je lief, wordt jouw huid beschermt door je krullende schaamharen. Thank you pubes!
Barrière tegen nare kwaaltjes
Net zoals je haren in je neus hebt, en wimpers op je oogleden, zorgt schaamhaar ervoor dat er geen vuil of andere viezigheid zomaar bij jouw huid en geslachtsdelen terecht kan komen. Maar niet alleen vuil en stofjes worden opgevangen, ook worden mogelijk schadelijke micro-organismen tegengehouden. Dit haar groeit, net zoals ieder ander haartje, uit een haarzakje in de huid. Hier zitten talgkliertjes in, die ervoor zorgen dat jouw huid niet uitdroogt. Heb jij wel eens gehad dat jouw huid droog aanvoelde na het scheren van je schaamstreek? Dan komt dat omdat er dus geen talg meer aanwezig is om de huid lekker zacht en soepel te houden. Talg heeft ook een antibacteriële werking en gaat schimmels en bacteriën tegen.
Schaamhaar zorgt voor een beter seksleven
Wacht, wat? Jazeker! Ieder haartje zit namelijk vast in de huid, en in de huid zitten een hoop zenuwuiteinden! Iedere keer als er dus door het schaamhaar wordt heen gegaan met bijvoorbeeld je hand, worden deze zenuwen geprikkeld, en dus jij ook. Maar zorgt niet alleen voor fysieke stimulatie, ook je brein wordt geprikkeld. Dit haar geeft namelijk ook feromonen af, een soort seksuele lokstof die onbewust wordt afgegeven door mens én dier.
Deze stof zorgt ervoor dat je seksueel opgewonden raakt. Feromonen worden afgegeven in zweetklieren, en deze zitten een hoop in de schaamstreek. Het neemt deze wonderlijke stofjes op en voila, je lokt zo iedereen bij jou in bed! Of je windt er your one and only nog meer mee op, wat wil je nog meer?
Conclusie, je hoeft je niet te schamen
Iedereen heeft lichaamsbeharing, en met goede reden dus! Het zorgt er niet alleen voor dat we gezond blijven, maar het verhoogt ook onze seksuele opwinding. Wie had dat gehad?
Wil je je toch scheren?
Dat snappen we wel hoor. Er is niets zo naar om een haartje tussen je tanden vandaan te moeten trekken tijdens de orale seks. Dus als je je toch wilt scheren, zorg er dan voor dat je altijd een scherp mesje gebruikt én voldoende scheercrème. Verzorg je huid na het scheren goed met een vochtinbrengende crème, hiermee voorkom je dat de huid uitdroogt. Scheer nooit tegen de haarrichting in, en ga niet te vaak over dezelfde plek heen, hiermee kun je een geïrriteerde huid voorkomen.
Meer blogs lezen?
Zo, weer iets geleerd over het menselijk lichaam. Wil jij meer lezen over onze wonderbaarlijke lichamen? Wat dacht je van onze blog over odols, of over vervelende geurtjes? We bloggen iedere maandag, so stay tuned!