Seks mythes, hoeveel weet jij over soa’s?

Blog Mythes

Vandaag gaan we jouw kennis even testen. Hoeveel denk jij over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) te weten? Wij hebben voor jou de volgende seksmythes over soa’s op een rijtje gezet met uitgebreide uitleg waarom iets wel of niet waar is. Zo weet je altijd zeker dat je veilig en gezond bezig bent.

Soa mythes (waar of niet waar?)

Niet waar

Als je seks hebt, of dit nou oraal, vaginaal of anaal is, je hebt altijd bescherming nodig. Met een condoom voorkom je niet alleen ongewenste zwangerschappen, maar ook verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Soa’s worden overgebracht door contact met slijmvliezen, bloed, voorvocht, sperma of vaginaal vocht. Slijmvliezen heb je ook in je mond zitten, wanneer er dus sprake is van orale seks, kun je een soa oplopen of overdragen op je partner. Sommige soa’s kunnen ook via wondjes (bloed) worden overgebracht.

Niet waar

Je moet je iedere keer wanneer je onbeschermde seks hebt gehad laten testen. Er bestaan namelijk soa’s waar je geen klachten van hebt, of waar je pas veel later wat van merkt. Dit maakt het extra lastig, want als jij geen klachten hebt, kan het zijn dat je onbewust anderen ook besmet. Als je te lang met een soa rondloopt kan dit grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Zit je in een relatie en wil je onbeschermde seks met je partner hebben? Laat je eerst samen testen, pas als het zeker is dat jullie beiden geen soa hebben is het verantwoord om onbeschermde seks te hebben.

Waar

Soa’s als chlamydia kunnen worden overgedragen wanneer iemand een seksspeeltje uitleent. Het advies is wanneer je jouw speeltjes uitleent of er zelf eentje leent van een vriend of vriendin, er altijd een condoom omheen te gebruiken. Ook is het belangrijk om het speeltje tussentijds schoon te maken met warm water en toycleaner. Dat is niet alleen hygiënisch maar ook veilig!

Waar en niet waar

Niet alle soa’s zorgen dat je onvruchtbaar wordt. Er bestaan soa’s waar je echter wel onvruchtbaar door kunt worden, bijvoorbeeld chlamydia. Het is gelukkig niet zo dat wanneer je chlamydia hebt, je meteen per definitie onvruchtbaar bent. Je kunt goed genezen van de soa, maar alleen als je er op tijd bij bent. Daarom is het zo belangrijk om je tijdig te laten testen op soa’s.

Waar

Soa’s zijn stille gluiperds. Ze geven je geen aankondiging dat je besmet bent geraakt en je kunt er maanden, in sommige gevallen zelfs jaren, mee rond blijven lopen zonder dat je het in de gaten hebt. En al die tijd dat jij ermee rondloopt, kan de geslachtsziekte wel (blijvende) schade in jouw lichaam aanrichten. Je kunt dit voorkomen door na het hebben van onveilige seks je te laten testen. Je kunt een gratis test aanvragen via Sense als je jonger dan 25 bent. Lees hier alles over de testen die Sense/GGD bij het soa-centrum aanbieden.

Niet waar

Soa’s worden (meestal) veroorzaakt door bacteriën en virussen. Deze super kleine ‘beestjes’ dringen direct je bloedbaan of slijmvliezen in. Als er eenmaal contact is geweest met de slijmvliezen, bloed, sperma, voorvocht of vaginaal vocht, en je partner heeft een soa, is de kans groot dat je bent besmet. Het wassen van je geslachtsdelen heeft dus geen zin. Bij mensen met een vagina is het overigens zo dat je de kans op een soa juist vergroot door de vagina met zeep te wassen. De vagina heeft een zuur milieu, en wanneer dit milieu wordt verstoord, door het bijvoorbeeld met zeep te wassen, is de vagina minder goed beschermd tegen ziektes.

Niet waar

De pil voorkomt alleen dat je zwanger wordt en een ongewenste zwangerschap is geen soa. Gebruik dus altijd een condoom tijdens de seks. Zorg er ook voor dat je de pil regelmatig blijft slikken en geen dagen overslaat, anders wordt de pil minder betrouwbaar.

Waar en niet waar

Als je eenmaal HIV en herpes hebt opgelopen, kom je er helaas nooit meer vanaf, wat betekent dat je het niet nog eens kan oplopen. Andere soa’s als bijvoorbeeld chlamydia of gonorroe kun je wel meerdere keren krijgen, omdat je ervan kunt genezen. Je bouwt wanneer je al een keer bent besmet geen resistentie op, waardoor je het gemakkelijk nog een keer kan krijgen. Zie het als een soort griep, die kun je ook meerdere malen krijgen.

Waar

De pil beschermt je tegen ongewenste zwangerschappen, maar je bent niet meteen beschermt. Het is heel erg belangrijk voordat je begint met de pil, dat je eerst de bijsluiter goed doorleest. Het kan één tot twee maanden duren voor de pil volledig werkt. Blijf wel altijd goed opletten, de pil beschermt je niet 100% tegen zwangerschappen, wees dus altijd voorzichtig en gebruik zo veel mogelijk een condoom.

Niet waar

Als je partner een soa heeft en jullie hebben onbeschermde seks, dan is de kans groot dat jij het ook krijgt.

Niet waar

Ziektes kunnen meestal niet buiten het lichaam overleven en sterven dus vrij snel. Daarom is de kans extreem klein dat je een soa kunt krijgen als je een niet schoongemaakte wc gebruikt. Het is natuurlijk geen fijn gevoel om een vieze wc te moeten gebruiken, maar je krijgt er gelukkig geen soa van.

Waar

In feite kunnen zowel mannen en vrouwen onvruchtbaar worden als ze te lang rondlopen met een soa. Het risico dat mannen (permanent) onvruchtbaar worden is echter een stuk kleiner dan bij vrouwen.

Dat was een hoop informatie over soa’s, hoeveel vragen had jij goed?

Soa’s zijn dus iets waar je goed op bedacht moet zijn. Gelukkig kun je je er goed tegen beschermen door gebruik te maken van condooms. Het kan zijn dat je nog niet zoveel weet over condooms, welke condoom er het beste bij jou past, hoe je er een omdoet of wat de absolute do’s en don’ts zijn! Maak je geen zorgen, er staat speciaal voor jou nog een blog over condooms online om jou de ultieme condoomexpert te maken! Zo ben je altijd veilig en gezond bezig 🙂

Zijn dingen je nog niet duidelijk of ben je nieuwsgierig geworden? Of is er een onderwerp waar jij graag meer over wilt weten? Je kunt ons altijd een berichtje sturen met je vraag, opmerking of suggestie. We bloggen iedere maandag, so stay tuned voor de volgende! (bron: sense.info.nl)