Seksmythes: Wat is wel, en wat is niet waar?

seksmythes

Seks is een onderwerp waar mensen het dagelijks over hebben. Het maakt niet uit of het bij de koffieautomaat op kantoor is, of in de schaftkeet op een bouwplaats, seks is een onderwerp waar men maar niet over raakt uitgepraat. Ook de verhalen en fabeltjes over seks zijn hardnekkig, en worden vaak besproken. Maar welke seksmythes zijn nu waar, en welke niet? Na het lezen van dit artikel weet jij welke leuke seksmythes zijn ontkracht, en welke daadwerkelijk waar blijken te zijn.

De penis

Vooral onder vrouwen is de penis een onderwerp waar veel en graag over wordt gepraat, als ze het al niet hebben over dildo’s of vibrators. Ze zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn piepklein, anderen monsterlijk groot, en dat is uiteraard voer voor interessante gesprekken tijdens een high-tea. Maar welke mythes over de penis zijn nu waar? Hou jullie vast, want hier komen de feiten.

Een penis kan breken

Dit is waar. Een penis heeft dan wel geen botten, maar kan wel degelijk ‘breken’. Dit gebeurt vaak bij een stomende vrijpartij waarbij veel wordt geëxperimenteerd. Als een penis stijf is dan kan hij knakken, dan breken er dus geen botten, maar wel vezels. Als dit gebeurt dan is het zeker verstandig om even langs de huisarts te gaan, hoe gênant het ook is.

Hoe groter de voeten, hoe groter de penis

Dit is niet waar. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat dit het geval is. Er is echter wel een ander onderzoek dat in de buurt komt, en dat heeft alles te maken met de handen van een man. Uit een Koreaans onderzoek blijkt dat het lengteverschil tussen wijs- en ringvinger vaak wel de lente van de penis verraad.

Seksmythes: Wat is wel, en wat is niet waar? 1

De gemiddelde penis is 17,8 centimeter lang

Niet waar. Er zijn talloze verschillende onderzoeken gedaan naar de gemiddelde lengte van de penis in erectie. Als we alle onderzoeken naast elkaar leggen dan blijken mannen vaak te liegen als ze in moeten vullen hoe groot hun jongeheer is. Maar als we die uitkomsten vergelijken met daadwerkelijk gemeten penissen dan ligt het (westerse) gemiddelde tussen de 12 en 13 centimeter.

De vagina

De liefdesgrot, de vulva, de natte perzik, er zijn talloze bijnamen voor de vagina. Voor velen blijft het vrouwelijke geslachtsorgaan een mysterie, waardoor er veel mythes over de heilige tempel van de vrouw rondgaan. Vagina’s heb je ook in alle soorten en maten, want geen enkele vrouw is hetzelfde. Maar welke hardnekkige geruchten over dit begeerlijke lichaamsdeel is waar, of niet waar? Wij zochten er een aantal op.

De clitoris is een ander orgaan dan de penis

Niet waar. Deze zag je niet aankomen he? Toch is het niet waar. Een penis valt nogal op als deze in opgewonden staat is, en een clitoris niet. Toch zijn de penis en de clitoris beiden een versie van hetzelfde orgaan. Dit verandert tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder. Tot 12 weken hebben jongens én meisjes precies hetzelfde onderlichaam. Na 12 weken groeien de geslachtsorganen verder tot wat ze zijn als je wordt geboren.

Seksmythes: Wat is wel, en wat is niet waar? 2

Van regelmatig seksen wordt de vagina groter en losser

Niet waar. Het hardnekkige gerucht gaat dat als vrouwen veel seks hebben gehad dat de opening van de vagina slapper en groter wordt. Na een bevalling zou het helemaal een gapend gat zijn. Maar daar is niets van waar. Sterker nog, regelmatig ‘oefenen’ zou de spieren rondom de vagina alleen maar versterken, en dus goed zijn getraind. Het kan wel zijn dat deze spieren ‘vermoeid’ raken door een zwangerschap. Ouder worden heeft overigens ook invloed op de spieren van de vagina. 

Overige seksmythes

Naast de seksmythes over de penis en de vagina gaan er nog andere verhalen de ronde die blijkbaar niet de wereld uit willen. Het is uiteraard een stuk leuker om erover te blijven praten, want als een seksmythe wordt ontkracht, dan wordt erover roddelen een stuk minder interessant. We brengen niet graag slecht nieuws, maar wel feiten, dus hebben we hieronder nog een paar hardnekkige seksmythes op een rijtje gezet, en er uiteraard bij vermeld of ze waar of niet waar zijn.

Het is levensgevaarlijk om in een vagina te blazen

Dit is waar. Het lijkt een grappig idee, maar het is dus zeker geen goed idee. Als je in een vagina blaast dan kan er een gevaarlijke luchtbel ontstaan die door de organen wordt opgenomen. Als dit luchtbelletje daarna in de bloedstroom wordt opgenomen dan kan er een gevaarlijke situatie ontstaan, zoals een infarct. Het gebeurt echter niet zomaar, je zult erg hard moeten blazen om dit voor elkaar te krijgen.

Je kan vast komen te zitten tijdens een vrijpartij

Dit is waar. Je dacht zeker dat dit een fabeltje was he? Nee hoor, het kan iedereen overkomen. Dat zit zo: als een vrouw klaarkomt dan trekt haar vagina samen, terwijl de penis van de man juist dikker wordt. Bij sommige vrouwen ontspannen de spieren na de seks erg langzaam, waardoor jullie vast kunnen komen te zitten. Dan lukt het de man niet om zijn penis uit de vagina te trekken, wat voor paniek kan zorgen.

Seksmythes: Wat is wel, en wat is niet waar? 3

Als de vrouw geen orgasme krijgt is de seks slecht

Niet waar. Niet alle vrouwen komen makkelijk tot een orgasme, maar dat wil niet zeggen dat ze niet genieten van de liefdesdaad. Soms gaat het nu eenmaal wat moeilijker, schroom dan niet om er een sekstoy bij te pakken. De oorzaken kunnen ook liggen in stress, medicatie of angst. Als het echt niet lukt dan loert onzekerheid, en dat is ook weer niet goed. Het is dan handig om erover met een advocaat te praten.

Houd vooral in gedachten dat seks vooral leuk en lekker moet zijn. Seksmythes zullen altijd blijven bestaan, maar dat hoeft geen invloed te hebben op jouw seksleven (of dat van jullie). Zorg ervoor dat jullie beiden ontspannen zijn, en trek je niks aan van wat je hoort of leest, want het meeste is niet waar of sterk overdreven. We hopen dat we met het ontkrachten van de de bovenstaande mythes een handje hebben kunnen helpen. De rest zullen jullie toch echt zelf moeten doen. Enjoy!